Brev fra en seiler

0
Bjørn Harald Jordan på Rozinante II

Brev fra en Atlanterhavsseiler. Vi har mottatt dette brevet fra Bjørn Harald Jordan som nok en gang har seilt over Atlanteren i båten Rozinante II. Her gir han sine inntrykk og refleksjoner fra ferden, som vi med glede formidler videre. En havseiler er ikke det beste kontoret for artikkelskriving, men det er åpenbart et godt sted for å tenke over situasjonen i verden. Vi har redigert brevet så lite som mulig for å komme tett innpå nettopp disse tankene fra havet.

Bjørn Harald Jordan gikk på Teisen skole, i samme klasse som Tron Øgrim og Klaus Hagerup den gangen Teisen var landets rødeste skole. Det var også der undertegnede ble kjent med ham. Han holder tydeligvis kruttet tørt også i en havseiler.

Pål Steigan, sjefredaktør steigan.no.


En bønn for en bedre verden, – til familie, venner, nære, fjerne og FB-venner og alle som leser dette.

Av Bjørn Harald Jordan.

Jeg har i en tidligere posting på FB, for noen få dager siden, begrunna generelt hvorfor jeg lenker til kilder hos nettavisa steigan.no.

Et eksempel til:
https://steigan.no/2023/06/soramerikanske-ledere-kommer-til-enighet-om-regional-integrasjon/

Ta en titt!
Kunne du/jeg vite noe om dette uten å lese om det i den nettavisa som noen dømmer nord og ned? Neppe!
Er det interessant info? Selvfølgelig. Latin Amerika og befolkninga der har gjennomgått utrolige lidelser, død og fordervelser i kolonitida og i flere årtier etter. (Nevner kun militærkuppet i Chile, med CIA/USA som hjelpere.) I disse dager finner de Latinamerikanske land sammen for å unngå den drepende forhistoria. Sitat fra ingressen:

«Ledere for tolv land i Sør-Amerika møttes i Brasils hovedstad Brasilia denne uka og undertegnet 30. mai en erklæring om å arbeide for mer regional integrasjon gjennom organisasjonen Unasur. Dette er utvilsomt et uttrykk for at landene i Sør-Amerika nå arbeider for å redusere USAs grep om kontinentet og søke sin egen vei basert på sine egne interesser.»

La meg legge til at for å unngå problemer med sanksjoner er handelen med petrodollar på vei ned mens flere land handler med sine egne valutaer eller kinesiske.

Brics:  << BRICS, originally named BRIC, is an acronym for the regional economies of Brazil, Russia, India and China, which in 2010 had included the letter S for South Africa.>>
Handelsorganisasjonen ble etablert i 2009 nettopp for å ungå USA sine ødeleggende sanksjoner. Altså for å unngå handel med Petrodollar. Så noe skjer og USA sine regjeringer bør tenke seg godt om før det smeller i bankboksen. GBR har jo vedtatt å bringe landet inn i «resesjon». https://steigan.no/2023/06/en-av-sju-briter-opplever-sult/


I Norge opplever vi at pris på mat, drivstoff og strøm når uante høyder.
Kan vi stoppe dette eller vil vi som britene sulte stadig mer?
Vel det er vel vi som har valgt våre politikere og det er vel vi som kan avsette de og velge nye. Hvordan gjør vi det? Vel på slutten av denne beretningen kommer det et svar på det.

Denne beretningen om hva jeg tenker, mener og ønsker skal skje skrives i perioden 10.juni – 15.juli i seilbåten vår, Annelise og min sin, Rozinante ll hvor jeg nå seiler solo fra Florida til New York. Etter å ha seilt Spania – Canary Island – Cabo Verde – Karibia – Bahamas er jeg nå på vei heimover. Annelise var 1. mate fra Bequia i Karibia til Jackobsville i Florida. Første stopp, hvor jeg er nå er New York. Der venter jeg på et forseil, en genoa. Den gamle fra 2007 var utslitt og måtte altså byttes ut. Edit: Nå har jeg fått seilet og det er montert.

Neste mål er Azorene, deretter Irland – Scottland – Nordsjøen – Kristiansand. Jeg har ikke internett om bord men skulle ønske jeg hadde kjøpt Elon Musk sin løsning for det. Men jeg har en PC og på den noen eldre notater. Hukommelsen og disse gjør meg istand til å fore dere med etterrettelig info som dere sjøl kan etterse der dere er.
Akkurat nå har jeg tilgang til WiFi her i havna Miramar, Sheepshead bay, Marina,  Brooklyn.

Seilværet fra Florida og hit i 8 døgn: Alt mellom vindstille til lyn, regn og vind i alle retninger med opp til 20 m/s. Nå er det rolig og tankene kommer slik de gjør. Å seile solo gir deg et helt annet perspektiv på livet. Fremtredende tanker i mitt hode er fred =  Peace, Love og rettferdighet fordi livet til mange i vår verden har vært og er grusom, med sanksjoner, sult, lidelser, krig og død som følge av dette.

