Hva mener Tucker Carlson han fikk ut av intervjuet med Vladimir Putin?

0
Skjermdump fra Tucker Carlson Network.

Den amerikanske journalisten og TV-verten Tucker Carlsons intervju med Russlands president Vladimir Putin er antakelig det mest sette TV-intervjuet noensinne.

Det har utløst mye sinne i mainstream media, noe man kan se av en representativ håndfull artikler:

BBC: Tucker Carlson interview: Fact-checking Putin’s ‘nonsense’ history

Slate: Tucker Carlson’s Putin interview was even worse than expected.

The New Yorker: Tucker Carlson Promised an Unedited Putin. The Result Was Boring

Tucker Carlson sier at amerikansk etterretningstjeneste har forsøkt å hindre ham i å gjennomføre dette intervjuet. Han har også sjøl gitt sin vurdering av samtalen:

Tucker Carlsons 5 viktige punkter fra Putin-intervjuet

Carlson pekte på fem store punkter etter intervjuet med Putin. Her er et sammendrag fra Vigilant News:

Jeg er ikke helt sikker på hva jeg syntes om intervjuet», sa Tucker Carlson kort tid etter sin to timer lange samtale med Russlands president Vladimir Putin. «Det kommer nok til å ta meg et år å bestemme meg for hva det var».

Carlson sa at «det er ingen tvil om» at Putin er smart. Han uttrykte imidlertid at den russiske presidenten «ikke er flink til å forklare seg».

#1 – Putin er «veldig såret» av avvisningen fra Vesten.

Under intervjuet delte Putin en beretning med daværende president Bill Clinton om muligheten for at Russland slutter seg til NATO.

I følge Putin svarte Clinton først «Jeg tror det». Men etter å ha snakket med andre, sa han: «Det er ikke mulig».

Carlson spurte Putin om han var oppriktig når det gjaldt å bli med i NATO, og Putin presiserte at han oppriktig ønsket å vite om medlemskap var en mulighet. Han indikerte at et positivt svar fra Vesten kunne ha ført til en prosess med forsoning og, potensielt, eventuelt medlemskap i NATO.

Carlson konkluderte i sine uttalelser etter intervjuet: «Det er hele poenget med NATO, antar jeg, er å omringe Russland. Og Putin er såret av dette.»

#2 – «Russland er ikke en ekspansjonistisk makt.»

Hvorfor tror Carlson det? Fordi «Russland er for stort allerede. Det er den største landmassen i verden. De har bare 150 millioner mennesker».

Han la til: «De har mer enn nok naturressurser. De svømmer i naturressurser. De har ikke nok folk, etter deres syn. Så, ideen om at de vil ta over Polen, hvorfor skulle de gjøre det? De vil bare ha sikre grenser».

#3 – Putin vil sannsynligvis ha fred i Ukraina.

Carlson sa: «Han [Putin] var villig til å innrømme at han vil ha en fredsavtale. Han sa det et par forskjellige ganger. Igjen, kanskje han lyver på måter jeg ikke oppfattet, men han fortsatte å si det, og jeg vet ikke hvorfor han ville si det hvis han ikke mente det».

«Faktisk», fortsatte Carlson, «er det overveldende bevis på at det var en fredsavtale, eller en del av en fredsavtale med begynnelsen av fredssamtaler, et oppgjør av noe slag på bordet et et halvt år siden at den tidligere statsministeren i Storbritannia, Boris Johnson, rykket ut på vegne av Biden-administrasjonen og overbeviste Zelensky og den ukrainske regjeringen om ikke å gå inn i disse samtalene. Jeg mener, det er på en måte et etablert faktum. Israelerne var der. De avslørte dette. Det skjedde».

#4 – Krav til Russland om å gi fra seg Krim er vanvittige.

«Amerikanske tjenestemenn har sagt at en del av betingelsene må være at Russland gir opp Krim»! utbrøt Carlson.

Han la til, «Krim var i russiske hender i begynnelsen av denne krigen» og advarte: » Putin ville gå til krig, atomkrig, hvis det kom til Krim … Så hvis du virkelig tror at en betingelse for fred er at Putin kommer til å gi opp Krim, da er du som en galning!»

#5 – USAs merittliste med regimeskifte er «i beste fall tvilsom».

«Vi er styrt av galninger», beklaget Carlson. «Presidenten og den giftige idioten Victoria Nuland. ‘Å, vi kommer til å avsette Putin’. Vel, hva skjer da»? spurte Carlson.

Han minte om tidligere hendelser i nyere amerikansk historie, der avsetninger av utenlandske ledere ikke gikk så bra:

«Hva skjedde i Libya da vi avsatte og tillot, du vet, Gaddafi å bli myrdet? Hva skjedde i Irak da vi stilte Saddam for retten? Disse landene falt fra hverandre, og de har aldri blitt gjenoppbygd igjen».

Carlson fortsatte. «I Afghanistan tok vi ut sentralregjeringen, og de kom tilbake. Landet drives fortsatt av Taliban. Så vår merittliste med å slå ut lederen, noe som er veldig enkelt å gjøre, er i beste fall ujevn. Ting blir ikke alltid bedre. Og for å gjøre det mot Russland, den største landmassen i verden med det største atomarsenalet, er du på narkotika hvis du tror det er en god idé».

Se: Tucker Carlsons intervju med Vladimir Putin

Kommentar: Putin føler seg forrådt av Vesten

Knut Erik Aagaard har i flere artikler på steigan.no vist at Russlands invasjon i Ukraina 24. februar 2022 representerte et nederlag for det som hadde vært Vladimir Putins strategi. Putin ønsket intenst at Russland skulle bli sett på som likeverdig med Vesten, skulle bli en del av familien, så å si. Putin ble jo tross alt forfremmet av den ytterst pro-vestlige Boris Jeltsin, og man kan se mange eksempler på at Putin virkelig anstrengte seg for å vinne Vestens anerkjennelse. Men Vesten svarte med å rykke NATOs grenser stadig nærmere Moskva.

Man ser det også i intervjuet hvor intenst Putin ønsker å forklare sin skuffelse. Det skinner gjennom.

Carlson har også åpenbart noen poenger når han påpeker at Russland verken har interesse av eller behov for å erobre land i Europa. Russland har mer enn nok land.

Og naturligvis har han rett når han sier at ønsket om å drive Russland vekk fra Krim er et forslag om å utløse en kjernefysisk krig.

Les også vår analyse fra april 2014: Det er ennå mulig å hindre krigen.

Vi skal ikke begi oss inn på en analyse av intervjuet som sådan. Det hadde unektelig vært en fordel om Tucker Carlson hadde kunnet mer om Russland og russisk historie forut for intervjuet, men slik sett representerte han jo ikke noe dårligere kunnskap enn det som er standard i vestlig presse. Det som er oppsiktsvekkende er ikke at han intervjuet Putin. Det som er oppsiktsvekkende er at det er en sensasjon at en ledende vestlig journalist intervjuer en av verdens viktigste politiske ledere. Det sier noe om helsetilstanden i vestlige medier.

Nå var ikke Tucker Carlson den første i Vesten som intervjuet Putin. Oliver Stone gjorde det før ham: Oliver Stone intervjuer Russlands president Vladimir Putin.

Se også:

Forrige artikkelEU dumpet laboratoriekjøtt fra klimaplaner etter bondeprotester
Neste artikkelMedier i krigens skygge