Burkina Faso, Mali og Niger trekker seg fra ECOWAS

0
Burkina Fasos Ibrahim Traore, Nigers General Tchiani og Malis Assimi Goïta

Burkina Faso, Mali og Niger kunngjorde i en felles offisiell uttalelse søndag 28. januar at de trekker seg fra den vestafrikanske organisasjonen ECOWAS med umiddelbar virkning. Dette skriver den franske kanalen rfi.fr.

Kunngjøringa ble gjort samtidig, i middagsavisene og på de offentlige TV-kanalene i de tre landene. Den felles pressemeldinga er signert av malieren Assimi Goïta, Burkinabè Ibrahim Traoré og nigerieren Abdourahamane Tiani. Argumentene for å kunngjøre denne avgangen fra ECOWAS er beskrevet i pressemeldinga, lest i Mali, av oberst Abdoulaye Maïga, talsperson for regjeringa.

«De tapre befolkninga i Burkina, Niger og Mali noterer med stor beklagelse, bitterhet og stor skuffelse at organisasjonen har beveget seg bort fra idealene til sine grunnleggere og panafrikanisme.»

Et annet argument for å bekrefte dette bruddet med ECOWAS er mangelen på støtte i kampen mot terrorisme. «ECOWAS har, under påvirkning av utenlandske makter, blitt en trussel mot sine medlemsland. Organisasjonen har ikke gitt bistand til våre stater i sammenheng med vår kamp mot terrorisme og usikkerhet

Et siste argument fra de tre landene er sanksjonene som ECOWAS har vedtatt mot dem, erklærte talspersonen for regjeringa i Niger, Amadou Abdramane.

I ei pressemelding, publisert søndag 28. januar, sa ECOWAS at de var klare til å finne en «forhandlet løsning» etter kunngjøringa om at Mali, Burkina Faso og Niger trekker seg fra organisasjonen.

Et nytt Afrika stiger fram

Vi har dekket utviklinga i Vest-Afrika ganske grundig. Her er et lite knippe artikler:

Forrige artikkelVestmaktene bidrar til folkemord gjennom å strupe den humanitære hjelpen til Gaza
Neste artikkelUSA-base angrepet, tre soldater drept, minst 30 såret