Freyr kjøpte tjenester for 100 mill. hos broren til konserndirektør

0

Freyr kjøpte konsulenttjenester for over 100 millioner kroner av broren til en av konserndirektørene. Dette skriver Finansavisen. Samtidig kollapser Freyr-aksjen på New York-børsen. Freyr har fått 203 millioner skattekroner i direkte statsstøtte – 185 millioner er gått til sjefer og styret i løpet av to år, før produksjonen er startet. Staten har også gitt garantier for 4 milliarder kroner. SV-topp og Freyr-direktør Hilde Rønningsen forsvarte lønnsfesten.

Det har ikke manglet på visjoner og luftige reklamer om den gigantiske batterifabrikken Freyr skulle bygge i Mo i Rana. Den skulle skape enorm vekst, profitt og arbeidsplasser. Freyr har produsert varm luft i massevis. Det de ikke har produsert er batterier, og slik det ser ut nå vil det heller aldri bli produsert noen batterier av Freyr i Mo i Rana.

I en kommentar til Dagens Næringsliv sier FREYR-sjefen Birger Steen:

– Vår langsiktige ambisjon er fortsatt å etablere en bærekraftig verdikjede for batteri­produksjon i Norge for å fremme avkarbonisering av samfunnet, nye arbeids­plasser og regional energi­sikkerhet. Bransjen trenger imidlertid konkurranse­dyktige ramme­betingelser for å kunne finansiere skalering av gigafabrikker i Norge og Europa. (…) Våre hoved­prioriteringer er å starte automatisert produksjon ved Kunde­kvalifiserings­fabrikken i Mo i Rana, deretter å skalere opp batteri­celle­produksjonen vår til gigaskala – først i Georgia i USA. Inflation Reduction Act gjør i dag lønnsomheten til en gigafabrikk betydelig bedre i USA enn i Europa.

Og hvorfor settes batterifabrikken på pause?

Jo, fordi Freyr mener de ikke har fått nok offentlig støtte.

De har fått utbetalt over 200 millioner, som sjefen stort sett har puttet på sine egne velfylte bankkonti. Og så har de fått garantier o 4 milliarder fra staten. Uten å ha produsert et batteri. Og hva er problemet? Jo, for lite støtte fra det offentlige.

La det være klart: Dette er økonomisk kriminalitet i megaklassen. Det er svindel og ran av våre skattepenger på høylys dag.

Og det kan gjennomføres i ly av bløffen om «det grønne skiftet». Under den merkelappen kan du selge løvepulver, slangeolje og luftslott. I et herlig, insestuøst samrøre mellom smarte og glatte forretningsfolk og korrupte politikere.

Velkommen til «den nye norske modellen».

Dette er statsministerens ansvar. Energiminister, miljøminister og finansminister har også sitt å svare for. Men når staten og kommunale myndigheter svindles på dette nivået, er det statsminister Støre som må kalles inn på teppet og granskes.

Jonas Gahr Støre: kjernen i Arbeiderpartiets klimapolitikk

8. juli 2021 sa Støre:

I dag ringes det med den berømte bjellen og FREYR Battery noteres på børsen i New York. Med det skrives det industrihistorie.

Etableringer som dette er kjernen i Arbeiderpartiets klimapolitikk. Vi skal kutte utslipp og skape jobber. Fabrikkene i Nordland skal produsere batterier tilsvarende 800 000 elbiler i året og gi spennende jobbmuligheter til fagarbeidere, ingeniører, professorer og alt i mellom. Det skal bygges fem fabrikker og skapes rundt 1500 arbeidsplasser i den gamle jernverksbyen Mo i Rana.

Og det viste seg å være en gigantisk og svært kostbar bløff.

Men på ett punkt skal vi være enige med Støre. Sånt som dette «er kjernen i Arbeiderpartiets klimapolitikk». Luftslott, korrupsjon og feilslåtte gigantsatsinger som bare noen få smartinger tjener på.

Les også: Støre vil ha ny «månelanding» – gigasatsing på hydrogen

Skrekktall for flytende havvind: – Kan koste 250 milliarder

Forrige artikkelKjendisdoktor solgte inn forurenset Pfizerprodukt
Neste artikkelUlovlige bosetteres terrorvelde på Vestbredden