«Folket gjør revolusjon»: Å stake ut en anti-imperialistisk vei i Vest-Afrika

0
Folket i Niger har støttet statskuppet. Her fra en av de mange massedemonstrasjonene i Niamey.

På slutten av sommeren var det lett å skrive En gledens morgen. På den tiden ble et annet statsoverhode installert av fransk nykolonialisme kastet ut. Denne gangen var det i Niger at militæret tok sjansen, et skritt som var umåtelig populært blant landets egen befolkning. Det var derfor ikke gjennom en folkekrig mot en okkupasjonsmakt, men gjennom et militærkupp at Niger ble frigjort. Uansett, en dag må morgenens glede erstattes av noe annet. Sitatet«Vinne krigen er ganske enkelt, å vinne freden er mye vanskeligere» har blitt tilskrevet W. Churchill, blant andre, og hvis det ikke var en krig, men et kupp, er det fortsatt sant. Thomas Sankara, som ble statsoverhode i Burkina Faso i 1983 gjennom et lignende kupp, var sikkert klar over dette. Men han var ikke bare en offiser, men også en marxistisk revolusjonær og panafrikanist, og fikk sosiale, økologiske og økonomiske programmer introdusert i landet. I 1987 tok den populære nasjonsbyggingen slutt, da Thomas S. ble myrdet.

I dag er det ikke bare i et land i de tidligere franske koloniene at situasjonen er å «vinne freden» også. For øyeblikket er det tre land. Den generelle tilstanden for fredsbygging er derfor bedre enn den var for førti år siden, men den må tas tak i raskt. The Peoples Dispatch har en artikkel om dette problemet. Den heter Folk gjør revolusjonen: staker ut en antiimperialistisk kurs i Vest-AfrikaMarxisten Achy Ekissi blir også intervjuet der.

– Bertil Carlman.

«Folket gjør revolusjon»: Å stake ut en anti-imperialistisk vei i Vest-Afrika

Achy Ekissi fra Elfenbenskystens kommunistiske parti snakker om kuppet i Niger, de politiske endringene i Sahel og kampen mot imperialismen. Han snakker også om venstresidens rolle i disse prosessene.

Franske tropper forlot militærbasen Ouallam i Niger den 22. oktober som en del av en total tilbaketrekking av Frankrikes militære tilstedeværelse fra den vestafrikanske staten. Trekket ble bekreftet av Paris i slutten av september, nesten to måneder etter at Nigers militære ledelse, National Council for the Safeguarding of the Homeland (CNSP), grep makten i et kupp.

Overtakelsen, som styrtet president Mohamed Bazoum, ble møtt med folkelig støtte da tusenvis av mennesker tok til gatene for å forsvare Nigers suverenitet mot fransk nykolonialisme og utbytting.

Mens kuppet førte til en rask og fiendtlig respons fra Det regionale ‘Economic Community of West African States’ (ECOWAS), inkludert en trussel om militær intervensjon med støtte fra Vesten, sto progressive krefter på det afrikanske kontinentet og i ulike deler av verden fast på folkets side i Niger.

Selv om ECOWAS siden har trukket seg fra direkte intervensjon, forblir de vidtrekkende sanksjonene som er pålagt innlandsstaten Niger på plass – inkludert stengte grenser med Benin og Nigeria, frysing av statlige eiendeler i den regionale sentralbanken, i kommersielle banker og i suspensjon av utviklingsfinansiering.

Disse harde tiltakene, kombinert med matusikkerhet og usikkerhet som følge av angrep fra væpnede grupper, har ført til en 81% økning i antall mennesker som trenger humanitær beskyttelse. Nigeria, som sto for over 70 prosent av Nigers energiforsyning, har kuttet strømmen siden kuppet. Ekskluderingen av Niger fra ‘The West African Economic and Monetary Union’ (WAEMU) har betydd at landet ikke har tilgang til det regionale gjeldsmarkedet for å finansiere budsjettet eller drive bankvirksomhet. Sanksjoner hindrer nå også Niamey i å betale landets gjeld.

Stigende inflasjon, drevet av høye matvarepriser, anslås å presse over 700.000 mennesker – som representerer 44,1 prosent av Nigers befolkning – ut i ekstrem fattigdom i 2023.

