Vokt deg for lab-kjøttet

0
Vokt deg for det kunstige "kjøttet" som snart havner i butikkene.

Nå er det full fart for produksjon av lab-kjøtt i USA og vil du ikke spise det, finnes det metoder – og her er det masse penger.

Av Romy Rohmann

USDA (U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE) godkjente for rundt 4 mnd. siden salg av lab-kjøtt på det amerikanske markedet, men forbrukere bør passe seg, advarte journalist Alex Newman i denne episoden av In Focus med Alison Steinberg på One America News.

I tillegg til at lab-kjøttet ikke inneholder de næringsstoffene som er nødvendige for mennesker og som finnes i ekte kjøtt tilsettes dette lab-kjøttet ulike kjemikalier for å få det til å smake, disse kjemikaliene er også farlige sier Newman.

Men vil du ikke gå over til å spise dette «lab-kjøttet» finnes det jo andre metoder, vi kan jo bare genmodifisere mennesker slik at de får en intoleranse mot kjøtt. Alt for det «grønne skiftet».

Som vi har skrevet om før her på steigan.no er en av de viktigste agendaene å få kontrollen over matproduksjonen og da må alle bønder og småbrukere knekkes. Dette er i gang og det begrunnes med at det er nødvendig av hensyn til «det grønne skiftet». Begrepet «bærekraftig» brukes over en lav sko. På tide å ta begrepet tilbake.

I 2013 introduserte forskeren Mark Post og teamet hans i Nederland den første burgeren laget med laboratoriedyrket kjøtt. Denne unike burgeren ble laget av stamceller tatt fra skulderen til ei ku.

Denne burgeren kostet $330.000, og den var visstnok ikke særlig god. Men siden den gang har forskere jobbet hardt for å gjøre laboratoriedyrket kjøtt både billigere og mer smakfull. I 2020 hadde Mark Posts team gjort betydelig fremgang.

Andre selskaper har etter hvert kommet på banen. For eksempel lager Memphis Meats i San Francisco kjøttboller, kylling og and. De starter med celler fra dyr og gror muskelvev i lag inne i bioreaktorer.

Den dyrkede kjøttindustrien gjorde betydelig fremgang i 2022, og med støtte både fra offentlig og privat sektor kom det nye selskaper til, som ville investere i dette. Nye selskaper, produksjonsanlegg og partnerskap ble dannet, og et dyrket kyllingprodukt fikk godkjenning fra US FDA.

Det laboratoriedyrkede kjøttmarkedet, verdsatt til 2,3 millioner dollar i 2021, anslås å nå 960,7 millioner dollar innen 2030.

Dette lab-kjøttet lanseres som dyremishandlingsfrie produkter og er sjølsagt helt i tråd med hva som anses som bærekraftig ifølge det grønne skiftet.

I 2021 sto oppstart av lab-kjøtt for 1,95 milliarder dollar i 86 avtaler globalt, med Israel som sto for nesten en fjerdedel av denne finansieringen.

California har dukket opp som et knutepunkt for innovasjon og investering i den laboratoriedyrkede kjøttindustrien, med et fruktbart økosystem av startups og forskningsinstitusjoner. Upside Foods samarbeider med kokken Dominique Crenn for å servere laboratoriedyrket kylling på restauranten hennes i San Francisco, Bar Crenn. Good Meat, basert i Alameda, planlegger å selge kultivert kylling til kokken José Andrés for bruk på restauranten hans China Chilcano.

Dette kan du lese om her i New York Times:

https://www.nytimes.com/2023/06/30/us/california-lab-grown-meat.html

Det er mange som bruker mye tid og penger på påvirkningsarbeid.

Food Solutions Action, en ideell organisasjon, arbeider med å påvirke lovgivere gjennom kampanjebidrag og bruk at erfarne lobbyister. De jobber for å få godkjenning og bruke skattebetalers støtte til laboratoriedyrkede og plantebaserte produkter. Denne koalisjonen, sammen med fem andre selskaper knyttet til dyrket kjøtt, har samlet brukt over 3,7 millioner dollar på lobbyarbeid siden 2021. Dette gjør også industrigiganter som Tyson Foods Inc. og Cargill.

