Google har søkt om 860 megawatt til datasenter i Norge

0
Et datasenter slik det er framstilt av Business Norway.

Google kan legge beslag på 5 prosent av hele Norges strømforbruk.

Dette skriver NTB som bygger på et oppslag i Digi.

Google har meldt inn behov om effektuttak på formidable 860 megawatt (MW) for sitt planlagte datasenteranlegg på Gromstul i Skien kommune, skriver Digi.

Det tilsvarer mer enn 5 prosent av Norges samlede strømforbruk. Eller forbruket til en halv million husholdninger.

Regner man om effekten til årlig strømforbruk, tilsvarer det litt over 7,5 terawattimer (TWh) ved fullt uttak. All industri på Herøya i Telemark har til sammenligning et årsforbruk på 1,3 TWh. Den samlede norske årlige kraftproduksjonen er til sammenligning rundt 150 TWh.

Enn så lenge har ikke den amerikanske IT-giganten bekreftet om de skal bygge på tomten de kjøpte i 2019.

– Vi er i forprosjektet. Det har gått bra så langt, men vi venter fremdeles på en endelig beslutning. Den vil komme snart, sier kommunikasjonssjef Sondre Ronander i Google Norge til Digi.

Politikerne legger seg flate for Google – gull og grønne skoger

Da Google kjøpte tomta skrev vi:

Skogeier Leopold Løvenskiold har solgt nesten to tusen mål av sin skogeiendom i Skien til datagiganten Google, skriver Dag Hallvard Ystgaard på nettsidene til NRK. Han bemerker at han skjønner at skogeieren er glad, siden han tjener så mye penger på salget. Men «At politikere over hele fjøla bejubler kjøpet, er derimot ikke til å forstå. Det er bare trist.»

Dette er det største som har skjedd i min tid, sier Ap-ordfører Hedda Foss Five i Skien. Dette er gode nyheter for Telemark og Norge, mente daværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Daværende digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) mente at Norge har alle forutsetninger for å bli en ledende datasenternasjon i Europa. På grunn av fornybar energi, god infrastruktur, redusert elavgift og fjerning av maskinskatten.

Støreregjeringa ønsker flere datasentre til Norge

Det går fram av regjeringas planer og internasjonale markedsføring at regjeringa ønsker at Norge skal tiltrekke seg enda flere internasjonale datasentre. Dette går fram av Norwegian data centres target supply chain emissions with creative measures fra Business Norway. Der står det blant annet: “Norway is emerging as a pilot country for data centre sustainability.”

“We have all the preconditions: abundant renewable energy, free cooling in a chilly climate, and a stable political and social system, to name a few.”

— Benedicte Fasmer Waaler, Investment Manager, Invest in Norway

Dette er en av grunnene til at regjeringa vil bygge ut så vanvittig mye kraft i Norge som Norge ikke trenger.

Denne politikken driver strømprisene i været og gjør folk fattigere. Men verdens rikeste selskaper kan glede seg.

Google, Facebook og BlackRock skal ødelegge mer norsk natur med vindturbinerfarmer

Statkraft sier i sin presentasjon at selskaper som Facebook, Apple og Google burde finne gode muligheter til å etablere seg her fordi vi har billig energi og et velfungerende kraftmarked. Og de sier også at det er de som har tilrettelagt for Google.

Statkraft facilitates for Google

Så statsbedriften Statkraft og storkoalisjonen Høyre/AP legger altså landet ut på billigsalg til verdens mektigste selskaper for at de skal utplyndre våre naturressurser. De lover at dette betyr arbeidsplasser, men det er helt teoretisk. Dette viser igjen at energi- og kraftpolitikk er en av de store klassekampene i Norge og i Europa for tida. Det omfatter Acer, kraftlinjene til kontinentet, vindkraftkatastrofen og altså kraftkrevende datasentre.

Hvem eier IT-gigantene?

Facebook, Apple og Google eies av den absolutte eliten av verdens monopolkapitalister. I spissen for dem finner vi investeringsfondene Vanguard, BlackRock, State Street og Fidelity, fire selskaper som er kontrollerende eiere i alle de største bankene i USA. De er de største eierne i våpenindustrien, Big Pharma, merkevarene og medieindustrien. Og altså i IT-gigantene. Det er dem norske politikere legger seg flate for.

Forrige artikkelFlotte LO-vedtak, men Ap kontrollerer LO og vil sabotere dem
Neste artikkelDom i Ukraina: Det var snikskyttere på Maidan-sida som drepte