Google, Facebook og BlackRock skal ødelegge mer norsk natur med vindfarmer

9

Det pågår en investeringsboom i norsk vindkraft. Den er drevet av utenlandske selskaper som investerer milliarder i nye, gigantiske anlegg i store deler av landet. I 2018 ble det investert 16,2 milliarder kroner i kraftproduksjon og i 2019 skal investeringene øke til 17,6 milliarder, skriver E24. Nettavisa skriver blant annet:

Blant de større vindprosjektene som er på gang er Blackrocks prosjekt Guleslettene i Flora kommune til to milliarder kroner. Her skal Alcoa kjøpe kraften, slik selskapet også gjør fra vindprosjektet Øyfjellet i Nordland og milliardprosjektet Nordlicht i Troms.
Fosen-prosjektet som samlet sett er på seks vindparker på rundt 1.000 megawatt skal ifølge Statkraft koste rundt 11 milliarder kroner. Investeringsselskapet Luxcara bruker trolig også flere milliarder kroner på tre vindprosjekter i Bjerkreim-området, hvor Facebook skal kjøpe strømmen.

E24 har også tidligere rapportert om hvordan Google og BlackRock har kastet seg over norsk vindkraft. Vi omtalte dette allerede i 2016:

Vindkraftparken Tellenes er solgt til et investeringsfond forvaltet av giganten Blackrock, og Google har inngått avtale om å kjøpe hele kraftproduksjonen av anlegget fra slutten av 2017 til 2029.

Dette skriver E24. Det handler om at Lund kommune nå har solgt Tellenes vindpark.

Lokalpolitikere er over seg av begeistring for gigantenes innmarsj i norsk vindkraft. Men norsk vindkraft er 50% statssubsidiert. Altså er det skattebetalerne som skal betale halvparten at BlackRocks og Googles satsing.

– Halvparten av regningen for vindmøllene må vi betale via skatteseddelen, sier professor i energiøkonomi, Torstein Bye til NRK.

Google, BlackRock og Facebook tilhører kjernen i USAs finanskapital. BlackRock er det største fondsinvesteringsselskapet i verden, og det har også store eierposisjoner i Google og Facebook.

Les: Makt: Between a BlackRock and a hard place

Tyskland går tungt inn

Tysk kapital går også tungt inn i rovdriften på norsk natur. E24 skriver:

TrønderEnergi, som eies av 24 kommuner i Sør-Trøndelag, KLP og Nordmøre Energiverk AS, har funnet seg en ny samarbeidspartner i tyske Stadtwerke München.
Sammen skal den norske og tyske aktøren bygge ut fire nye vindkraftprosjekter til tre milliarder kroner i Trøndelag. Stadtwerke München skal eie 70 prosent av prosjektene, mens TrønderEnergi skal eie 30 prosent.

Dette er prosjektene som skal bygges ut:
Frøya på 14 turbiner og 60 megawatt i Frøya kommune

Hundhammerfjellet i Vikna kommune på 14 turbiner og 55,5 megawatt

Stokkfjellet i Selbu kommune på 21 turbiner og 90 megawatt

Sørmarkfjellet i Osen og Flatanger kommune på 31 turbiner og 130,2 megawatt
De to aktørene etablerer også et felleseid selskap kalt TrønderEnergi Vind, hvor TrønderEnergi skal eie 51 prosent. Selskapet skal drive de nye parkene, samt fire eksisterende vindkraftverk:
Bessakerfjellet i Roan kommune på 25 turbiner og 57,5 megawatt

Skomakerfjellet i Roan kommune på fire turbiner og 13 megawatt
Valsneset i Bjugn kommune på fem turbiner og 11,5 megawatt
Ytre Vikna i Vikna kommune på 39 megawatt (planlagt utvidet)

Les om EUs energidirektiv og Acer her.

Energipolitisk idioti

Det slike selskaper gjør er å bruke litt av vindkrafta og så dumpe toppene av produksjonen, altså den ustabile delen, på innenriksmarkedet. Denne usyabile delen vil gå til norske husstander som i stedet for den stabile vannkrafta de bruker i dag får ustabil vindkraft, «søpla» fra energiproduksjonen, som Odd Handegård så riktig skriver. Norske forbrukere vil ikke lenger få tilgang til vannkraft, og det er tvunget fram «smarte strømmålere» som skal dempe noen av problemene med den ustabile krafta (samt gjøre den dyrere). Det som ikke løses på denne måten skal løses ved «roterende utkopling».

Roterende utkopling og energirasjonering blir omtalt i klare ord i en presentasjon av beredskapskoordinator Steinar Torsvik fra BKK Nett her. Dette er basert på retningslinjer fra NVE. De ble oppdatert i oktober 2018. Mens strømrasjonering tidligere var en unntakstilstand vil det nye kraftsystemet gjøre det til en del av normaltilstanden.

For norske forbrukeres del er denne politikken det rene idioti. Stabil og billig vannkraft erstattes med ustabil og dyr vindkraft samtidig som store deler av norsk natur ødelegges. Men for kapitalen og for EU gir det mening. For Google, Facebook og BlackRock gir det stor profitt og for EU betyr det at unionen både får full tilgang til den norske vannkrafta. EU forbereder også de politiske instrumentene som vil gi EU full kontroll over våre energiressurser.