Og Norge som har ønsket å framstå som en fredelig og humanitær nasjon som også noen tror, er ganske så langt ifra dette per i dag.

Vi er ansvarlig for sult, lidelser og død da vi i EU-parlamentet, i Nato og i FN stemmer for sanksjoner som forårsaker sult, lidelser og død. FN som også snakker med to tunger forteller oss også forsiktig om dette men Norge som nå sitter i sikkerhetsrådet hever ikke sin stemme nevneverdig og/eller de stemmer for de sanksjoner som USA/EU/NATO ønsker seg for å kunne dominere og kontollere = geopolitisk kontroll. Når jeg våkner til «godt vær» som i dag og det kun er to dager til NY må jeg skrive til dere. Jeg hadde nok også gjort det hjemme men her på havet blir tankene ekstra sterke. For hva sier dere om jeg påstår at vi alle er ansvarlig for sult lidelser og død?

Vi har alle valgt et Storting og en regjering som er de verste i klassen for disse scenariene og da er vi vel medskyldige, ikke? Nei vel, så dere er ikke det, men hva om dere forstår at vi alle er det fordi vi ikke gjør noe?
Og hvorfor gjør vi ikke noe, eller hvorfor gjør vi noe som forlenger sult, lidelser, og død?
Jeg har svaret her, det er fordi «Det Politisk Militær-Industrielle Maktapparat = PMIM» lurer oss til det, via det som populært kalles MSM = MainStreamMedia.

Vi/jeg kaller det også imperialisme. Per definisjon er det når en nasjon velger å investere sin kapital og sitt militære potensial i et annet land og har politikere og industrielle ledere som applauderer dette og hvor målet er geopolitisk kontroll over dette andre landet for å utnytte dets naturrikdommer og dets geografiske beliggenhet.
For å nå dette målet er et virkemiddel å demonisere landets ledelse på verst mulig vis altså det PMIM nettopp gjør. De juger gang på gang og selv om vi skjønner det noen ganger så gjør vi ingenting med det.
President Abraham Lincoln =AL (1861 inntil han ble skutt i et fredelig samvær i April 14, 1865) : “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.” Hvorfor han ble skutt? Ja, hvorfor blir de som opponerer mot den bestående forvaltning av samfunnet skutt, løyet om og forfulgt som Julian Assange?

Bob Dylan har inkludert AL sine velvalgte ord i en av sine tekster.

Det er et faktum at sannheten/fakta om dette og hint er vanskelig å få tak i derfor gjør også Nettavisa/Steigan og andre kilder det svinaktig bra fordi nysgjerrigheten hos mennesket er en naturlig drivkraft for å skape en bedre verden.
Derfor er også de som fornekter dette gjennom hyklerske, demoniseringer, løgnaktige påstander våre motstandere som vi må avsløre for det de er, reaksjonære papirtigere som kan avsløres. Men det tar forbaska lang tid. Jeg er her og bidrar pitte lite. Hva med deg?

Av og til for vi uventet hjelp som gjennom denne utrolig avslørende serien om IRAK på NRK/TV. Utallige ganger har jeg opplyst om den og gjør det altså igjen.  Den har tittelen «Iraks tragedie» og har vært tilgjengelig siden april 2021. Serien blir tatt av NRK’s plakat den 31. desember 2023.

Ta med deg familien foran TV’n og se den. Spesielt ungdommen bør se for det er de som skal arve vår grusomme og vakre jord. De kan f.eks skrive særoppgaver om Irak, kan de ikke?

Eller de kan skrive om Venezuela. Alt det gode og grusomme som fortsatt hender der som jeg kommer til å dokumentere litt av. Eller om Syria hvor jeg promoterer en bok av Lars Birkelund. Eller om Libya. Eller om krigen i Ukraina som jeg og flere mener er en proxy-krig mellom USA/NATO og Russland hvor det største slakteoffer er innbyggerne av Ukraina. Lars Birkelund har nettopp gitt ut om en bok om dette. Og for å gjenta:

Hvorfor sende flere våpen til Ukraina når vi vet at det forlenger den og vi vet at Ukraina sannsynligvis vil tape den? Er det ikke bedre slik 14 eldre ex-yrkesmilitære skriver/mener:
«USA bør være en kraft for fred i verden.» Et opprop for fred i Ukraina fra amerikanske militære og nasjonale sikkerhetseksperter.
https://steigan.no/2023/05/framtredende-militaere-og-sikkerhetseksperter-i-usa-ber-om-fred/

Ja hvordan kunne du/jeg vite om at noen av de som før satt i viktige militære maktposisjoner faktisk er de som «angrer»  på det de har vært med på? Eller kanskje de bare skjønner det vi alle bør forstå fordi de har hatt posisjoner som gir de den nødvendige innsikt som fører til riktige valg mht løsning på Krigen i Ukraina?
Les tidslinja for hva som skjedde før konflikten/krigen ble starta av Russland.
Et eksempel: <<1997 – 50 utenrikspolitiske eksperter, inkludert tidligere senatorer, pensjonerte militære offiserer og diplomater, signerer et åpent brev som sier at NATOs utvidelse(mot øst) er «en politisk feil av historiske proporsjoner>>

Hvorfor ikke da og hvorfor ikke nå, kan regjeringene i USA lytte til de som virkelig har stått med begge beina midt oppe i de katstrofale krigene som USA har initiert både som soldater og som administrative krigere? Og hvorfor kan ikke vi i Norge lytte?

