EU dumpet laboratoriekjøtt fra klimaplaner etter bondeprotester

0
Meat sample in open laboratory Petri dish. Animal cell cultured clean meat concept.

EU-kommisjonen fjernet et framstøt for å promotere laboratoriedyrket og plantebasert «kjøtt» fra et sentralt klimaforslag etter oppfordring fra landbrukskommissær Janusz Wojciechowski. Dette skriver Politico om.

I følge en e-postutveksling fra tidlig tirsdag morgen skrev Daniel Mes, et medlem av klimakommissær Wopke Hoekstras kabinett, til Wojciechowskis rådgiver Joanna Stawowy for å informere om at «vi nå har fjernet alle referanser til «protein» (dvs. «lab-laget kjøtt») fra teksten, i henhold til forespørselen”.

Et tidligere utkast til 2040-målforslaget, sett av POLITICO, sa at EU burde sikre at industrien hadde «de rette insentiver» for å «gjøre sunnere dietter basert på diversifisert proteininntak til [et] rimeligere valg for forbrukerne». Uttrykket «diversifisert proteininntak» ble fjernet fra den endelige versjonen.

Kommisjonen har lagt fram en plan for å «redusere sin klimagassforurensning med 90 prosent sammenlignet med 1990-nivåene innen 2040». Landbruket bidrar med mer enn 10 prosent til EUs årlige totalsum, selv om spesifikke mål for sektoren også ble droppet etter store bondeprotester i mange europeiske land.

EU ser på lab-dyrket kjøtt, plantebaserte alternativer og nye proteinkilder som mikrober og insekter, blir sett på som potensielle måter å «redusere forbruket av gårdsdyrket kjøtt og miljøpåvirkningen ved å produsere det».

«Alternative proteiner» er en blomstrende sektor globalt, verdt mer enn 6,5 milliarder euro i EU alene. Men blokken er fortsatt en av verdens største kjøttprodusenter, verdsatt til 170 milliarder euro.

Taktisk retrett, men de gir seg ikke

Dette må oppfattes som en taktisk retrett fra EUs side. Samtidig viser det at bøndenes klassekamp har gitt resultater. De har lykkes å slå en bresje i EUs vanvittige kampanje mot landbruket.

Samtidig setter dette søkelys på hvor EU får slike ideer fra, og da må man forstå at EU er et teknokrati og at de store kapitalinteressene sitter som fluer på et fluepapir rundt kommisjonen og de forskjellige komiteene i Brussel og Strasbourg.

Som det ble sagt under bondeprotestene i Spania nylig: «De drukner oss i reguleringer».

Her er en kartlegging av det nettverket av agrobusiness-interesser som lobbyer i EU for å få EUs politikk til å samsvare med sine interesser.

Og sjøl om kommisjonen har moderert seg på lab-kjøtt, er deres «klimaplan» for 2040 fortsatt like vanvittig.

Se også: Lab-grown meat industry ramps up its lobbying ahead of farm bill.

Dette handler ikke om miljø. Det handler ikke om klima. Det er noen av verdens største kapitalgrupper som prøver å ekspropriere det som er av matproduksjon for å gjøre oss alle til slaver.

Her er et lite knippe av våre artikler om dette:

Landbruket i lomma på agro-kapitalismen

EU vil ha genmanipulering i landbruket

Vokt deg for lab-kjøttet

Laboratorie-«kjøtt» på full fart inn i kostholdet

Forrige artikkelSpiser du sikringskost eller er du woke?
Neste artikkelHva mener Tucker Carlson han fikk ut av intervjuet med Vladimir Putin?