Selges som miljøvennlig, men er det motsatte

Alle større tiltak som betyr problemer for folk i dag har en tendens til å bli solgt inn av myndighetene som miljøtiltak, les: bensinprisene i Frankrike. Dette skjer naturligvis også med vindkrafta. Klassekampen hadde for eksempel en serie artikler høsten 2018 som i hovedsak gikk kraftbransjens ærend ved å framstille denne gigantutbygginga som et positivt tiltak.

Men norske forbrukere trenger ikke vindkrafta, vi trenger ikke kablene til kontinentet. Ikke noe av dette er miljøvennlig. Det ødelegger norsk natur og blir først og fremst gjennomført for å gi investorene profitt og gi industrien på kontinentet råderetten over norske naturressurser.

Les også: Når Norge skal forsyne Europa med vannkraft

Klassekampen: Norge bør kles med vindmøller

Sammenhengene i kraftpolitikken

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Altså 50% av utgiftene til vindkraft er subsidiert av skattebetalerne.
  Det betyr at hvis strømprisen i Norge fordobles, så vil denne subsidiering kunne opphøre.
  Det er vel det som er planen.

  Men når det gjelder utbyggingen av sentralnettet ifbm vindmølleutbygging mm, så er det nok slik at dette er noe som betales av strømkundene direkte via strømregningen. Litt høyere nettleie sammen med litt høyere strømpris pga nye utenlandskabler (eller pga økt CO2 avgift i Europa eller pga strømmangel i Sverige) så vil flere norske smelteverk kunne oppleve konkurs.

 2. Avatar for Frida Frida says:

  Hei! Greit nok at vindmølleprosjektene for Norge isolert sett ikke er miljøvennlig med tanke på inngrepet i natur…Men om en tar co2 utslippet totalt sett i EU vil det kunne reduseres om Norge kan bidra med grønn energi på markedet. Med ta tanke på utfordringen klimaendringene byr på og hvor vanskelig det er å kutte, bør alle bidra så mye som mulig. Så om der er miljøvennlig eller ei bør diskuteres her en gang til!

 3. Ja, det er nesten så en får lyst til å gjemme dem under vann. Vindmøllene - altså, ikke Facebook.

 4. Avatar for SHO SHO says:

  Energipolitikken i EU (energi-union) er problematisk og kan skade det norske samfunn ganske hardt selv om EUs energipoltikk også kan redusere det totale CO2-utslippet. Inntil videre er det lov til å subsidiere vindkraft i Norge. Men hvor lenge varer dette kan man lure på. Helst vil EU at det skal være samme strømpris i alle land og områder av Europa, og subsidiering skal være forbudt da det vil være konkurransevridende.

  Norge er i den situasjon at landet tilnærmet har helt ren strøm og også billig strøm inntil videre. Norge har noen av verdens aller reneste smelteverk. Blir smelteverkene i Norge lagt ned (pga økte strømpriser og økt nettleie) kan smelteverkene feks bli flyttet til Qatar (som bruker gass) og til land utenfor EU som feks bruker kullkraft. Ikke særlig gunstig mht CO2-utslipp.

  Når EU øker sin CO2-avgift så fører det til økt strømpris i EU men også til økt strømpris i Norge til tross for at det ikke skjer CO2-uslipp fra norsk strømproduksjon (det heter at forurenser skal betale, men her betaler også den som ikke forurenser).

  Det finnes imilertid en ordning for CO2-kompensasjon i Norge som tar hensyn til dette. Men ordningen oppveier altså bare for en del av de ulemper som utenlandskablene påfører landet (og ikke for alle ulempene).

  Her følger en ganske lang vurdering av hvordan denne kompensasjonsordning eventuelt kan bli utformet fremover. Det er uklart hvordan denne ordning blir i 2019, jeg sitter med det inntrykk at dagens regjering ønsker minst mulig kompensasjon for på det vis å få presset opp strømprisen.

 5. Avatar for Ragnhild Ragnhild says:

  NORWEA lobbierer; overfor politikere i Norge og overfor internasjonal kapital og investorselskaper. De internasjonale selskapene investerer i det de trur skal skaffe de en grønn image, fordi de trur det er lønnsomt. Dermed blir de store internasjonale selskapene mektige krefter som vi må regne med vil motarbeide fakta om vindkraftindustriens mange destruktive konsekvenser for natur og samfunn. Verdiene fpr null verdi. Her skal verden berges. Vi må bare sitte å se på.

  Dette systemet har store ressurser og vever og spinner og strammer nettet rundt oss i de nye koloniene.

  Rundt 2005 iverksatte statsforvaltninga en stor tilpasning og endringer av konsesjonslover og plan- og bygningsloven. Målet var lettvint saksbehandling av vindkraft og såkalt “småkraft”, dvs. Stortingets “fornybarsatsing”. Alle gamle prinsipper om langsiktig forvaltning og “fore var” ble forkasta. Ødeleggelsene har foregått i 15 år, likevel er det ikke foretatt noen evaluering.

  Vi har sett konsekvensene lenge nok nå! Det haster med en Time out. NVEs rammeplan må legges bort og el-sertifikatene må legges døde.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

9 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.