Venezuela og Brasil slutter rekkene

0
Maduro og Lula i Brasilia. Foto: Den brasilianske presidentens kontor.

Møtet mellom Maduro og Lula da Silva i Brasilia 29. mai 2023 førte fram til en felleserklæring mellom de to landene. På denne måten bidrar Lula og Brasil til å bryte USAs blokade av Venezuela og å forsterke motstanden mot imperialismen i Sør-Amerika. Dette var det første besøket til Maduro på åtte år i den brasilianske hovedstaden. Han har i mellomtida vært forhindret av sanksjoner og straffetiltak.

Den er kanalen Wradio som melder dette.

Økonomisk, energisk og politisk integrasjon, og forsvaret av Amazonas var sentrale spørsmål i det bilaterale møtet mellom de to lederne i hovedkvarteret til den brasilianske regjeringen.

Lula sa at Brasil går inn for Venezuelas inntreden i BRICS og la til at han «kjempet mye» med USA og «europeiske sosialister» mot beslutningen om å ignorere Maduro.

Han påpekte også at regjeringa hans håper å gjenopprette energiforholdet med Venezuela, og for dette vil en samtale mellom elkraftministrene fra begge land bli koordinert «så snart som mulig».

«Jeg benytter anledningen til å insistere på at vår drøm er at det skal være en felles valuta, annet enn dollaren, i regionen og for BRICS som gir mer frihet til å forhandle.» Han presiserte også at møtet 30. mai med søramerikanske presidenter ikke er for beslutninger, men for å «snakke og prospektere».

På sin side sa Nicolás Maduro at en «ekstremistisk ideologisering» ble brukt mot Venezuela, og at den fortsatt brukes, selv om det nå er noen forandringer.

Han forsikret om at Venezuela «er forberedt på å gjenoppta forholdet til brasilianske forretningsfolk. «Våre dører er åpne”, sa han og snakket om en vekst i økonomien på 15 % i 2022 og en prognose på 5 % for i år.

I likhet med sin motpart refererte han til BRICS og hva han anser som rollen til denne bevegelsen i en ny global geopolitikk, samt hans intensjon om å «beskjedent» gå inn i denne multilaterale gruppa.

Maduro håpet at det søramerikanske toppmøtet vil be «om at USA opphever alle sanksjoner mot Venezuela.»

Kommentar: Enda et gjennombrudd for Det globale sør

Dette er en stor nyhet og den viser hvordan Brasil under Lulas ledelse nå tar sin rolle i BRICS på alvor. Venezuela har noen av verdens størst energiressurser, men er holdt nede i ødeleggende fattigdom på grunn av USAs drepende sanksjoner. Gjennom åpent å tross USA går Latin-Amerikas største land i spissen for noe som kan bli en ny epoke for kontinentet.

Og legg merke til at også i dette strategisk viktige møtet er avdollarisering et hett tema.

Les mer på steigan.no om Venezuela.

Forrige artikkelI tiden før…
Neste artikkelBare de riktige ordene