I 2021 fikk Eat, som selv kaller seg den vitenskapsbaserte globale plattformen for transformasjon av matsystemer, med seg Just Torrey Advisory Group, et ledende landbrukslobbyfirma på laget og bevilget $210.000 til lobbyister med ekspertise i Senatets landbrukskomité og USDA-saker. Upside Foods, godkjent for å selge cellebasert kylling til restauranter, doblet sine lobbyutgifter mellom 2019 og 2022. I mellomtiden gikk Finless Foods, et celledyrkende sjømatselskap, inn på lobbyarenaen og brukte nesten 300.000 dollar i 2022.

I tillegg startet nykommere som Believer Meats, et Israelsk lab-kjøttselskap, sitt lobbyarbeid i år. I 2021, MeaTech 3D Ltd. (NASDAQ:MITC), også et Israelsk lab-kjøttselskap, kjøpte sitt belgiske datterselskap, Peace of Meat (PoM), kjent for laboratorielagde kjøttkomponenter. Ifølge Forbes, på slutten av 2021, oppnådde PoM en milepæl ved å produsere 700 gram kyllingfettbiomasse. MeaTech 3D Ltd. (NASDAQ:MITC) etablerte samme år  et pilotanlegg for å skalere opp biomasseproduksjonen.

Videre planlegger MeaTech 3D Ltd. (NASDAQ:MITC) å sette opp fire til fem globale fabrikker innen 2025, med mål om en årlig produksjon på 560 tonn. Selskapet utvider også samarbeidet med den nederlandske mycoprotein-oppstarten ENOUGH for å integrere kyllingbiomasse i deres plantebaserte produksjon.

En annen aktør i den laboratoriedyrkede kjøttindustrien er Agronomics Limited (OCTNKTS:AGNMF), med en markedsverdi på 114 millioner dollar. Agronomics Limited (OTCMKTS:AGNMF), et ledende børsnotert venturekapitalselskap med fokus på cellulært landbruk, har kunngjort at porteføljeselskapet, SuperMeat The Essence of Meat Ltd, har Kosher standarder for sin kyllingcellelinje. Kosher-standarder er et sett med kostholdsretningslinjer basert på jødisk lov. Dette er en betydelig milepæl for industrien, siden det er første gang kultivert fjærfe har blitt anerkjent som kosher. Agronomics Limited (OTCMKTS:AGNMF) har investert USD 12,5 millioner i SuperMeat, som representerer 7,8 % eierandel på en fullt utvannet basis. Dette tilsvarer 9,3 % av siste publiserte netto aktivaverdi (30.06.23) til Agronomics Limited (OTCMKTS:AGNMF), inkludert justeringer etter balanse.

Her kommer en oversikt over det 16 største selskapene som holder på med lab-kjøtt og lab -fisk/sjømat og størrelsen på deres investerte midler, og som vi ser involverer dette masse millioner.

De største laboratoriedyrkede kjøttbedriftene i 2023

16. Core Biogenesis invest, 10,5 millioner USD

Core Biogenesis, et plantebasert bioproduksjonsselskap, har sikret 10,5 millioner dollar i finansiering for å bygge et anlegg i Strasbourg, Frankrike. Anlegget skal produsere vekstfaktorer og cytokiner for celleterapi og cellulært landbruk.

15. Shiok Meats, 12,6 millioner USD

Singapores Shiok Meats lanserer cellebasert rekekjøtt til USD 37/kg. Den sveitsiske dyrket kjøttprodusenten Mirai Foods og Shiok Meats datterselskap Gaia Foods har samarbeidet å utvikle kultiverte biffprodukter i Singapore. Partnerskapet vil utveksle kunnskap og forsyninger for å bringe dyrket storfekjøtt til Singapore.

14.Mission Barns, 24 millioner USD

Mission Barns er et California-basert matteknologiselskap som produserer laboratoriedyrket kjøtt. Selskapet bruker en proprietær prosess for å dyrke kjøttceller i et kontrollert miljø. Mission Barns kunngjør partnerskap med Silva Sausage, utvider pilotproduksjonsanlegget og diskuterer samarbeid med matvareselskaper og forhandlere. Tidlige investorer økte sin eierandel i Mission Barns, et laboratoriedyrket kjøttselskap somsamarbeidet med globale ledere av kjøtt og alternative proteiner i 2021.