Kuppet den 26. juli etterfulgte lignende militære overtakelser i tidligere franske kolonier i Sahel-regionen, som har vært herjet av væpnet konflikt i kjølvannet av NATOs katastrofale invasjon av Libya i 2011. Fra og med Operation Serval i Mali i 2013 utplasserte Frankrike militære styrker i regionen med det erklærte formål å bekjempe disse opprørene.

Men etter hvert som den væpnede volden økte, til tross for Frankrikes nesten tiår lange militære tilstedeværelse, opplevde land som Mali og Burkina Faso stor uro, som ble etterfulgt av påfølgende militærkupp mellom 2020 og 2022. Under en folkelig støttet militær ledelse i disse landene trakk Frankrike seg ut av Mali i 2022 og ble beordret ut av Burkina Faso tidlig i 2023.

Niger har nå sluttet seg til rekken av sine naboer i Sahel. I en tid da disse landene opplever en stor økning i væpnede angrep, har Burkina Faso, Mali og Niger gått sammen om å danne Alliansen av Sahel-stater (AES) for å utvide samarbeidet om viktige spørsmål, inkludert forsvar. Ouagadougou og Bamako har også opphevet nasjonale eksportrestriksjoner på korn for å støtte Niger.

I kjølvannet av denne utviklingen har det vært mye ubehag, spesielt fra Frankrike og USA og deres allierte i Afrika, om en påstått «kuppsmitte» i Vest-Afrika. Selv land hyllet av Vesten som «bastioner for fred og stabilitet», som Senegal, har opplevd masseuro de siste årene midt i en situasjon med svært høy arbeidsledighet og massiv fattigdom,  en uro som er eksplisitt rettet mot symboler på fransk nykolonial utnyttelse.

Som del av sin plan om å trekke seg ut av Niger har franske tropper blitt innvilget en  transittkorridor gjennom nabolandet Tsjad, der den Paris-støttede regjeringen nylig gjennomførte en voldelig undertrykking av protester mot franske styrker.

Synet av noen russiske flagg som viftes under masseprotestene som har brutt ut i land i Vest-Afrika, har ført til kyniske og paternalistiske avvisninger av de politiske endringene som finner sted i Sahel som påvirket eller regissert av utenlandske aktører, spesielt Russland.

Peoples Dispatch snakket med Achy Ekissi, generalsekretær i Elfenbenskystens kommunistiske parti, om den siste utviklingen i Sahel-regionen, og spesielt om hvordan progressive krefter og sosiale bevegelser bør oppføre seg for å opprettholde folkets ambisjoner om suverenitet.

© L’intelligent d’Abidjan Par DR
Achy Ekissi, Secrétaire général du parti communiste révolutionnaire de Côte d’Ivoire (Pcrci)

PD: Sahel-regionen har opplevd en rekke opprør og statskupp de siste årene. Hvordan ser du på rollen til sosiale bevegelser i å utfordre undertrykkende regimer og fremme sosial endring?

Achy Ekissi: Noen tror at de folkelige opprørene i Sahel i dag, enten det er i Guinea, Burkina Faso, Mali eller Niger, ble utløst av utenlandske makter, spesielt Russland. Faktisk ble disse bevegelsene født ut av bevisstheten til folkene i Vest-Afrika mot fransk imperialisme. Faktisk er det fordi fransk imperialismes styre har gått for langt. Denne dominansen merkes mer og mer, og blir stadig mer oppfattet og mislikt.

Det er to grunner til dette: For det første har den panafrikanske, antiimperialistiske bevegelsen i denne regionen utført en enorm mengde agitasjon* og propaganda* for å fordømme fransk imperialisme. For det andre har fransk imperialisme gjort så mange feil ved å klamre seg til visse reaksjonære regimer at folket endelig har bestemt seg for å angripe disse regimene og fransk imperialisme.

PD: I lys av de nylige opprørene og statskuppene, hvordan kan sosialistiske bevegelser i Elfenbenskysten og Sahel støtte folks søken etter reelt demokrati og sosial rettferdighet?

AE: Det er det grunnleggende spørsmålet, fordi alle disse endringene vi ser, er virkelig endringer som har blitt forårsaket gjennom statskupp. Et statskupp er et verk av en gruppe soldater, men de trenger ikke nødvendigvis å være folkets soldater. Dette er grupper av soldater som enten vil kjempe mot sin tidligere arbeidsgiver, det vil si makten som ansetter dem, eller til og med løse opp forskjeller mellom dem og seg selv.

