Arrestordren mot Putin basert på USA-finansiert rapport som motsa seg sjøl

0
Fra barneleiren Donbas Express

Av Max Blumenthal

Max Blumenthal.
  • Den internasjonale straffedomstolen utstedte en arrestordre på Russlands president Vladimir Putin, og anklaget ham for «ulovlig deportasjon» av ukrainske barn til et nettverk av leire inne i Russland. Ordren var basert på en rapport fra Yale HRL-senteret, som er finansiert av det amerikanske utenriksdepartementet.
  • Den amerikanske journalisten Jeremy Loffredo besøkte en av de aktuelle russiske regjeringssponsrede leirene. På The Donbas Express, som ligger like utenfor Moskva, møtte Loffredo ungdom fra krigsherjede regioner, ungdommer som blomstret takket være gratis musikkundervisning, og takknemlig for å være i et trygt miljø. Denne artikkelen inneholder hans eksklusive videoreportasje.
  • En Grayzone-gjennomgang av Yale HRL-rapporten fant at avisens innhold motsier mange påstander i ICC-ordren. Det underbyr også brennende uttalelser dens direktør, Nathaniel Raymond, ga under medieopptredener.
  • I et intervju med Loffredo, motsa Yale HRLs Raymond sjøl påstander han kom med i et CNN-intervju om en massiv «gisselsituasjon» på gang i Russland, og erkjente at de fleste leirene han undersøkte var «teddybjørn»-lignende kulturprogrammer. Han avslørte også samarbeidet med amerikansk etterretning.

Den 17. mars proklamerte generaladvokaten for Den internasjonale straffedomstolen, Karim Khan, en arrestordre på Russlands president Vladimir Putin og hans kommissær for barns rettigheter, Maria Llova-Belova. Ordren, som anklaget Putin og Lolva-Belova for å ha utført «ulovlig deportasjon» av ukrainske barn til et «nettverk av leire» over hele Russland, inspirerte en bølge av flammende kommentarer i Vesten.

Eksempel: Bjørnar Moxnes ber Jonas Gahr Støre følge opp arrestordren mot Vladimir Putin

Den amerikanske senatoren Lindsey Graham, kanskje den mest aggressive cheerleaderen i Kongressen for krig mot Russland, proklamerte:  «ICC har utstedt en arrestordre på Putin fordi han har organisert kidnappingen av minst 16.000 ukrainske barn fra deres familier og sendt dem til Russland. Det er akkurat det Hitler gjorde i andre verdenskrig.»

CNNs Fareed Zakaria gjentok Graham, og erklærte at ICC-ordren avslørte at Putin «faktisk følger deler av Hitlers dreiebok».

ICC-aktor så ut til å ha basert arrestordren sin på forskning produsert av Yale Universitys Humanitarian Research Lab (HRL). Yale HRLs arbeid ble finansiert og veiledet av utenriksdepartementets Bureau of Conflict and Stabilization Operations, en enhet Biden-administrasjonen etablerte i mai 2022 for å fremme straffeforfølgelsen av russiske tjenestemenn.

Under et intervju med CNNs Anderson Cooper, hevdet Yale HRLs administrerende direktør, Nathaniel Raymond, at rapporten hans ga bevis for at «tusenvis av barn er i en gisselsituasjon». Raymond påkalte Holocaust og hevdet: «Vi har å gjøre med det største nettverket av barneleirer vi har sett i det 21. århundre.»

Men i et intervju med Jeremy Loffredo, medforfatteren av denne rapporten, og i sin egen avis for Yale HRL, motsa Raymond mange av de bombastiske påstandene han kom med til media om barnegisler. Under en telefonsamtale med Loffredo erkjente Raymond at «en stor mengde» av leirene hans team undersøkte «primært var kulturell utdanning – som, vil jeg si, teddybjørnaktig».

Yale HRLs rapport erkjenner på samme måte at de fleste av leirene den profilerte ga gratis rekreasjonsprogrammer for vanskeligstilte ungdommer hvis foreldre forsøkte å «beskytte barna sine mot pågående slåssing» og «sikre at de hadde næringsrik mat som ikke var tilgjengelig der de bor.» Nesten alle camperne kom hjem i tide etter å ha deltatt med samtykke fra foreldrene, ifølge avisen. Den USA-finansierte rapporten innrømmer videre at den fant «ingen dokumentasjon på mishandling av barn».

Yale HRL baserte sin forskning utelukkende på Maxar-satellittdata, Telegram-poster og russiske medierapporter, og stolte på Google Translate for å tolke dem og til tider feilsiterte artiklene i sitatene. Den State Department-finansierte enheten innrømmet at den ikke utførte noen feltundersøkelser for dokumentet sitt, og uttalte at den «ikke utfører undersøkelser på bakkenivå og derfor ikke ba om tilgang til leirene.»

