USAs finansminister: Sanksjoner kan true dollarens hegemoni

0

Økonomiske sanksjoner mot Russland og andre land fra USAs side setter dollarens dominans i fare når de nasjonene som rammes søker etter et alternativ, sa USAs finansminister Janet Yellen 16. april 2023.

«Det er en risiko når vi bruker økonomiske sanksjoner som er knyttet til dollarens rolle at det over tid kan undergrave dollarens hegemoni,» sa Yellen på CNN.

«Selvfølgelig skaper det et ønske fra Kinas, Russlands og Irans side om å finne et alternativ,» sa hun til nettverkets Fareed Zakaria i et intervju. «Men dollaren brukes som en global valuta av grunner som ikke er enkle for andre land å finne et alternativ med de samme egenskapene.»

De robuste amerikanske kapitalmarkedene og rettsstaten «er avgjørende i en valuta som skal brukes globalt for transaksjoner,» la hun til. «Og vi har ikke sett noe annet land som har den grunnleggende… institusjonelle infrastrukturen som ville gjøre det mulig for valutaen å tjene verden på denne måten.»

Yellen bemerket at sanksjoner er et «ekstremt viktig verktøy», desto mer når de brukes av USA og dets allierte som «en koalisjon av partnere som handler sammen for å innføre disse sanksjonene.»

På spørsmål om muligheten for å bruke frosne russiske eiendeler til å gjenoppbygge det krigsherjede Ukraina etter Moskvas invasjon, sa Yellen at «Russland burde betale for skadene det har forårsaket».

Men hun bemerket at det er «juridiske begrensninger på hva vi kan gjøre med frosne russiske eiendeler, og vi diskuterer med våre partnere hva som kan ligge i fremtiden.»

Opprøret mot dollarhegemoniet lar seg ikke stanse

Uttalelsene fra Janet Yellen viser at det har begynt å trenge gjennom i den amerikanske herskerklassen at den sjøl gjennom sine sanksjoner bidrar til å framskynde dollarens fall.

Men det skulle bare mangle at de ikke fikk øynene opp for det. Flere ganger i uka kommer det jo meldinger fra store og viktige land om at de tar sikte på å fri seg fra dollarhegemoniet.

Det siste var uttalelsene fra Brasils president Lula i Beijing:

Lula i Beijing: Slutt å handle i dollar – stans våpensendingene til Ukraina

Samtidig kunne den nye sjefen for BRICS-banken, Brasils venstreorienterte eks-president Dilma Rousseff, avsløre at de gradvis beveger seg bort fra amerikanske dollar, og lover minst 30% av lånene i lokale valutaer til medlemmene.

BRICS-banken avdollariserer: lover 30% av lånene i lokal valuta

USA og Janet Yellen har oppdaget dette for seint. Denne prosessen er kommet for langt. Den lar seg ikke stanse. Og USA har langt på vei seg sjøl å takke.

Les på steigan.no om avdollarisering

Forrige artikkelBilindustrien legger opp til å innføre mikroavgifter for bruk av bilen
Neste artikkelForsoning mellom Syria og Saudi-Arabia