Nordmannen Jacob Wærness arrestert i Paris for terrorfinansiering – hva har vært PSTs rolle?

8
Lafarges anlegg i Syria. Innfelt NRKs oppslag om Jacob Wærness.

Den franske avisa Le Monde skriver at nordmannen Jacob Wærness, som skal være tidligere ansatt i PST, er arrestert i Paris siktet for «finansiering av terrorisme». Le Monde har fulgt denne saka tett i lang tid. I en annen artikkel skrev avisa om den måten Lafarge hadde brukt for å finansiere terroristene, nemlig i form av donasjoner. Avisa har også, med rette, stilt spørsmålet om hva den franske staten visste om denne virksomheten. (Vårt stalltips er at fransk etterretning visste alt som var verdt å vite.) Le Figaro skriver at ledelsen for Lafarge informerte fransk etterretning og at det franske forsvarsdepartementet var spesielt opptatt av å sikre fabrikken fordi den skulle brukes som base for franske speialstyrker.

Wærness ble arrestert av fransk politi 2. mai 2018 på flyplassen Roissy – Charles-de-Gaulle. Han var tidligere sikkerhetssjef for sementgiganten Lafarge i Syria. Dette har vi skrevet om tidligere blant annet her.

Wærness har også skrevet bok om sine opplevelser i Syria, som kanskje mer tildekker enn avdekker hans egen rolle. Risikosjef i Syria – På jobb mellom regime, opprørere og IS (Pax).

I vaskeseddelen skriver forlaget:

I 2011 får Jacob Wærness, tidligere ansatt ved Seksjon for kontraterror i Politiets sikkerhetstjeneste, et jobbtilbud: det multinasjonale selskapet Lafarge trenger en sikkerhetssjef til sin sementfabrikk nord i Syria, landets største. På det tidspunktet er Syria et relativt velfungerende diktatur, preget av et gryende opprør som de fleste antar vil roe seg relativt snart. For Wærness virker jobben utfordrende og eksotisk, og han takker ja.

Pax skrev altså den gangen, helt opplagt i forståelse med Wærness, at han hadde vært ansatt i PST. Vi får anta at dette stemmer.

Det som er hevet over tvil er at i den tida da Wærness var sikkerhetssjef i Lafarge, drev selskapet samarbeid med Den islamske staten IS. At dette samarbeidet med IS også omfattet betalinger fra Lafarge til terrororganisasjonen, kan det heller ikke herske tvil om.

I TV-intervjuer har Wærness også innrømt sin aktive rolle i den perioden da samarbeidet mellom IS og Lafarge ble innledet.

Avisa Dagbladet har forsøkt å få PST til å bekrefte eller benekte at Wærness har vært ansatt hos dem, men PST nekter å svare.

Lafarges posisjon i Syria var godt kjent for fransk etterretning, og Frankrike ba i 2014 USA om ikke å bombe fabrikken til Lafarge, skrev Reuters i 2017.

Menneskerettsadvokater sa i desember 2017 at Lafarge hadde betalt opp mot 13 millioner euro til væpnede grupper, inkludert IS, mellom 2011 og 2015.

Lafarge er verdensledende i bygningsmaterialer. Og selskapet har vært en av de store krigsprofitørene i Irak. Vi har tatt opp denne saka tidligere her, her og her. De har åpenbart spilt en nøkkelrolle i å forsyne terroristene i Syria med tilstrekkelig sement til å bygge de enorme underjordiske anleggene i Øst-Ghouta og andre steder. Disse tunellene og underjordiske rommene har gjort det mulig for terroristene å frakte inn enorme mengder våpen og utstyr, samt også naturligvis terrorister, og det har gjort det mulig for dem å opprettholde sin terrorbombing av Damaskus, som har drept og såret et stort antall mennesker i den syriske hovedstaden.

NRK hadde et oppslag om Wærness 28. juni 2017 der vinkelen var at de var sjokkerte over at Wærness står på svarteliste i Syria for sitt samarbeid med terroristene.

Men så var det altså ikke bare Syria som hadde Wærness på svarteliste. Han har også tydeligvis stått på ei ganske kort liste hos fransk politi.

Jacob Wærness er arrestert. Men hva har vært Norges rolle i dette og hva har vært den norske etterretningstjenestens rolle? Det hører med til historien at Oljefondet har investert nesten 6,2 milliarder kroner i selskapet som nå heter Lafarge-Holcim.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Haha, Moland, French, Frode Berg, Wærness, jeg er sikker på at at listen blir uendelig lang, og at dette har foregått i minst 70 år. Norge har stått i fremste rekke til å gå USA’s ærend helt siden begynnelsen av den kalte krigen rett etter WW II med diverse bidrag til spionering, undergraving, sabotasje og krigføring.

 2. Det er nok et flertall av politiske “ledere” rundt om, som vil kunne identifisere seg med essensen i dette utsagnet - i forhold til sine respektive befolkninger;

  If-the-american-people-knew-what-we-have-done-they-would-string-us-up-from-the-lampPOSTS

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

8 KOMMENTARER

 1. Wærness er nå forlengst løslatt. Jeg tenker at pågripelsen handler om at ikke absolutt alle statlige instanser er informert om dobbelspillet.

  Noen passasjer fra https://www.dagbladet.no/nyheter/jacob-waerness-pagrepet-i-frankrike-onsker-ikke-konsulaer-bistand/69794243

  «Wonderboy i PST
  Wærness studerte på Politihøgskolen i tillegg til arabiskstudier i Kairo. Han ble rekruttert til Seksjon for kontraterror i Politiets sikkerhetstjeneste i ung alder. Wærness jobbet i PST i til sammen fem år.
  Hans svært gode arabiskkunnskaper skal ha vært medvirkende til at han ble rekruttert inn i sikkerhetstjensten.
  I etterkant av tjenesten, før han ble sikkerhetssjef i Lafarge, tok han en mastergrad i business ved franske Hautes Etudes Commerciales i Paris.»

  Det er ingenting som tyder på at han skal ha sluttet i PST, det ser snarere ut som om han har avansert så sterkt at han vil alltid forbli deres agent, og at jobben i Syria var fra PSTs hemmelige sjefer.

  For videre sies det: » Wærness er nå bosatt i Sveits, der han skal jobbe for tenketanken Centre for the Democratic Control of Armed Forces.»
  Hva er DCAF ? Se sidene deres https://www.dcaf.ch/
  Vi kan nok stole på at deres kontroll skal utelates demokratiet. Dette er videreutdanning for nå en pst agent som har blitt seriøs terroristsupporter.

 2. Hei
  Rart nok at PST har tiltalt meg for «Psykisk terror mot Bashar Alasad piloter» på grunn av det jeg skrever på nettet, mens selv PST «Wonder Boy» har tilstå at han har finansiert terror grupper!!
  Hvorfor går PST etter ham?
  Saken min har vart i gang i mer en 3 år siden jeg var arrestert i 11mai 2015, først jag var arrestert for «Utvikling av Raket mot fly» noe som viste å vare lovlig.
  Så kommet tiltalen etter 2 og halv annen år som beskrevet up.
  Noe som jeg kan ikke svelge..
  Siden han har god forbindelse med terrorister «spesialt IS», hvorfor har PST ikke brukt denne forbindelser for å frigjøre norsk gissel hos IS som denne reiringen har forlatt ham til døden?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.