Opposisjonen i Venezuela sparket Juan Guaidó som leder – hele den USA-styrte farsen gjort til latter

0
Juan Guaidó utropte seg sjøl til president i Venezuela. Dette er et åpenbart kuppforsøk og støtten til ham fra utlandet er i strid med folkeretten. Foto: Shutterstock.

New York Times skriver:

Opposisjonsforsamlinga i Venezuela stemte fredag for å si opp sin midlertidige regjering, og avsluttet lederskapet til Juan Guaidó, som i årevis hadde fungert som ansiktet for motstand mot landets autoritære regjering.

Avstemningen var et slag for USA, som standhaftig hadde støttet Mr. Guaidó. Det var den andre og siste avstemningen denne måneden for å avgjøre skjebnen til den midlertidige regjeringen, hvis innflytelse har avtatt de siste årene ettersom president Nicolás Maduro har holdt på makten, mens Mr. Guaidó ikke klarte å forankre sin folkelige støtte og opposisjonen er splittet.

Avgjørelsen gjorde det klart at medlemmer av opposisjonen hadde mistet troen på Mr. Guaidós evne til å nå sine mål – avsettingen av Mr. Maduros autoritære regjering og gjenoppretting av demokratiet – og at de hadde som mål å følge en annen strategi.

Glenn Greenwald kommenterer dette:

En operettepresident

Hele sirkuset rundt Juan Guaidó har vært en latinamerikansk USA-styrt farse. Den har vært alvorlig nok, siden USA har gjort sitt ytterste for å ødelegge landet og mange mennesker har dødd på grunn av sanksjonene. Men som politisk teater har det hele hatt noe fullstendig latterlig over seg.

NYT prøver å late som om Guaidó har hatt noen for for legitimitet som president, men det har han jo aldri hatt. Han er ikke valgt av noen.

Så seint som i juli 2021 kunne vi melde:

Storbritannia støtter Guaidó som Venezuelas president og ranet av gull til en verdi av 1 milliard dollar

Det gjelder 15 % av Venezuelas utenlandske valutareserver.

The Bank of England, der Venezuelas gull har blitt oppbevart, har nektet å levere det ut etter at den britiske regjeringen i 2019 sluttet seg til er dusin andre land som støtter Guaidó.  Årsaken skal være Maduros seier i presidentvalget året før, som de mener var manipulert.

«Storbritannias regjering gjør det klart at Juan Guaidó har blitt anerkjent av Hennes Majestets regjering som Venezuelas eneste lovlige president siden februar 2019», sier det britiske utenriksdepartementet i en uttalelse, etter å blitt invitert av Høyesterett til å klargjøre sitt syn før mandagens rettssak.

«Han (Guaidó) er den eneste personen vi kan godkjenne som har autoritet til å handle på vegne av Venezuela som landets statsoverhode», la en talsmann for utenriksdepartementet til, og sa at det sør-amerikanske landet trenger «en fredelig overgang til demokrati».

Og hva skal Storbritannia og The Bank of England si nå?

Les: USA sulter ut Venezuela og gir landet skylden for at folket sulter

Nye bevis for at USA var involvert i kuppforsøket i Venezuela

Les flere artikler på steigan.no om Juan Guaidó

Forrige artikkelSensurerte rapporter fra Donbass gjør det klart at Ukraina og ikke Russland startet krigen – for åtte år siden
Neste artikkelFagfellevurdert studie: faren for å dø av covid-19 har vært forsvinnende liten