I dag har folkelige bevegelser tvunget kuppregjeringer til å ikle seg antiimperialismens drakt. I praksis har disse bevegelsene tvunget disse regimene til å bevege seg i en bestemt retning – frigjøringen av Vest-Afrika. Men det er de sosialistiske partiene og kommunistpartiene som må være en del av folkebevegelsen i dag, de må støtte den. Det er den eneste måten å overvinne kuppforsøkene på.

PD: Opprør stammer ofte fra misnøye knyttet til økonomisk ulikhet og politisk undertrykkelse. Hva er den beste måten å løse disse problemene på?

AE: I dag er hovedmotsigelsen mellom folkene i Vest-Afrika og fransk imperialisme. Den beste måten å nærme seg dette spørsmålet på er å støtte folkelige bevegelser mot fransk imperialisme. Disse bevegelsene må selv finne ledere, må nødvendigvis danne fortroppartier selv, som vil følge i kjølvannet av arbeidet som gjøres, som vil drive bevegelsene fremover til vi oppnår alt vi ønsker, nemlig frigjøringen av Afrika fra Frankrike, imperialismens åk, og deretter etableringen av demokratiske og antiimperialistiske regjeringer. Det er et spørsmål om å fjerne imperialistiske militærbaser fra disse landene og gi makten tilbake til folket. Det er den eneste måten å gjøre reelle fremskritt på.

Massene må kjempe for å gi seg selv en egen ledelse, sterk nok til å ta over bevegelsen.

PD: Statskupp har ofte komplekse internasjonale dimensjoner. Hvilke strategier kan brukes for å utfordre utenlandsk innblanding og fremme selvbestemmelse i regionen?

AE: Vi må legge grunnlaget for den antiimperialistiske kampen. Å snakke vagt om ikke-innblanding er ikke produktivt. Vi har imperialismen som er dominerende og som har sine hærer stasjonert i regionen. Det første skrittet er å bli kvitt denne imperialismen. Niger, der den franske hæren er i ferd med å forlate landet, er et eksempel på dette!

Så det er et grunnlag for en kamp som går utover det faktum at du er soldat, eller kommunist, eller ditt eller datt. Det er en patriotisk kamp som ikke vil ha disse fremmede hærene. Dette er første akt. Den andre handlingen er å gå lenger enn det faktum at den franske hæren har forlatt – der har vi maktstyringen. Her må vi sørge for at det er patriotiske organisasjoner som overtar styringen av landet.

PD: Noen hevder at opprør og statskupp kan være en mulighet for progressiv endring. Når du vurderer disse argumentene, tror du progressive kan gripe muligheten ved å presse på for politikk som favoriserer arbeiderklassen og de marginaliserte gruppene?

AE: Revolusjonen er skapt av folket, den kan ikke bestilles. Du vet ikke når folket vil reise seg, og revolusjonen kan komme ut av en rekke omstendigheter. Vi ser det i Afrika i dag, hvor soldater har reist seg for å drive bort makten som ønsker å undertrykke dem.

Til å begynne med er det ikke a priori å løse problemene eller aspirasjonene til folkemassene. Men det er en åpning, og dette gapet kan utnyttes av revolusjonærer, av revolusjonære partier, for å avansere mot frigjøring. Det betyr at vi ikke bare kan si: «Ok, militæret avsatte Blaise Compaoré [den tidligere presidenten i Burkina Faso] eller de avsatte Bazoum,» og forvente at militæret skal realisere folkets ambisjoner.

Militæret kan bare realisere folkets aspirasjoner hvis det plasserer seg under ledelse av revolusjonære partier og organisasjoner.

PD: Det nylige kuppet i Niger har reist bekymringer om skjørheten i demokratiske institusjoner. Hvordan ser du på de demokratiske prosessene i regionen?

AE: Når det har vært et opprør eller et kupp, er det ikke spontane hendelser eller situasjoner. Det er utløsere. Når det gjelder Niger, var ormen allerede i frukten, så å si. Det var en dyp politisk krise.

Krisen besto i det faktum at en mann som Bazoum kom til makten ved å organisere en massiv svindel. Dette var det første spørsmålet, og det mislikte folk i hans egen leir. For det andre begynte han å rense ut folk fra leiren sin. I mellomtiden led folket og fikk nok av makthaverne. Så krisen ble dypere steg for steg.