Vel det er vel så enkelt som dette, – det er umulig å tenke rettferdig, handle rettferdig og velge rettferdig dersom du ikke har tilstrekkelig informasjon, ikke sant?

I mitt hode er akkurat det vi får gjennom nettavisa steigan.no.
Vi får det jo ikke gjennom MSM som jo i hovedsak serverer løgn, halvsannheter og fremmer  imperiets interesser.

«It’s the PMIC complex to blame stupid», -forteller noen av mine nye amerikanske venner meg. Disse er en blanding av Russere, Ukrainere og Amerikanere. Og hvorfor kan de fortelle meg dette? Jo for «over here» er det ikke så enorm slagside når det gjelder informasjon som gis til folket. Nevner ett eksempel:

TheAltWorld

Jeg tegna meg for et gratis «abb» og epostkassa mi ble hvert døgn overfylt av i hovedsak flere nyttige artikler og det var så å si umulig og avslutte «abb». Hos nettavisa steigan.no gjøres dette med ett par tastetrykk, -både å starte et «abb». og avslutte det.

Når jeg skriver denne beretninga er jeg også inspirert noe av Vietnamkrigen som utspant seg i min ungdomstid. Vi fulgte med på antkrigskampanjen i USA mens krigen pågikk på 60/70-tallet
På musikk-festivaler i de dager over den ganske verden sto «Peace and Love» øverst på programmet. Musikken fra denne historiske perioden spiller jeg daglig i min solo-tilværelse langs østkysten av USA, -det landet som til da sto for den mest grusomme imperialistiske krigen etter WWII.

Artister som Joan Baez, Bob Dylan, Barry McGuire, og mange andre prega konsertene med sitt anti-krigsinnhold.

I sangen «If your going to San Fransico….» nevnes det vel at alle som dukka opp der var prega av Anti-War holdninger, og FOR = Fred Og Rettferdighet  = PAJ = Peace And Justice.
Så hvor ble det av disse unge fredselskende skarer av ungdom i den vestlige verden?
De er gamle og slitne nå? Nei, ikke helt fordi du finner de jo noen av de her:
https://eisenhowermedianetwork.org/

Men hvor er den mere oppegående unge generasjon i dag?
Er ikke de opptatt av FOR? Noen er men kanskje på den gale sida? Lurt av MSM og PMIM.
PMIM = Politisk Militære Industrielle Maktapparat

I sangteksten «With God on our side» skriver BD om alle de store krigene nasjonale som internasjonale og han starter med hvordan «de hvite» meia ned indianerne med sin Hvite Gud ved sin side. (Konsert, New York, Oktober 1964).

I’ve learned to hate Russians
All through my whole life
If another war starts
It’s them we must fight
To hate them and fear them
To run and to hide
And accept it all bravely
With God on my side


Og her ligger noe av mitt poeng i min bønn til dere. Hva er det som påvirker våre holdninger?
Under Vietnamkrigen kom tusenvis av døde amerikanere hjem i likposer = BodyBags
I visa «Masters of war» synger han ut en voldsom protest mot krigshisserne som sender ungdommen ut i krig og hjem i BB.

You fasten the triggers
For the others to fire
Then you set back and watch
When the death count gets higher
You hide in your mansion
As young people’s blood
Flows out of their bodies
And is buried in the mud

Han skriver om/synger om hvem som smir våpnene og bruker dem. Nettstedet Defence News publiserte nylig listen over verdens 100 største våpenprodusenter i 2021. De 5 største er alle amerikanske – Lockheed Martin, Raytheon, Boeing, Northrop Grumman og General Dynamics, i tilligg kommer amerikanske L3Harris Technologies inn på 9. plass. 3 kinesiske og 1 britisk selskap er inne på topp 10 listen. For oss i Norge er utviklingen i KONGSBERG og divisjonen Kongsberg Defence & Aerospace verdt å merke seg. Konsernet rykker 5 plasser opp på årets liste, fra 77. til 72. plass. Det gjenspeiler at en rekke nye kontrakter er inngått det siste året.  Kilde: steigan.no

De vanlige betegnelser er Kongsberg Våpenfabrikk og Nammo som sponser noen skiskyttere. Alle disse tjener rått med penger på kriger og spesielt mye på krigen i Ukraina, – og slutter ikke å produsere og eksportere før det blir lovpålagt å slutte evt. at krigene i verden opphører.

