Avdollarisering skjer i et «overveldende tempo», sier finansekspert

0

Dollaren mister sin reservestatus i et raskere tempo enn generelt akseptert ettersom mange analytikere ikke har klart å redegjøre for fjorårets ville valutakursbevegelser, ifølge finansanalytikeren Stephen Jen. Dette skriver yahoo Finance.

Dollarens andel av globale reserver raste i fjor med 10 ganger gjennomsnittshastigheten de siste to tiårene, da en rekke land så etter alternativer etter at Russlands invasjon av Ukraina utløste sanksjoner, skrev Jen og hans Eurizon SLJ Capital Ltd.-kollega Joana Freire i et notat. Justert for valutakursbevegelser har dollaren tapt rundt 11 % av markedsandelen siden 2016 og det dobbelte siden 2008, skriver de.

«Dollaren fikk en forbløffende kollaps i 2022 i sin markedsandel som reservevaluta, antagelig på grunn av sin knallharde bruk av sanksjoner,» skrev Jen og Freire. «Eksepsjonelle handlinger som USA og dets allierte har foretatt seg mot Russland har skremt land med store reservebeholdninger av dollar,» og de fleste er fremvoksende økonomier fra det såkalte globale sør.

Bidens militarisering av dollaren setter superfart på avdollariseringa

Mindre nasjoner eksperimenterer med avdollarisering mens Kina og India presser på for å internasjonalisere sine valutaer for handelsoppgjør etter at USA og Europa kuttet russiske banker fra det globale finansielle meldingssystemet kjent som SWIFT.

USAs finansminister: Sanksjoner kan true dollarens hegemoni

Økonomiske sanksjoner mot Russland og andre land fra USAs side setter dollarens dominans i fare når de nasjonene som rammes søker etter et alternativ, sa USAs finansminister Janet Yellen 16. april 2023.

«Det er en risiko når vi bruker økonomiske sanksjoner som er knyttet til dollarens rolle at det over tid kan undergrave dollarens hegemoni,» sa Yellen på CNN.

«Selvfølgelig skaper det et ønske fra Kinas, Russlands og Irans side om å finne et alternativ,» sa hun til nettverkets Fareed Zakaria i et intervju.

Les på steigan.no om avdollarisering

Forrige artikkelBombing av Khartoum: CIA med kuppforsøk i Sudan
Neste artikkelPentagonlekkasjer er en realitetssjekk av ukrainske ambisjoner