Fransk etterretning infiltrerte Lafarge og samarbeidet med ekstremister i Syria

0

Bruno Lafont, tidligere toppsjef i Lafarge, sier at den franske etterretningstjenesten sto bak beslutningen om å fortsette operasjonene i Syria og betale «terrorgrupper» som ISIS.

Av News Desk, The Cradle.

I et intervju med Libération som ble publisert 31. mars 2023 anklaget Bruno Lafont, den tidligere administrerende direktøren i Lafarge, fransk etterretning for å ha infiltrert selskapet i Syria, hvor det samarbeidet med ekstremistgrupper, inkludert ISIS.

«De franske myndighetene oppmuntret oss til å opprettholde aktivitetene våre i Syria,» sa han i intervjuet.

Bruno Lafont var blant åtte Lafarge-ledere som ble stilt for retten for deres påståtte forbrytelser mot menneskeheten og finansieringen av ekstremistgrupper, inkludert ISIS, i tillegg til å ha satt ansattes liv i fare.

Det franske industriselskapets fabrikk fortsatte sin drift i Syria til tross for at ekstremistiske grupper tok over store deler av landet til de endelig la ned fabrikken i Jalabiya, Aleppo, i september 2014.

Den 18. oktober 2022 erkjente Lafarge, som ble en del av det sveitsiske børsnoterte Holcim i 2015, seg skyldig etter amerikanske anklager om at de foretok utbetalinger til ekstremistgrupper i Syria.

Etter en lang stillhet hevder imidlertid den tidligere konsernsjefen nå at den franske etterretningstjenesten ga ordre om å fortsette driften.

«Det er klart at mellom historien vi fortalte i begynnelsen, den som sier at Lafarge, av rent lukrative årsaker, skal ha finansiert terrorgrupper i Syria mellom 2013 og 2014, og det vi oppdager i dag, er situasjonen en helt annen, » sa han.

«Vi får vite at det var et spesielt forhold mellom den franske staten og dens tjenester, og Lafarge (…). En av grunnene til at staten interesserte seg for oss, var at fabrikkområdet egentlig var et strategisk sted for antiterrorkoalisjonen og for Frankrike. Dette er grunnen, tror jeg, til at myndighetene oppmuntret oss til å opprettholde våre aktiviteter i Syria, la han til.

Lafont håper nå å kunne avgi en uttalelse i en fransk domstol, som tidligere anklaget og dømte ham for å ha betalt mellom 4,8 til 10 millioner euro til ekstremistgrupper i Syria i 2013 og 2014.

Etter at den sveitsiske gruppen Holcim overtok Lafarge, gikk selskapet med på å betale en bot på 778 millioner dollar til USA og erkjenner straffskyld for å støtte terrororganisasjoner.

Les mer om Lafarge i Syria:

Lafarge sier seg skyldig i å ha betalt IS

Nordmannen Jacob Wærness arrestert i Paris for terrorfinansiering – hva har vært PSTs rolle?

Forrige artikkelVikarbyrådirektiv, bemanningsselskaper — og EØS-overkjøring?
Neste artikkelArrestordren mot Putin basert på USA-finansiert rapport som motsa seg sjøl
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.