Niger får Kinas hjelp til å bygge Afrikas lengste oljerørledning

0

Nigers militære myndigheter har lansert den første fasen av en 2000 kilometer lang rørledning som skal frakte råolje til nabolandet Benin, meldte AFP denne uka.

Stenginga av grensa mellom Niger og Benin, etter de tunge sanksjonene som ble innført av Economic Community of West African States (ECOWAS) etter kuppet i Niamey 26. juli, forhindret ikke innvielsen av en gigantisk oljerørledning fra Niger til nabolandet Benin .

Den blir nesten 2000 km lang og vil gjøre det mulig for Niger å selge sin råolje på det internasjonale markedet for første gang, via havnen i Sèmè i Benin.

«Ressursene som er et resultat av [denne] utnyttelsen vil utelukkende bli brukt til å sikre suvereniteten og utviklinga av landet vårt på grunnlag av rettferdig deling med folket,» sa den nigeriske statsministeren Ali Lamine Zeine under oppdragsseremonien.

Bintou Camara og Simon Pierre Bossi, energiministrene i henholdsvis Mali og Burkina Faso, var til stede ved seremonien på oljesenteret Agadem, mer enn 1700 km fra Niamey i ørkenen øst for Diffa-regionen.

200 000 fat om dagen innen 2026

Rørledningsprosjektet ble lansert i 2019 og skulle være fullført i 2022, men Covid-19-pandemien bremset fremdriften, sa West African Oil Pipeline Company, oppdragsgiveren, til det franske nyhetsbyrået AFP .

Totalt er det investert 6 milliarder dollar, inkludert 4 milliarder dollar for å utvikle oljefeltene i Agadem og 2,3 milliarder dollar for å bygge rørledningen, ifølge den nigerianske regjeringen.

Disse investeringene har økt Nigers oljeproduksjon til 110.000 fat per dag, hvorav 90.000 fat skal eksporteres. Råoljen vil bli utvunnet av China National Petroleum Corporation.

Offisielt svever Nigers reserver rundt to milliarder fat, og ifølge offisielle anslag vil landet produsere 200.000 fat om dagen innen 2026.

I 2022 estimerte nigeriske myndigheter at eksport ville generere en fjerdedel av landets BNP – mer enn 13,6 milliarder dollar i 2020, ifølge Verdensbanken – og rundt 50 % av Nigers skatteinntekter.

Et rikt, men fattig land

Fra naturens side er Niger veldig rikt. Landet har store mineralressurser, uran, olje, gass, gull og annet som kunne ha gjort landet velstående. Men likevel er det et av verdens aller fattigste land. Dette skyldes imperialismen og helt spesielt det franske kolonisystemet som har overlevd til nå.

Militærregjeringa i Niger ønsker å bryte ut av fattigdomsfella og har altså vendt seg til Kina for å få hjelp til å føre sin olje fram til eksporthavna i Benin.

The Economist: Why Africa is poised to become a big player in energy markets.


Du finner antakelig mer om Niger på steigan.no enn i noen andre norske medier. Se Niger.

Forrige artikkelKulturelle endringer – et prosjekt for å bygge broer
Neste artikkelTitusener av norske barn har fått et dårligere liv etter pandemien – blir noen stilt til ansvar?