FN: Israelske myndigheter ansvarlig for forbrytelser mot menneskeheten

0
Fra møtet i FNs sikkerhetsråd.

En FN-granskning av det ødeleggende israelske angrepet i Gaza, fant at tjenestemenn i Tel Aviv var skyldige i utallige krigsforbrytelser.

I en tale til FNs sikkerhetsråd informerte lederen for en granskningsgruppe av Gazakrigen, at israelske tjenestemenn begikk krigsforbrytelser under militære operasjoner på Gazastripa.

Navi Pillay, leder av den uavhengige internasjonale undersøkelseskommisjonen for det okkuperte palestinske territoriet, kunngjorde sine funn til FNs sikkerhetsråd på onsdag, og sa at kommisjonen hadde konkludert med at «israelske myndigheter er ansvarlige for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og brudd på internasjonal humanitær lov og loven om menneskerettigheter», skriver Anti-War.

Hun forklarte at disse forbrytelsene inkluderer «utryddelse, forsettlig rette angrep mot sivile og sivile gjenstander, mord eller forsettlig drap ved bruk av sult som krigsmetode, tvangsoverføring, kjønnsforfølgelse, seksuell og kjønnsbasert vold som utgjør tortur og grusom eller umenneskelig behandling».

Kommisjonen bemerket at Hamas har begått lignende forbrytelser gjennom hele den siste konflikten.

I løpet av det åtte måneder lange angrepet på Gaza har Israels forsvarsstyrker (IDF) drept over 37.000 palestinere og skadet anslagsvis 85.000. Israelske bombeangrep har også ødelagt de fleste av Gazas hjem, skoler, moskeer, sykehus og jordbruksland. Hundretusener av palestinere har blitt kastet ut i en nesten hungersnødlignende situasjon.

Tel Avivs angrep har blitt hjulpet av en lang liste med amerikanske våpen. En separat rapport fra FNs menneskerettighetskontor publisert onsdag, dokumenterte seks tilfeller av at Israel brukte amerikanske bomber til å drepe hundrevis av sivile.

Rapporten uttalte at de amerikanskproduserte bombene, GBU-31 (2,000 lbs.), GBU-32 (1,000 lbs.) og GBU-39 (250 lbs.), ble brukt til å angripe «boligbygg, en skole, flyktningleirer og et marked» mellom oktober og desember 2023. FNs menneskerettighetskontor verifiserte 218 dødsfall fra de seks angrepene, og sa at de hadde indikasjoner på at antallet dødsfall kunne være «mye høyere».

Pillay forklarte at den uavhengige kommisjonen fastslo at de israelske angrepene var forsettlige. «Vi fant at det enorme antallet sivile tap i Gaza og utbredt ødeleggelse av sivile gjenstander og infrastruktur var det uunngåelige resultatet av en bevisst strategi for å forårsake maksimal skade», sa hun.

Kommisjonen fant at Israels forbrytelser gikk utover det å bruke bomber eller andre konvensjonelle våpen, men også mat, vann og fordrivelse er brukt som våpen i krig. Tel Aviv har også tvangsflyttet store deler av Gazas befolkning til små innhegninger som er «utrygge og ubeboelige».

Pillay bemerket også at Tel Aviv har involvert seg i uhørt vold på den okkuperte Vestbredden siden 7. oktober, men disse forbrytelsene har fått liten oppmerksomhet på grunn av de nesten daglige grusomhetene begått i Gaza.

Forrige artikkelPoliti bruker tåregass mot demonstranter i Nairobi
Neste artikkelStrategisk partnerskap mellom Russland og Vietnam