Krigsherrene sitter trygt bak sine vegger (skriver Bob Dylan) i Pentagon, i sine kontorer og planlegger dødbringende kriger, se Iraks tragedie.

Hvorfor er det så få protester i våre dager?  Vel i 2003, da den 2. Irak krigen ble planlagt I pentagon og ble et faktum var det 60 000 på gata bare i Norge som protesterte. På verdens basis kanskje et ti-talls millioner.
Men siden da har ikke de store protestene vært like synlige. Dette veit få om.

I serien «Iraks tragedie» på NRK kan du erfare den grusomme planlegginga av krigen i Pentagon. Initiert av hva jeg tidligere har kalt  «Det Politisk Militær-Industrielle Maktapparat = PMIM». Irak krigen i 2003 var basert på regelrette løgner og alle vestlige regjeringer lot seg lure, tom FN et stykke på vei men de ga aldri grønt lys for USA for å angripe Irak.

Således var USA’s krig et klart brudd på Folkeretten noe som nå synes å være glemt.
Hva var det som starta denne krigen og andre konflikter i Midt Østen: Og hva var målet med denne krigen?
En seiler jeg traff i Florida sa enkelt nok, «Money Talks», med andre ord «it’s the oil stupid» oversatt til, det var kontroll over olje og gass = en naturressurs som PMIM ville ha tak i.
I Midt-Østen er det jo mye av det.

Jeg var i Jugoslavia i 1966. Områdene Kosovo, Serbia, Montenegro m.fl eksisterte og da vi snakka med Jugoslavere i den lille byen Novi Vinodolski var de helt klare på at Tito var den perfekte statsleder som klarte  kunsten med å holde landet samla. De var også klare på at nordmenn var det mest barmhjertigste folkeslag i verden som viste slik omsorg med de jugoslaviske og russiske krigsfanger som tyskerne brukte som slavearbeidere under okkupasjonen av Norge. Men hva skjedde da USA/Nato kom på banen i Jugoslavia? Det kan dere sikkert finne ut av.
https://steigan.no/2023/03/natos-aggresjon-mot-jugoslavia-i-1999-var-det-globale-vendepunktet/

Her i NY har æ nå spist to ganger på en Serbia-drevet restaurant. Eieren og to av de ansatte, serbere, veit det samme som meg, landet Jugoslavia ble delt/bombet av NATO/USA uten et eneste mandat fra FN.  De var svært begeistra da jeg fortalte om mine meninger og opplevelser. Nok et brudd på Folkeretten, FN’s lover.

Libya var det mest vellykkede land i Nord Afrika men hva skjedde da NATO/USA/Norge kom landet til «unnsetning»?
https://steigan.no/2022/06/nato-brot-fn-mandatet-de-fikk-i-libya/

Under bombinga av Libya var Norge var den flinkest i klassen, -vi slapp vel ca 588 bomber.
Bok: https://cappelendamm.no/_libya-krigens-uutholdelige-letthet-9788202634421
Forfattere: Tormod Heier, Rune Ottosen og Terje Tvedt

Siden 2011 har Syria vært prega av «opprør», IS og sanksjoner.
Bøker: En stor krig i en liten verden av Cecilie Hellestveit
Hvilken rolle spilte og spiller USA som per nå stjæler Syrias Olje i samarbeid med SDF(Kurder styrt).
Fra Wikipedia: “The U.S. has at least 28 declared bases and other military sites in Syria as a sovereign state. They are distributed over three provinces, with the majority in the east and northeastern provinces of the country.”  – May 29, 2023

Les boka til Lars Birkelund, «Norges krig mot Syria».
Boka er svært interessant da den viser med eksempler hvilken sammenheng det er mellom
presse, -les main stream media =msm og det norske «PMIM».
Boka eller kilder den bruker må leses for å forstå at Syria-konflikten også er basert på fantastiske løgner som vestens «PMIM» står bak.

Neste land ut er Venezuela. Jeg har besøkt landet to ganger med seilbåt:
Først i 1998, i kystbyen La Cumana, Caracas og fjellbyen Merida. Med buss den ene veien og fly på retur-reisa.
Merida i begynnelsen av Andes-fjell kjeden er en universitetsby og der traff jeg de unge som snakka litt engelsk og fikk således noe info om de politiske forhold og det forestående valget av Chavez i 1998.