13.Air Protein, 32 millioner USD

Air Protein bruker mikrober for å gjøre resirkulert CO2 fra fabrikker til kjøttalternativer. Air Meat produserer i sol- og vinddrevne bioreaktorer. Air Proteins prosess er spesielt nyskapende fordi den bruker CO2 fanget fra fabrikker i stedet for fra atmosfæren. Dette bidrar til å redusere selskapets miljøpåvirkning, da det ikke trenger å slippe ut ny CO2 i atmosfæren. I tillegg til fokuset på bærekraft, investerer Air Protein tungt i forskning og utvikling. ADM og luftprotein partner arbeider for å utvikle nye proteiner for ernæring, inkludert verdens første Air Protein-anlegg i kommersiell skala.

12. BlueNalu, 33,5 millioner USD

BlueNalu, en nylig etablert cellebasert sjømatoppstart produserer storskala matproduksjon via cellulært landbruk. Strategien starter med forskning og utvikling ved siden av småskala pilottesting, og går gradvis videre til markedsundersøkelser og et 150 000 kvadratmeter stort matproduksjonsanlegg. Selskapet er i startfasen med å lage hele sjømatmedaljonger og fileter i pilotskala. Imidlertid anslår de en årlig produksjonskapasitet på 18 millioner pund ferdig sjømat ved hvert produksjonsanlegg. BlueNalu har samarbeidet med25 venturekapitalfirmaer og enkeltpersoner fra USA, Storbritannia, Hong Kong, Luxembourg og Israel.

11. Finless Foods, 34 millioner USD

Finless Foods, en pioner innen celledyrket sjømat, fremstår som en betydelig aktør i lab-kjøttindustrien. Den California-baserte bedriften ble grunnlagt i 2017 og utvikler blåfinnet tunfisk fra celler. Denne bragden har ingen andre selskaper gjort på grunn av fiskens komplekse biologi og de økonomiske begrensningene til tradisjonelt oppdrett. Selskapet klarte å kutte produksjonskostnadene med 50 % på 9 måneder, og oppnår prisparitet med tradisjonell blåfinnet tunfisk i 2019.

10. Meatable, 35 millioner USD

Meatable, en ledende aktør innen lab-kjøttindustrien, har vært i forkant med å utvikle bærekraftige og etiske kjøttalternativer. I juli 2023 annonserte Mosa Meat og Meatable en avtale med den nederlandske regjeringen for å gjennomføre forhåndsgodkjenningssmaking av lab-kjøtt og sjømat i Nederland. Dette gjør Nederland til det første landet i EU som tillater smaksprøver av mat som er dyrket direkte fra dyreceller før den er godkjent som ny mat av EU. Avtalen følger den nederlandske regjeringens forpliktelse på €60 millioner for å bygge et robust cellulært landbruksøkosystem.

9. Bit Bio (Elpis Biomed) 41,5 millioner USD

Bit Bio er et selskap som utvikler ulike lab-kjøttprodukter. Bit Bio har inngått samarbeid med andre selskaper som Mekonos, et selskap som utvikler en plattform for ikke-viral celleteknologi. Mekonos  har som mål å skape nye måter å levere genredigeringsverktøy til dyrkede kjøttceller. Bit Bio samarbeider også med Charles River Laboratories, en ledende kontraktsforskningsorganisasjon. Samarbeidet er fokusert på å utvikle og oppskalere Bit Bios produksjonsprosesser for lab-kjøtt.

8. Daiz Inc. 47 millioner USD

Daiz er en soyabasert lab- kjøtt produsent som har fokus på å utvikle bærekraftige og rimelige alternativer. DAIZs MIRACLE MEAT, laget medOchiai spiremetode, tilbyr et næringsrikt og velsmakende alternativ til tradisjonell kjøttproduksjon, og støtter programmet SDG 2 (FNs mål for bærekraft): Zero Hunger. Veiledet av SDG 13 og 15 om klimatiltak og liv på land, forfølger DAIZ nye produkter for å erstatte tradisjonelle, miljøskadelige proteinkilder.

7. Atlast Food Co. 49 millioner USD

Atlast Food Co. er en dyrket kjøttprodusent med et team av erfarne forskere og ingeniører som jobber med å utvikle nye måter å produsere kulturkjøtt på i stor skala og pris. Atlast er en unik bedrift på den måten av de bruker soppmycele til å lage større lab-kjøttalternativer, i motsetning til de malte variantene de fleste bedrifter produserer. MyBacon-produktet har blitt godt mottatt i Albany, New York-området siden lanseringen, og Atlast samarbeider med store merkevarer for å bringe MyBacon til markedet i stor skala.

