Malaysia vil slutte seg til BRICS

0
Malaysias statsminister Anwar Ibrahim og Kinas president Xi Jinping på et møte i Beijing. / Xinhua

Malaysia vil snart starte formelle prosedyrer for å slutte seg til den mellomstatlige organisasjonen BRICS, sier Datuk Seri Anwar Ibrahim til avisa The Star.

«Vi har tatt den riktige avgjørelsen. Vi vil starte den formelle prosessen snart».

«Vi venter nå på den endelige avgjørelsen og tilbakemeldingen fra regjeringen i Sør-Afrika», sa statsministeren i et intervju med det Shanghai-baserte nyhetsnettstedet Guancha.

BRICS, som opprinnelig besto av Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika, ønsket Egypt, Etiopia, Iran, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater velkommen som nye medlemmer under sitt toppmøte i august i fjor.

Kinas statsminister Li Qiang skal onsdag snakke med Malaysias statsminister Anwar Ibrahim mens de feirer et halvt århundre med diplomatiske forbindelser. Dette skriver AP.

Li, den første kinesiske statsministeren som besøkte Malaysia siden 2015, fløy inn sent tirsdag fra Australia til en velkomst på den røde løperen. Da han kom, sa Li at de to nasjonenes 50-årsjubileum var et nytt utgangspunkt for å utdype koblinger og øke utvekslingen.

«Kina fremmer kinesisk modernisering på alle fronter gjennom utvikling av høy kvalitet. Malaysia, på sin side, fremmer nasjonal utvikling under visjonen til Malaysia MADANI. Kina er klar til å samarbeide med Malaysia», sa Li i en uttalelse publisert av det nasjonale nyhetsbyrået Bernama.

(Malaysia Madani er et politisk rammeverk og et regjeringsslagord introdusert av administrasjonen ledet av den 10. statsministeren, Anwar Ibrahim. Konseptet fokuserer hovedsakelig på godt styresett, bærekraftig utvikling og raseharmoni i landet. Wikipedia, engelsk)

I den kinesiske ledelsen er Li nummer to etter president Xi Jinping, og ble i forrige uke også den første kinesiske statsministeren som besøkte New Zealand og deretter Australia på sju år.

Etter kjøpekraftsberegning er Malaysia verdens 30. største økonomi og det er et nøkkelland i Sør-Øst Asia.

Både Vietnam og Indonesia har vært nevnt som andre kandidater til å slutte seg til BRICS i nær framtid. Vietnam har allerede deltatt på BRICS-møtet om utviklingsland, skriver den vietnamesiske avias Quang Ninh.

Thailands utenriksminister sier at hans land og Malysia vil koordinere sin inntreden i BRICS. Etter kjøpekraftparitet er Thailand på 22. plass i verden.

BRICS er i ferd med å parkere G7 når det gjelder en rekke kriterier. Det mest slående er at BRICS omfatter 45% av verdens befolkning mot G7s 10%.

Forrige artikkelPalestinere sliter med å dokumentere «hele generasjoner» utslettet av Israel
Neste artikkelÅ «La humla suse», er bra, men da bør analysen helst være god!