Strategisk partnerskap mellom Russland og Vietnam

0
Vladimir Putin og To Lam i Hanoi. / Foto: Sputnik

Etter å ha undertegnet militærallianse med Nord-Korea dro Russlands president Vladimir Putin til Hanoi for å møte Vietnams president To Lam. Møtet konkluderte med det som kalles et strategisk partnerskap. Putin takket Vietnam for landets «balanserte holdning» til krigen i Ukraina og understreket de gode handelsforbindelsene dem i mellom. I fjor økte handelen mellom Russland og Vietnam med 8 prosent. To Lam, på sin side, takket Russland for landets «langvarige og uselviske solidaritet og støtte». Dette skriver den russiske kanalen Sputnik.

Alle stormakter beiler til Vietnam. I fjor besøkte både Joe Biden og Xi Jinping Vietnam, og dette har både geostrategisk og økonomisk betydning. Etter kjøpekraftsvektet BNP ligger Vietnam på 26. plass i verden. Landet kan notere seg for en vekstrate som er blant de høyeste i verden med sine 8% i fjor. «Vietnam er Sørøst-Asias skinnende stjerne», sa en ASEAN-spesialist i Bank of America nylig.

Vietnam er det desidert folkerikeste landet i Indokina. Med nesten 100 millioner innbyggere er Vietnam nummer 16 i verden. Landet spiller også en nøkkelrolle i det geopolitiske spillet om Sørkinahavet.

I mai 2024 sa talsmannen for det vietnamesiske utenriksdepartementet at Vietnam vurderer et mulig medlemskap i BRICS. Det er Russland som har formannskapet i BRICS dette året, så det er rimelig å anta at dette temaet også var oppe på møtet mellom Putin og To Lam.

Vietnam følger en uavhengig politikk og ønsker ikke å være redskap for noen. Det strategiske partnerskapet med Russland må derfor ikke oppfattes som noen allianse, men som nettopp et gjensidig partnerskap. Det utelukker ikke at Vietnam også vil prøve å ha gode forbindelser med både USA og Kina, på sine egne vilkår.

Forrige artikkelFN: Israelske myndigheter ansvarlig for forbrytelser mot menneskeheten
Neste artikkelEt konkret forslag om slutt på drap og ødeleggelser