Vestmaktene bidrar til folkemord gjennom å strupe den humanitære hjelpen til Gaza

0
Foto: UNRWA

Israel retter seg ikke etter kravene fra Den internasjonale domstolen, men fortsetter sitt systematiske folkemord mot det palestinske folket i Gaza. Og vestmaktene hjelper til. Med det som påskudd at 12 ansatte i UNRWA angivelig skal ha deltatt i angrepet på Israel 7. oktober har de vedtatt å innstille enhver finansiering av FNs hjelpeorganisasjon UNRWA, den viktigste organisasjonen for å bringe noen form for humanitær hjelp til den palestinske sivilbefolkninga.

De 9 landene er USA, Storbritannia, Tyskland, Italia, Nederland, Sveits, Finland, Australia og Canada.

UNRWAs generalkommisær Philippe Lazzarin uttaler om dette. (Svensk oversettelse ved Tom Appel.)

Över 2 miljoner människor i Gaza är beroende av UNRWA för att överleva när kriget och folkfördrivningarna fortsätter.

AMMAN, 27 januari 2024 – ”Nio länder har från och med idag tillfälligt avbrutit sin finansiering till UNRWA. Dessa beslut hotar vårt pågående humanitära arbete i hela regionen inklusive och särskilt i Gazaremsan.

”Det är chockerande att se en avstängning av medel till byrån som reaktion på anklagelser mot en liten grupp personal, särskilt med tanke på de omedelbara åtgärder som UNRWA vidtog genom att säga upp deras kontrakt och be om en transparent oberoende utredning. Förenta nationernas kontor för interna tillsynstjänster (OIOS), den högsta utredningsmyndigheten i FN-systemet, har redan tagit tag i denna mycket allvarliga fråga.

”UNRWA är det primära humanitära organet i Gaza, med över 2 miljoner människor som är beroende av det för sin överlevnad. Många är hungriga när klockan tickar mot en hotande hungersnöd. Byrån driver härbärgen för över 1 miljon människor och tillhandahåller mat och primärvård även när fientligheterna pågår som mest.

”I sin dom i går beordrade Internationella domstolen att ”Israel måste vidta omedelbara och effektiva åtgärder för att möjliggöra tillhandahållande av akut nödvändiga bastjänster och humanitärt bistånd för att hantera de ogynnsamma livsvillkoren för palestinier i Gazaremsan”. Dessa åtgärder syftar till att förhindra irreparabel skada på palestiniernas rättigheter.

”Det enda sättet detta kan göras är genom samarbete med internationella partners, särskilt UNRWA som den största humanitära aktören i Gaza. Omkring 3 000 kärnanställda av 13 000 i Gaza fortsätter att rapportera till arbetet, vilket ger deras samhällen en livlina som kan kollapsa när som helst nu på grund av bristande finansiering.

”Det skulle vara oerhört oansvarigt att sanktionera en byrå och en hel gemenskap som den tjänar på grund av anklagelser om kriminella handlingar mot vissa individer, särskilt i en tid av krig, fördrivning och politiska kriser i regionen.

”UNRWA delar listan över all sin personal med värdländerna varje år, inklusive Israel. Byrån fick aldrig några farhågor om specifika anställda.

”Under tiden kommer en utredning av OIOS av de avskyvärda anklagelserna att fastställa fakta. Dessutom, som jag meddelade den 17 januari, kommer en oberoende granskning av externa experter att hjälpa UNRWA att stärka sitt ramverk för strikt efterlevnad av all personal till de humanitära principerna.

”Jag uppmanar länder som har avbrutit sin finansiering att ompröva sina beslut innan UNRWA tvingas avbryta sin humanitära insats. Livet för människor i Gaza är beroende av detta stöd och det gör även regional stabilitet”.

Forrige artikkelMattias Desmet holdt tale i det rumenske parlamentet
Neste artikkelBurkina Faso, Mali og Niger trekker seg fra ECOWAS