Fra FN:
<<Under Chávez’ styre opplevde Venezuela den nest kraftigste fattigdomsreduksjonen i regionen, fra 49,4% til 25,6% fra 1999 til 2013(FN-tall). Ifølge FN var også Venezuela det landet i verden som hadde tredje størst fremskritt innen menneskelig utvikling fra 2006 til 2011. >>

Chavez og hans regjering nasjonaliserte også en del av det private eierskapet til oljeindustrien for at inntektene skulle kunne brukes til folket og nasjonens beste. USA hadde forhåpninger om fortsatt geopolitisk kontroll over landet men da Chavez ble valgt i 1998 brast håpet. Hva gjør PMIM da? De starter en løgnkampanje. De bestikker og jukser med valgresultat etter at Chavez døde og da Maduro overtok ble planen om regimeskift satt ut i livet. Befolkninga var i hovedsak delt i to, de som trodde på løgnene + de som tilhørte overklassen og hadde mista noe av sin kontroll over eiendom og rikdom på den andre sida arbeiderklassen samt de fattigste.

PMIM i USA og EU/EØS land likte jo dårlig Chavez sine reformer og Maduros oppfølging av disse.
Så hva gjorde de? Løgnkampanjen ble intensivert og endte opp med beinharde sanksjoner.
Jeg har skrevet mye om dette på FB-veggen min. Bruk søkeordet Venezuela på min profil.
Et notat jeg har viser at en av disse postingene har tittelen:
«Jordans Sanksjons-Oculi, Del 1, kl. 20.00, 19.11.2019»

Initiering av denne «sanksjon-økta» begynte med at jeg etter syklinga hadde et herlig måltid med kjempe-store og kjempe-smakfulle reker der nede i Spania,  – i SY Rozinante II.Og rekene de var importert fra Venezuela og jeg er i et EU-land og da lurte jeg på om det går an?Et raskt søk på mine mange skriverier på min PC ga meg dette som altså er vedtatt og satt ut i livet av EU, dvs EU og EØS land:<< – I lys av den vedvarende politiske, økonomiske, sosiale og humanitære krisen i Venezuela, der demokratiet, rettsstaten og respekt for menneskerettigheten stadig undergraves, er det bestemt å forlenge restriksjonene overfor Venezuela med ett år»,- het det i en pressemelding fra EU-rådet mandag formiddag.

Videre fra pressemeldingen:
«I tillegg til våpenembargoen, er det forbud mot handel av utstyr som kan brukes til å undertrykke befolkningen i Venezuela. 25 tjenestemenn som EU mener har ansvar for menneskerettsbrudd og for å undergrave demokratiet og rettsstaten, er ilagt reiseforbud, og bankkontoene deres er sperret.»
 (typiske amerikansk definerte sanksjoner, -min kommentar)

«Målet med sanksjonene er å fremme demokratiske fellesløsninger for å oppnå politisk stabilitet i landet og gripe fatt i befolkningens prekære behov», – skriver EU-rådet i pressemeldingen. Rådet sier sanksjonene er utformet slik at de ikke skal ramme folket i Venezuela. Situasjonen i Venezuela var en av sakene som sto på dagsordenen når EUs utenriksministre var samlet i Brussel mandag.>> Nationen, 11.nov. 2019.

Handelen med reker = Langostino grande cocido er kanskje ikke omfattet av sanksjonene.

Det som imidlertid bør leses/tolkes inngående er dette:

<<….å fremme demokratiske fellesløsninger for å oppnå politisk stabilitet i landet…>>
«Felles-løsninger» kan ikke bety annet enn at det ønskes at EU, USA, sammen med den betalte, bestukkede  oppsisjonen i Venezuela skal bestemme noe felles vedr. indre politiske tiltak i Venezuela. Og før dette skjer vil sanksjonene bestå.

Og Dette, <<….25 tjenestemenn som EU mener har ansvar for menneskerettsbrudd og for å undergrave demokratiet og rettsstaten, er ilagt reiseforbud, og bankkontoene deres er sperret….>>
Så da har dere  noen detaljer men det viktigste er at slike sanksjoner rammer befolkninga hardt stikk i strid med hva EU-Rådet sier,  -at sanksjonene er utformet slik at de ikke skal ramme folket i Venezuela.
Dette er en del av løgnkampanjen. Den siste innblandinga fra vesten/USA og forsøket på regime-skift skjedde da den CIA/US-støtta Guaidó blei fronta som en slags president i V.
USA/CIA/PMIM sto bak og de brukte Guaidó for det han var verdt. Hvordan det gikk?
Hele operasjonen er nå avslørt til minste detalj slik som forsøkene på regime-skift i Irak, i Syria og i Libya er det.

For øvrig har FN’s spesialrådgiver for Venezuela uttalt flg:
«FNs spesialrapportør fordømmer USAs «ødeleggende» og «illegale» sanksjoner mot Venezuela»
https://steigan.no/2021/02/fns-spesialrapportor-fordommer-usas-odeleggende-og-illegale-sanksjoner-mot-venezuela/

Så lenge FN ikke står bak vedtak om sanksjoner er disse et brudd på Folkeretten, dvs
FN’s lovbestemmelser.