6. Mosa Meat 85 millioner USD

Mosa Meat er et nederlandsk laboratoriedyrket kjøttselskap grunnlagt som en spin-off fra Maastricht universitet, og de to organisasjonene fortsetter å samarbeide tett om forskning og utvikling. Nutreco som er en global leder innen dyreernæring, samarbeider med Mosa Meat for å utvikle bærekraftig og rimelig fôr til sine laboratoriedyrkede kjøttceller. I 2022 utvidet Mosa Meat produksjonsanleggene i industriell skala i Nederland, og skapte det de hevder er det største kulturområdet for kjøtt i verden på 77 000 kvadratfot.

5. TiNDLE 100 millioner USD

TiNDLE har fullført det tredje trinnet i sin plan og fokuserer nå på å forbedre effektiviteten og forberede seg på den fjerde vekstbølgen. Det første trinnet var å designe forretningsmodellen, teste ulike markeder og lansere i de tre største markedene i verden: USA, Storbritannia og Tyskland. Alt dette ble oppnådd på omtrent to år, noe som resulterte i at millioner av forbrukere prøvde og elsket TiNDLE.

4. Modern Meadow 130 millioner USD

Modern Meadow, et bioteknologiselskap, og BASF, et kjemisk selskap, har gått sammen om å utvikle et revolusjonerende nytt materiale. Dette samarbeidet vil kombinere Modern Meadows biofabrikasjonsekspertise med BASFs Ultramid® Ccycled®-materiale for å skape et bærekraftig, dyrefritt materiale med eksepsjonelle ytelsesevner. Ved å kombinere avfall etter forbruk og bio-fornybar teknologi, leverer dette materialet et svært bærekraftig materiale med eksepsjonelle ytelsesevner.

3. Memphis Meat 161 millioner USD

Memphis Meats, et ledende lab-kjøtt selskap, bruker merket Upside Foods for sin produksjon i San Francisco Bay Area. Dette første spesialbygde lab-kjøttanlegget vil produsere, pakke og sende sine produkter i større skala enn noe annet selskap i bransjen, alt under ett tak.

2. Eat Just 200 millioner USD

Eat Just, et porteføljeselskap av Eat Beyond, er verdens første selskap som nå kan servere sine produkter i Singapore. Eat Beyonds portefølje inkluderer også to andre cellebaserte  landbruksselskaper: TurtleTree Labs, som utvikler teknologien for å produsere de unike komponentene i melk «bærekraftig» de gjenskaper funksjonaliteten og smaken til melk og SingCell, som tilbyr en plattform for globale  lab-kjøttbedrifter.

1. Impossible Foods 500 milloner USD

Impossible Foods lager plantebaserte produkter med realistisk smak, som burgere og nuggets, med enkle ingredienser. De har inngått samarbeid  med store forhandlere og hurtigmatkjeder, inkludert Burger King US. Nylig lanserte Impossible i Storbritannia, hvor deres Impossible Chicken Nuggets og Impossible Sausage Patties nå er tilgjengelig hos kjeder som Patty&Bun, Chicken Cottage og Halo Burger. Under pandemien lanserte Impossible Foods sin første nettbutikk direkte til forbruker, slik at alle i det sammenhengende USA kan bestille pakker med sin plantebaserte burger for direkte hjemlevering.

https://finance.yahoo.com/news/16-biggest-lab-grown-meat-071814390.html

https://www.insidermonkey.com/blog/5-biggest-lab-grown-meat-companies-in-2023-1212495/

Her var det mange «kreative» navn, Mission Barns og Modern Meadow, legg merke til at Modern Meadow produserer «mat» av avfall. Nytt for meg var celledyrket sjømat, men vi får bare ta til oss at er det mulig å tjene på det, og kan det puttes under merkelappen, «bærekraftig» er det meste mulig.


Les mer på steigan.no om kunstig kjøtt.

Forrige artikkelStudie: Folk som holdt seg til covid-reglene har verst mental helse
Neste artikkelKlaus Schwab & co vil sperre deg inne ved hjelp av «personlig karbonkreditt»