Halmstrået som brakk kamelens rygg var da Bazoum ønsket å fjerne og erstatte medlemmer av presidentgarden. Hva skjedde etter kuppet den 26. juli, da imperialismen så at dens forvaltere var drevet ut? Imperialismen viste muskler og ønsket å bekjempe militæret som hadde utført det [kuppet]. De begynte å innføre flere sanksjoner, og krevde at militæret trakk seg fra makten og gjeninnsatte Bazoum.

Soldatene hadde da ikke noe annet valg enn å vende seg til de folkelige demonstrasjonene som støttet kuppet, og det er bra for folket. I dag er disse soldatene med folket, for å bekjempe fransk imperialisme. Vil dette virkelig føre til oppfyllelsen av deres ambisjoner? Du må være Gud for å vite det, men det vi kan si er at vi oppfordrer folket i Niger til å kjempe for sine dypeste ambisjoner.

PD: Opprør og statskupp fører svært ofte til befolkningsforskyvninger og humanitære kriser. Hva mener du er den beste måten å møte behovene til internt fordrevne og flyktninger i Sahel?

AE: Humanitære problemer løses av de som har de humanitære ressursene. I dag er det FNs … Det er de som nekter [bistand] og innfører sanksjoner mot Niger. Finnes det et alternativ? Afrikansk solidaritet er det eneste alternativet igjen, mulig gjennom regjeringer som er i stand til å hjelpe Niger, som er følsomme for hva som skjer og som er imot sanksjoner. For det er sanksjonene som er problemet. Det er imperialismens handlinger som er problemet.

Det er en folkelig mobilisering i landet som vi må håpe på og oppmuntre. Vi må be folket i Afrika – i Ghana, Elfenbenskysten, Benin, nesten overalt – om å gi sin støtte, om enn bare i utgangspunktet moralsk støtte, støtte til kampen, og så kanskje til og med materiell støtte.

PD: Materiell støtte i hvilken forstand? Hva ville bli brukt til å hjelpe folket i Niger?

AE: La oss starte med den politiske støtten. Støtten starter blant annet med å bryte opp grensebarrierer, sanksjoner og andre lignende tiltak. I dag er det fortsatt ingen reell mobilisering mot sanksjoner. Folkelig mobilisering for å få disse sanksjonene opphevet er det første man må gjøre. Og så, når disse sanksjonene er opphevet, kan vi sende inn mat og forsyninger for å være nøyaktig.

Nå har folk i land som Elfenbenskysten, Senegal og Benin, som er på randen av krig, et dobbelt ansvar. Den første er å hindre deres regjeringer, å fordømme dem, slik at de slutter å forberede seg på aggresjon mot Niger. For det andre bør disse landene være klar over at det kan være deres tur etter Niger.

De bør forberede seg på muligheten for uro i sine land, orkestrert av imperialismen og dens agenter.

PD: Hvordan ser du på sosialistiske bevegelser som arbeider med andre progressive krefter, både lokalt og internasjonalt, for å støtte innsatsen for sosial og politisk transformasjon i Niger og Sahel-regionen, spesielt midt i de pågående opprørene og politiske omveltningene?

AE: Det er et veldig godt initiativ dersom sosialistiske bevegelser kan mobilisere for å hjelpe folket i Niger, Burkina Faso og Mali. For det andre må det sies at etableringen av Sahel-alliansen er et viktig element. Dette må imidlertid ikke begrenses til militært nivå.

Folk trenger ordninger for å kjempe mot imperialistisk dominans, og i den vestafrikanske sub-regionen er det hovedsakelig fransk dominans. Så vi støtter disse alliansene, vi støtter disse mobiliseringene, og vi støtter kampen for å hjelpe Niger, Mali og Burkina Faso.

* Her brukes ordene i sin opprinnelige betydning. (O.A.)


Denne artikkelen ble først publisert av Peoples’ Dispatch:

“People make the revolution:” charting an anti-imperialist path in West Africa

Oversatt for steigan.no av Bertil Carlman.


I steigan.no finner du rundt 70 artikler som omtaler Mali, Niger og Burkina Faso.

Forrige artikkelOverdimensjonerte ambassader
Neste artikkelNorske myndigheter visste at det ikke fantes noen garantier for at vaksinene var «trygge og effektive»
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.