Så hva med sanksjonene mot Syria og CUBA?
«Ulovlige amerikanske sanksjoner blokkerer bistand til Syria etter at jordskjelv drepte tusenvis»
https://steigan.no/2023/02/ulovlige-amerikanske-sanksjoner-blokkerer-bistand-til-syria-etter-jordskjelv-drepte-tusenvis/

Les lenka og du vil raskt finne at de ulovlige sanksjonene ble initiert av USA/EU allerede i 2011. Mange tusener har dødd pga disse. Så hvordan kan USA/EU/Norge holde på med ulovligheter = brudd på Folkeretten som fører til lidelse og død for tusener gjennom mer enn 20 år?

Delvis fordi FN ikke har kapasitet nok for å følge detaljert med og delvis fordi USA kontrollerer det meste av den internasjonale handelen i verden som foregår i dollar = Petrodollar. Da er det enkelt å skvise (ut)de som handler mot de amerikanske myndigheter sin vilje.

CUBA.  USA er vel det eneste landet som nå holder på de ulovlige sanksjonene mot CUBA som ble initiert allerede i 1961. Hvor mange ganger FN har fordømt disse uten at det nytter er en viktig årsak til at CUBA lider på alle mulige vis. Landbruket får ikke handla de maskiner de ønsker og det tar skrekkelig lang tid å utvikle normal infrastruktur når man ikke kan handle det som trengs fra resten av verdenen. Cuba bytter tjenester med Venezuela. De bygger veier og Venezuela deltar i helseprogram som cubanerne er spesialister på, men det monner lite.

Jeg har vært på Cuba 5 ganger. Sist med seilbåt i Marina Hemingway 2016. Da var jeg der i 7 uker og fikk med meg en gratis Stones konsert. Jeg har mange venner der og snakker nå litt daglig spansk. Cuba ligger like langt fra Florida som Skagen – Kristiansand men det hjelper jo ikke når det er forbudt for amerikanske selskaper å handle med CUBA.
På Netflix presenteres det en god miniserie med 8 episoder om CUBA med tittel:
«Cuba Libre – fra Columbus til Castro»

Syria og i Libya er/var også under beinharde sanksjoner. Kort fortalt handler det om flg oppskrift:
1. Først juger vesten = PMIM så mye de kan om den valgte president i landet.
2. Paralellt betaler de/bestikker de/arrangerer de/ opprør hvor de betalte/bestukkede
støttes via løgnaktige påstander/halvsannheter. Farge-revolusjoner.
3. I Venezuela ble store partier mat, bleier, andre sanitetsartikler gjemt vekk av tjuvpakk for å terge befolkningen til å ta avstand fra Maduro. Slikt er jo irriterende for de fleste og det fører på sikt til inflasjon og selvfølgelig misnøye med styring av et land.

Det som er noe merkelig er at for eksempel Rødt som parti ikke har noen politisk aktivitet vedr. Venezuela. Heller ikke Syria. Så det blir for slapt for meg å være medlem der.
Jeg inspireres av nettgruppene Hands off Syria og Hands off Venezuela på FB. Og det er en fryd å se at Pink Floyd guruen Roger Waters og Hawaii-senatoren Tulsi Gabbard er på rektig side i de sakene som jeg har nevnt. Roger Waters er absolutt en viktig stemme for innbyggerne i Palestina, Syria, Irak, Libya og Venezuela. Ære være han for det!

Det er også to tøffe kvinner som har tatt tak i historia om Venezuela. Hu ene heter Abbey Martin og hu andre Rania Khalek her, rett fra levra:

https://www.facebook.com/profile/100044537319803/search/?q=Rania%20Khalek%20venezuela

Det er per nå ikke skrevet noen norsk bok om dette. Dere må inn i nettavisa steigan.no. Søkeord Venezuela.

Noen kommenterer meg på FB slik:
<<Jeg blokkerer deg ikke Bjørn, det er mye god underholdning i en del av det du skriver. Men jeg skal erkjenne at jeg nok stusser over at en så oppegående fyr som du er ikke helt klarer å skille snørrer & barter. Ditt politiske ståsted støttes av promiller av Norges (og verdens?) befolkning og din nesegruse beundring for en tulling som Steigan er egentlig litt merkelig.>>

Min kommentar til slike:

Jeg tror ikke de har lest en eneste artikkel hos nettavisa steigan. De er kun stakkarslige ofre for den den kyniske kampanjen jeg nevnte i en posting nylig og det er det som er alvorlige og farlige i vår tid.
Innholdet i kommentaren viser jo dette. Og jeg har her prøvd å dokumentere vha eksempelet Venezuela hvordan det hele henger sammen. Kan jeg forvente at den hyggelige vennen min på FB innrømmer at han har tatt feil? Neppe. Han bommer jo stygt. Jeg tilhører jo intet parti og i tilfelle han mener Rødt har jeg meldt meg ut for ett år sida og det er veldig lenge siden det partiet hadde kun en promille tilhengere.

