USA-base angrepet, tre soldater drept, minst 30 såret

0
USA-base i Syria / IRNA

Tre amerikanske soldater ble drept og mer enn 30 andre soldater ble skadet i et droneangrep sist natt på en liten amerikansk utpost i Jordan, sa amerikanske tjenestemenn til CNN 28. januar 2024. Dette er første gang amerikanske tropper har blitt drept av fiendtlig ild i Midtøsten siden begynnelsen av Gaza-krigen.

«Vi skal svare», sa president Joe Biden da han talte i South Carolina søndag.

Tower 22

Ifølge amerikanske medier skal det dreie seg om en base i Jordan som kalles Tower 22. Andre kilder sier at angrepet var rettet mot al-Tanf-basen, og i så fall dreier det seg om en ulovlig base i Syria.

USA beskylder «Iran-støttede grupper» for angrepet, men Iran sier at de ikke har noe som helst med angrepet å gjøre.

Representanten for Den islamske republikken Iran ved FN sa søndag kveld til IRNA at Iran ikke hadde noen forbindelse og ikke hadde noe med angrepet på den amerikanske basen å gjøre.

Den klargjorde videre at det er en konflikt mellom amerikanske styrker og motstandsgrupper i regionen, som gjengjelder gjengjeldelsesangrep.

Den iranske delegasjonen i FN avga uttalelsen da noen av kritikerne av administrasjonen til USAs president og krigerske republikanere var i sine forsøk på å knytte angrepet på Al-Tanf-basen til Iran.

Hvis det dreier seg om al-Tanf-basen så har USA det problemet når det gjelder sine kommende handlinger at denne basen befinner seg ulovlig på Syrias jord og at den brukes til å trene opp terrorister til angrep på Syria og Irak.

Søndag klargjorde kommunikasjonsminister og talsperson for den jordanske regjeringa, Muhannad Mubaydeen, at angrepet som var rettet mot amerikanske styrker nær den syriske grensa ikke skjedde inne i Jordan. Mubaydeen la til at angrepet var rettet mot Al-Tanf-basen i Syria, rapporterte Al-Mamlaka TV.

Hvis det skulle dreie seg om Tower-22 basen, så er den riktignok på jordansk jord, men dens viktigste funksjon er å støtte den ulovlige al-Tanf-basen og begge har til formål å blokkere hovedveien mellom Bagdad og Damaskus.

Den islamske motstanden i Irak, en koalisjon av militser støttet av Iran, skal ha tatt på seg ansvaret for angrepet, skriver npr. Gruppa kalte det hevn for USAs militære tilstedeværelse i regionen og det palestinske marerittet i Gaza. Mer enn 25.000 mennesker er drept i Gaza, ifølge Gazas helsedepartement.

Forrige artikkelBurkina Faso, Mali og Niger trekker seg fra ECOWAS
Neste artikkelVindturbinene fungerer ikke som de skal i kulde og sterk vind