Hvorfor har Netanyahu i årevis støttet Hamas?

0

I Norge later man ikke til å være klar over at Israels statsminister Benjamin Netanyahu i årevis har støttet Hamas, men i Israel er dette en velkjent sak.

Times of Israel skriver, og vi siterer direkte, men lett forkortet:

I årevis støttet Netanyahu Hamas. Nå har det blåst opp i ansiktene våre

Statsministerens politikk med å behandle terrorgruppa som en partner, på bekostning av Abbas og palestinsk stat, har resultert i sår som vil ta Israel år å lege fra,

I årevis tok de ulike regjeringene ledet av Benjamin Netanyahu en tilnærming som delte makta mellom Gazastripa og Vestbredden – og brakte presidenten for den palestinske myndigheten Mahmoud Abbas på kne mens han gjorde grep som støttet Hamas-terrorgruppa.

Tanken var å hindre Abbas – eller noen andre i den palestinske myndighetens regjering på Vestbredden – fra å gå videre mot etableringen av en palestinsk stat.

Midt i dette forsøket på å skade Abbas, ble Hamas oppgradert fra en ren terrorgruppe til en organisasjon som Israel hadde indirekte forhandlinger med via Egypt, og en som fikk lov til å motta kontanter fra utlandet.

I tillegg, siden 2014, har Netanyahu-ledede regjeringer praktisk talt lukket øynene for brannballongene og rakettskytingen fra Gaza.

I mellomtiden har Israel tillatt kofferter med millioner i Qatar-kontanter å komme inn i Gaza gjennom sine kryssinger siden 2018, for å opprettholde sin skjøre våpenhvile med Hamas-herskerne på stripen.

Mesteparten av tida var israelsk politikk å behandle de palestinske myndighetene som en byrde og Hamas som en ressurs. Den høyreekstreme MK Bezalel Smotrich, nå finansminister i den harde regjeringen og leder av partiet Religious Zionism, sa det selv i 2015.

I følge ulike rapporter kom Netanyahu med et lignende poeng på et Likud-fraksjonsmøte tidlig i 2018, da han ble sitert på at de som er imot en palestinsk stat bør støtte overføringen av midler til Gaza, fordi man opprettholder skillet mellom de palestinske myndighetene i Vestbredden og Hamas i Gaza ville hindre opprettelsen av en palestinsk stat.

Kommentar:

Det er altså hevet over tvil at Netanyahu har støttet Hamas og at hensikten har vært å splitte palestinerne slik at det skulle bli umulig å opprette en palestinsk stat.

Det står ikke til troende at Israels verdensbeømte (beryktede) overvåkingssystem ikke var i stand til å oppdage Hamas-krigerne da de invaderte Israel. Spørsmålet blir da om også dette var villet – for å få et påskudd til endelig å legge Gaza i ruiner og fordrive palestinerne.

Forrige artikkelNorges Bank kjører hardt på for digitale sentralbankpenger
Neste artikkel«Netanyahu er ferdig»