I 2016 besøkte jeg Venezuela for andre gang med seilbåt. Besøket var nok mere turistisk enn det i 1998. Annelise og jeg var da på Los Roques.
“Los Roques National Park is a Venezuelan archipelago around 160 kilometers north of the capital Caracas in the Caribbean Sea. The protected area contains more than 300 islands and cays surrounding a 400-sq.-km lagoon. The archipelago’s coral reef is popular with snorkelers and scuba divers. The park is renowned for its isolated, white-sand beaches, windsurfing, fishing and sailing.” Regimet for bevaring av denne naturperla var veldig strengt og godt er det.
 Men Inflasjonen hadde skutt i været da Annelise og jeg var der i 2016.
Minibanker var stort sett stengt og vi måtte veksle litt hemmelig for å kunne nyte livet som båtturister.
USA starta med sine sanksjoner allerede i 2005. I mitt hode ble disse starta for å destabilisere landet for endelig å kunne få til et regimeskift. Chavez og Maduros politiske tiltak brøt jo med de ønsker USA hadde, nemlig geopolitisk kontroll. Vi må huske at Venezuela sannsynligvis har verdens største oljeressurs og er det noen som vil ha kontroll over denne så vet jeg/vi hvem dette er. Møtet mellom Maduro og Lula da Silva i Brasilia 29. mai 2023 førte fram til en felleserklæring mellom de to landene. På denne måten bidrar Lula og Brasil til å bryte USAs blokade av Venezuela og å forsterke motstanden mot imperialismen i Sør-Amerika. Dette var det første besøket til Maduro på åtte år i den brasilianske hovedstaden. Han har i mellomtida vært forhindret av sanksjoner og straffetiltak påført av USA sin regime-skift politikk, med sanksjoner som virkemiddel.

Som vi skjønner og vet har Lula gjennom valg kommet tilbake som Brasils leder etter Bolsaneros vanstyre.

https://steigan.no/2023/05/venezula-og-brasil-slutter-rekkene/https://steigan.no/2023/06/soramerikanske-ledere-kommer-til-enighet-om-regional-integrasjon/


Ukraina konflikten.
Jeg skrev Jordans Oculis på FB, 24.feb, 2022, kl.17.45, den dagen Russland angrep Ukraina.

«Jeg er som de fleste andre dypt frustrert og redd for eskaleringa av Ukraina-konflikten. Det verste som kan skje et land, en stat, et folk er krig. Jeg viser til FN-pakten som er den viktigste avtalen i folkeretten. Alle konflikter skal løses på fredelig vis.  Ingen stater har lov til å bruke makt mot andre stater, uten et mandat fra FN. Nå har Russland utvilsom brutt denne.»

Så la det være ingen tvil om hva jeg mente denne dagen!
I dag skriver vi juni 2023. Mange steiner er snudd gjennom at Lars Birkelund igjen har skrevet en bok jeg dessverre ikke har fått lest, – jeg dro på seiltur. Dere kan kjøpe boka og/eller lese/følge en mengde bra artikler om Ukraina på steigan.no. Konflikten er en av de verste siden WW II. Ikke like mange har per nå dødd som under/etter Irak-krigene men de menneskelige tragediene for folk i regionen er opplagte.
Så er det opp til oss alle og forstå hva som forårsaka dette. En av de beste forklaringa mener jeg fra kommer fra de som tidligere har jobba innafor det amerikanske PMIM.
14 militære og 6 sivile forskere har publisert et fredsopprop hvor det manes til fred og ikke mer våpen til Ukraina. Det skal dere nå ha lest, da nettavisa Steigan.no jo publiserte det.
Samtlige partier på stortinget og altså vår regjering har vedtatt «flere våpen» til Ukraina.
Dette er en hodeløs beslutning som kun fører til større lidelser og døde for det Ukrainske folk og for de militære aktive.
En bedring kan kun oppnås slik de ca. 20 amerikanske freds-initiativtakere fra det tidligere
PMIM i USA forteller verden, og oss!

Sted, i SY Rozinante II, ved den amerikanske østkyst, ca 60 nm fra Hatteras Island, North Carolina, 10. Juni, 2023, ca kl. 18.00 = 6.00 PM

Så hva gjør vi/du/dere som innbyggere i Norge.
Men først noen vettuge utsagn:

Du blir det du spiser! Bevegelse er roten til alt godt! Dine holdninger, synsing, leveregler og hva du leser og hører vil være avgjørende for hva du tenker sier, mener og stemmer på ved valg.

Bob Dylan skrev om krig, hvem som bestemte at krigen skulle utføres, hvor de befant seg, hvem som skulle drepes, hvem som skulle få og bruke våpnene = hvem som skulle drepe. Han skrev også at han forstod alt dette og at de mest krigskåte befant seg lang borte i sine «herskapshus» og så hvordan blodet fløt! Han anklaga de som hadde penger nok, som ikke så ut til å bry seg, de hadde gjort det de trodde var rett eller trodde de som BD synger at pengene/religionen kunne kjøpe de tilgivelse?
Det han ikke skriver/synger om er de som tjener penger på å smi våpnene.
Når jeg bruker betegnelsen PMIM henger jo det sammen med det faktum at
Raython, Boeeing, Kongsberg Våpenfabrik og NAMMO i dag tjener seg søkkrike på krigene som pågår og har vært etter WWII. Og en nasjons økonomiske tåleevne preges av dette.
Absurd men et faktum!

