Militærallianse mellom Russland og Nord-Korea

0
Putin og Kim

I flere tiår har Nord-Korea vært utstøtt og isolert fra «det internasjonale samfunnet». Gjennom sitt besøk i Pyongyang har Vladimir Putin trukket Nord-Korea inn i varmen og undertegnet en strategisk partnerskapspakt med landet. Det betyr at Nord-Korea blir en del av det som kalles den multipolare verden. Det betyr sannsynligvis også at Russland og Nord-Korea nå har en gjensidig forsvarspakt, ikke ulike NATOs artikkel 5.

I et brev til Nord-Koreas leder Kim Jong-un skriver Putin:

«Vi setter stor pris på DPRKs urokkelige støtte til Russlands spesielle militæroperasjon i Ukraina, deres solidaritet med oss ​​i sentrale internasjonale spørsmål og vilje til å forsvare våre felles prioriteringer og synspunkter i FN».

Det har vært spekulert i om Nord-Korea gir våpenstøtte til Russland i Ukrainakrigen. En rimelig tolkning av Putins uttalelse er at det gjør de. Nord-Korea har masseprodusert mange taktiske og strategiske våpen og forsyner antakelig Russland med dem.

På pressekonferansen i Pyongyang sa Putin:

Avtalen «inkluderer gjensidig bistand i tilfelle en aggresjon mot en av underskriverne».

Sikkerhetseksperten Mark Sleboda kommenterer dette slik:

«Nå er detaljene rundt dette ikke kjent. Det blir kalt en «gjensidig hjelp i tilfelle aggresjon» Den spesifiserer ikke og utelukker ikke å faktisk gå til krig mot dem som er ansvarlig for aggresjonen mot noen av partene. Men jeg må påpeke at det gjør heller ikke NATOs gjensidige forsvarsklausul artikkel fem… Så, uten å vite detaljene ennå, ser det ut til, og det blir rapportert i vestlig presse, at Russland og Nord-Korea nettopp har signert en militær allianse tilsvarende NATO, noe som er enormt».

Denne tolkninga deles av vestlige medier som for eksempel Los Angeles Times.

Det betyr at den pågående «verdenskrigen» mellom NATO og Russland nettopp tok et langt skritt inn i Asia. Det forteller også Pentagon om at eventuelle alvorlige rakettangrep på Russland fra NATO via Ukraina i prinsippet kan bli besvart fra Nord-Korea.

Ingen flere sanksjoner mot Nord-Korea

Siden 2006 har FNs Sikkerhetsråd vedtatt et dusin resolusjoner om sanksjoner mot Nord-Korea. Dette kunne ikke ha skjedd uten aktiv eller passiv aksept fra Russland og Kina. Det kommer neppe til å skje igjen.

Nord-Korea er på vei til å bli en fullverdig partner i det strategiske samarbeidet i Eurasia, og både Russland og Kina har planene klare for å integrere Nord-Korea når det gjelder økonomi, handel, transport og produksjon.

Les kommentaren til den tidligere diplomaten M. K.. Bhadrakumar:

Kina og Russland har for lengst utviklet en rekke planer som omfatter det østlige Russland, Mongolia og det nordøstlige Kina. Disse planene omfatter også Nord-Korea og inneholder invitasjoner til også å integrere Sør-Korea i en felles gigantisk utvikling. Under Sør-Koreas forrige president kom det til uttrykk i Moon-Putin-planen.

Les:

Putin besøker også Vietnam

USA har forsøkt å spille Vietnam mot Russland.

Det later ikke til å lykkes. Vladimir Putin dro rett fra Pyongyang til Vietnams hovedstad Hanoi. Der fikk han en overstrømmende velkomst.

Putin skrev i en artikkel i det vietnamesiske kommunistpartiets avis Nhan Dan:

«Sammen med vietnamesiske venner vil vi fortsette å bygge opp bilaterale bånd, utvikle samarbeid til fordel for våre folk, for stabilitet og velstand i regionen og verden generelt».

I mens gjør Vesten med USA i spissen sitt ytterste for å isolere seg fra det verdensomspennende samarbeidet som som nå bykser framover på sjumilsstøvler. Norge er også med på dette. Er det videre klokt?

Forrige artikkelChristine Stabell Benn svarer på spørsmål om covid-vaksinene
Neste artikkelIDF: Netanyahus mål om å eliminere Hamas er uoppnåelig
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).