I motsetning til Yale-etterforskerne som inspirerte ICCs arrestordre, fikk Loffredo uhindret tilgang til en russisk regjeringsleir i Moskva som huser ungdom fra den krigsherjede Donbas-regionen. Selv om det er akkurat den typen senter som Yale HRL – og i forlengelsen, ICC – har fremstilt som en «omopplæringsleir» for ukrainske barnegisler, fant han et hotell fullt av glade campere som mottok gratis klassisk musikktimer i deres hjemland. Russisk språk fra førsteklasses instruktører – en «bamse», som Raymond kalte det.

På musikkleiren Donbas Express som ligger like utenfor Moskva, fortalte ungdommen Loffredo at de var takknemlige for å ha funnet tilflukt fra den ukrainske hærens årelange kampanje med beskytning og beleiring av hjemlandet. Ved å flykte fra krigen i Donbas hadde disse barna rømt en marerittaktig militær konflikt som Yale HRL og ICC har vist liten eller ingen bekymring for.

Gratis musikktimer, «åndelig berikelse», sikkerhet fra krig og amerikansk fordømmelse: et besøk på Donbas Express

Her gjengir vi utdrag av rapporten fra Jeremy Loffredo:

Da jeg, Jeremy Loffredo, besøkte en ungdomsmusikkleir i Russland i november 2022, var jeg ikke klar over at den amerikanske regjeringen snart ville utnytte altruistiske programmer som det jeg var vitne til for å fremme politisk krigføring.

På den tiden var jeg i Moskva på oppdrag for Rebel News, min tidligere arbeidsgiver, for å gjennomføre mann-på-gaten-intervjuer med vanlige mennesker rundt om i byen.

Etter å ha møtt noen hvis kone var innflytelsesrik i det russiske musikkmiljøet, ble jeg invitert 45 mil sørvest for Moskva for å besøke den typen program som ble beskrevet av forskere finansiert av State Department som en «gjenopplæringsleir». Det var der, på et hotell fra sovjettiden i byen Pokrovskoye, at jeg gikk inn i en av de såkalte fasilitetene som nå er i sentrum av ICCs arrestordre for Putin.

På tidspunktet for mitt besøk hadde den russiske regjeringen forvandlet hotellet til en provisorisk overnattingsleir for barn hjemmehørende i utbryterrepublikkene Donetsk og Lugansk. Senteret jeg besøkte, kalt «The Donbas Express», var fokusert på å gi klassisk opplæring til barn som er interessert i musikk som kunst. Foreldre som ønsket å sørge for at familiene ble beskyttet mot konflikten hjemme, hadde registrert barna sine i programmet.

Peter Lundstrem, en profesjonell fiolinist og lærer ved Donbas Express, forklarte meg: «Takket være støtten fra Statens presidentfond, var vi i stand til å ta med 80 barn fra Donetsk- og Lugansk-regionene. De er talentfulle unge musikere og de er her i 12 dager. De bor her og tar leksjoner fra fremragende musikklærere. De satte sammen konserter. De får utdanning.»

I store deler av livet levde disse ungdommene med trusselen om død på daglig basis. I de åtte årene frem til Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022, opplevde den etnisk russiske befolkningen i Donbas regelmessig beskytning fra den USA-støttede, nasjonalistiske regjeringen i Kiev. Allerede før februar 2022 hadde den sivile konflikten etterlatt tusenvis av sivile, inkludert barn som de jeg møtte på Donbas Express, døde.

Jeg snakket med to Donbas Express-studenter på kamera. Hver uttrykte stor takknemlighet for programmet.

«Jeg er her på invitasjon, på sjenerøs invitasjon,» sa en fra Donetsk. «Jeg trodde aldri jeg skulle komme til Moskva. Jeg har vært med på å opptre på konserter, noe som er nyttig for åndelig berikelse og sjelerensing. Og jeg er her for å utvikle mine musikalske ferdigheter.»

«Her fortsetter vi våre musikalske studier til tross for det som har skjedd rundt oss, fordi det gir oss lettelse,» fortalte en annen gutt fra Donbas meg.

Som alle andre studenter i programmet, vokste disse aspirerende musikerne opp i en region i åpent opprør mot en ukrainsk regjering som har forbudt deres russisk-ortodokse religiøse kirkesamfunn, forsøkt å forby det russiske språket og voldelig angrepet den etniske russiske befolkningen i landet.

«Bamse»-leire: i intervju motsier Yale HRL-direktør påstander om «gisselsituasjon», avslører amerikanske etterretningsforbindelser

Nathaniel Raymond, den administrerende direktøren for Yale HRL sponset av utenriksdepartementet, dukket opp på CNNs Anderson Cooper 360 16. februar 2023 for å kunngjøre det han kalte «et rødt lys for Ukrainas barn» (Amber Alert).

Nathaniel Raymond er en teknolog som har jobbet ved ulike internasjonale frivillige organisasjoner og universiteter, fra Oxfam til Harvards Signal Project, og hevder at han fungerte i ICCs tekniske rådgivende team. Før han sikret seg stillingen som foreleser ved Yale School of Public Health, jobbet han for George Clooney, Hollywood-kjendisen som bidro til å gjøre situasjonen i Darfur-regionen i Sudan kjent. Clooney på sin side drev kampanje sammen med de pro-israelske gruppene og president George W. Bush, som truet med å sende amerikanske tropper til Darfur.