Så hva tenker dere om dette?
I sangen Blowin’ in the wind synger BD:
“How many times can a man turn his head and pretend that he just doesn’t see” osv.

Han var ikke spesielt optimistisk! Og han hadde vel ikke noen grunn til å være det heller.
Det er kanskje derfor han har hatt sine nedturer med dop og religion?
Fra spekulasjon til handling.

Alle partiene på Storting og Regjering er i dag i hovedsak enig med Nato og USA
om våpenstøtte til Ukraina. Jeg er som dere forstår ikke enig i det!
Begrunnelsen har dere nå lest og Bob Dylan har sunget den!
Det er ca 60 år sida han skrev og sang dette. Men det hjalp ikke.  
Det hjelper heller ikke å vite om dette.

I «The Times They are A-Changin” sporer vi en viss optimisme.
Det som kan hjelpe oss er at vi studerer krig, fred og sanksjoner som ofte har verre virkning enn en krig. Vi må snakke mye om dette og stemme på partier som har FRED som hovedparole så kan vi kanskje komme videre, og kanskje heller bli hva ryktet en gang fortalte, – en fredsnasjon?

Det partiet er i emning. Men om det skal lykkes er opp til dere, oss og foreløpig noen flere i den norske befolkning. Og partiet som vel noen allerede har hørt om heter
FOR = Fred Og Rettferdighet. På engelsk: PAJ = PeaceAndJustice.
Partiet vil også jobbe for rettferdige priser på mat, strøm og drivstoffutgifter.
Stiftelsesmøtet ble holdt i Oslo i begynnelsen av Juni.En bærebjelke er «Retten til å vite!» Det er det jeg i hovedsak forteller dere i denne beretningen, en bønn, -mitt personlige budskap.
Jeg vil vite mest mulig om det politiske spillet i verden og i Norge og da må alle steiner snus.
Nettavisa steigan.no hjelper oss med dette.

Her finner du et foreløpig partiprogram og hvem som har tatt initiativet til partiet FOR
https://www.fredogrettferdighet.no/

Du finner begrunnelse for at partiet er stifta og et partiprogram.
I et av valgene er det et signaturskjema du kan fylle ut.
Da kan du med din underskrift støtte at partiet FOR opprettes.
Betingelsene for opprettelsen bestemmes av valgloven.

Du skriver dette ut, og med håndskrift fylles flg. opplysninger inn:
Hele navnet ditt(blokkbokstaver), fødselsdato, sted/dato, Adresse, Epost, Signatur
Så tar du et bilde av det utfylte skjema med mobilen din og sender det dit du får melding om. Du kan f.eks. sende det til Marielle Leraand, som er styreleder for initiativtakerne:

marielle.leraand@gmail.com Hu er opprinnelig fra Egersund, tok sin utdannelse på Idrettshøgskolen, men slutta før masteroppgaven ble unnagjort. Hun ble valgt til nestleder i Rødt. Det partiet har hun som jeg, forlatt!

Du skriver altså under på at du:
….støtter at Partiet FOR – Fred og Rettferdighet, etableres.
Du har altså ingen plikt som sier at du stemme på FOR ved valg.
Du har jo ca 2 år på å «ta det valget».
Målet er at det internasjonale samfunn på sikt skal nå fram med fredelige løsninger på krigen i Ukraina. FOR er stifta for å ta sin del av jobben. I det små kan du også påvirke.
En begrunnelse for en fredelig løsning og ikke mere våpen finner du altså her som tidligere nevnt:
https://eisenhowermedianetwork.org/russia-ukraine-war-peace/
Oversatt til norsk her:
https://steigan.no/2023/05/framtredende-militaere-og-sikkerhetseksperter-i-usa-ber-om-fred/
Min familie og næreste venner som har epost-adrsesse får denne bønnen fra meg i epost-kassa.

Nå er lokal tid ca 11 AM, dato 14. juni, min lillesøster har bursdag og det blåser en fordelaktig bris fra riktig kant og jeg slipper å motor-seile slik jeg gjorde foregående natt.

Ca 120 nm igjen til NY hvorfra jeg legger dette ut på FB og sender det til noen på epost.
Beklager om noe er nevnt flere ganger og for formuleringer som kunne vært bedre.

vh Bjørn Harald Jordan, aktivist for FOR.

Forrige artikkel«Farmasiindustrien har vært, er og kommer til å være en megagrisk næring»
Neste artikkelKan vi unngå krig med Kina og redde planeten i stedet?