«Jeg teller stridsvogner fra verdensrommet for George Clooney,» sa Raymond til Guardian i 2012, og refererte til hans banebrytende bruk av Maxar-satellittteknologi for å dokumentere påståtte menneskerettighetsbrudd.

Da jeg, Jeremy Loffredo, fikk vite at Raymonds Yale HRL hadde utstedt en rapport om den russiske regjeringas ungdomsprogrammer som Donbas Express, sendte jeg ham en e-post for å informere ham om at jeg hadde vært i en av disse leirene i november 2022. Jeg fortalte ham at jeg var åpen for å dele min erfaring med ham. Han gikk med på å snakke med meg på telefon.

Raymond forklarte meg at da han ankom Yale HRL i 2021, ledet han et prosjekt sponset av utenriksdepartementet som dokumenterte den afghanske regjeringens påståtte overgrep mot landets hazara-minoritet. Men da amerikansk etterretning begynte å advare om en forestående russisk invasjon av Ukraina, endret oppdraget seg raskt.

«Vårt første operasjonskonsept var faktisk på Afghanistan,» sa Raymond. «Og vi ble omdirigert til Ukraina. Vi skulle se på Hazara. Og, og så fikk vi, vi ble trukket inn på dette. Og to uker før invasjonen skjedde, ble vi bedt om å stå i beredskap og danne en tropp, og til våren visste vi at de gode tingene skjedde.»

Raymond la til at US National Intelligence Council la «mye press» på teamet hans ved Yale HRL for å dokumentere den russiske regjeringens operasjoner for å flytte innbyggere fra Øst-Ukraina til den russiske føderasjonen.

«Vi sa: ‘Ok, hvordan skal vi gjøre dette?'» husket han. «Og så vi brukte sommeren inn tidlig på høsten for å prøve å finne ut vårt driftskonsept. Og det var ikke før i oktober [2022], at vi virkelig innså hvordan vi skulle gjøre det. Og trikset var at da vi brøt det opp, kom vi inn i russiske VPN-nettverk og så ut som russiske borgere som så på lokale borgermester VK [russiske sosiale medier]-kontoer.»

Raymond sa at teamet hans stolte på Pentagons amerikanske Indo-Stillehavskommando for å «utvide vår satellitttilgang i Stillehavskommandoen for å få tak i sibirske og østlige leire.»

På spørsmål om hvorfor forskerteamet hans ikke forsøkte å besøke noen programmer i Russland som Donbas Express, sa Raymond: «Vi er persona non grata. Vi betraktes som utvidelser av amerikansk etterretning av russerne.»

Selv om Raymond ikke ville vurdere den etniske og politiske bakgrunnen til barna mens han avgjorde om rettighetene deres var blitt krenket, erkjente han åpent at det store flertallet av leirene hans team ved Yale HRL undersøkte, i likhet med Donbas Express, «først og fremst driver kulturell utdanning, som jeg vil si er teddybjørnaktig.»


Dette er en forkortet utgave av artikkelen ICC’s Putin arrest warrant based on State Dept-funded report that debunked itself.

Kommentar: Moxnes bør kreve å få besøke leirene

Rødts leder Bjørnar Moxnes har gått svært hardt ut og uten forbehold støttet arrestordren mot Vladimir Putin. Moxnes sier i sitt skriftlige spørsmål til statsministeren:

Ønsker statsministeren ICCs tiltale og arrestordre mot Russlands president Vladimir Putin velkommen, og vil regjeringen følge opp med å arrestere og utlevere Putin dersom han ankommer Norge, slik den tyske regjeringen har uttalt at den vil gjøre om han ankommer Tyskland?

Han begrunner dette med «mistanke om delaktighet i ulovlig deportering av barn og ulovlig overføring av mennesker fra okkuperte deler av ukrainsk territorium til Russland.»

Hvis Moxnes er så sikker i sin sak foreslår vi at han krever å få besøke disse leirene slik at han med egne øyne kan bevitne de overgrepene han mener finner sted.

Eller holder det for Moxnes å støtte seg på en rapport som er sponset av US State Department?

Forrige artikkelFransk etterretning infiltrerte Lafarge og samarbeidet med ekstremister i Syria
Neste artikkelNye tider
Max Blumenthal er sjefredaktør for The Grayzone, en prisvinnende journalist og forfatter av flere bøker, inkludert bestselgende republikanske Gomorrah, Goliath, The Fifty One Day War og The Management of Savagery. Han har publisert artikler for en rekke publikasjoner, mange videoreportasjer og flere dokumentarer, inkludert Killing Gaza. Blumenthal grunnla The Grayzone i 2015 for å kaste et journalistisk lys over USAs tilstand av evig krig og dens farlige hjemlige konsekvenser.