Bombing av Khartoum: CIA med kuppforsøk i Sudan

0

Mens jeg skriver, bomber det sudanesiske flyvåpenet Sudans hovedstad Khartoum, en handling av desperasjon egentlig, fordi krigen som ble startet av det CIA-støttede kuppforsøket ikke går særlig bra for kuppmakerne. Dette skriver Thomas Mountain i The Nigerian Voice.

Pålitelige rapporter fra Sudan sier at over 75% av landet er under kontroll av «opposisjonelle» krigere fra Rapid Strike Forces (RSF) med sjefen for Sudans National Intelligence som overgir seg sammen med en seniorgeneral og en annen seniorgeneral blir tatt til fange.

CIAs håndlanger, den sudanesiske øverstkommanderende general Burhan og den selvutnevnte «Sultanen av Sudan» var innstilt på å demontere/knuse sin viktigste opposisjon, general Hemeti, leder av RSF og forhindre en sivil regjering fra å ta makten fra ham, noe General Hemeti støtter. Hemeti var den som først presset gjennom returen til sivilt styre etter at den tidligere gangsterpresidenten Bashir ble styrtet i et palasskupp av … General Burhan ( ). Burhan har siden gjennomført nok et kupp mot den sivile regjeringa, og er Sudans absolutte hersker i dag.

CIA kunne tydeligvis ikke få general Burhan til å handle raskt nok til å utslette RSF og arrestere Hemeti, hans viktigste rival. RSF, tro mot sitt navn, slo til først i forrige uke, og den sudanesiske hæren under Burhan har vært på bakfoten fra starten.

RSF har erobret en egyptisk flyvåpenbase i Sør-Sudan som det lenge har vært snakk om, og har sendt bilder av egyptisk luftvåpenpersonell og flere egyptiske jagerbombefly. Denne basen var der det egyptiske militærets lønninger betales med 1,5 milliarder dollar i amerikanske midler bevilget av CIA, truet med å starte et angrep på Etiopias Grand Renaissance Dam hvis Etiopia ikke gikk med på å gi Egypt kontroll over Nilens vann.

Kuppforsøk som svar på russisk base?

Sudans militærregjering gjennomgikk forslag til en avtale med Russland om å bygge en marinebase ved Sudans kyst Rødehavet. Dette meldte ABC News.

De sa at avtalen avventer dannelsen av en sivil regjering og et lovgivende organ som skal ratifiseres før den trer i kraft. Tjenestemennene sa at Moskva møtte Sudans siste krav, inkludert å skaffe flere våpen og utstyr.

«De fjernet alle våre bekymringer. Avtalen har fått OK fra militær side, sa en tjenestemann.

Hva med økonomien?

En forverret økonomisk krise som fikk valutaen til å stupe og skapte hyppig mangel på brød og drivstoff danner bakteppet for konflikten skriver Al-Jazeera.

Overgangsregjeringa 2019-2021 implementerte brå reformer som ble overvåket av Det internasjonale pengefondet i et vellykket forsøk på gjeldslette og for å tiltrekke seg utenlandsk finansiering.

Hva er det regionale bildet?

Sudan ligger i en ustabil region som grenser til Rødehavet, Sahel og Afrikas Horn. Landets strategiske beliggenhet og landbruksrikdom har tiltrukket seg regionale maktspill, og komplisert sjansene for en vellykket overgang til sivilt styre. Flere av Sudans naboer, inkludert Etiopia, Tsjad og Sør-Sudan, har blitt rammet av politiske omveltninger og konflikter. Sudans forhold til Etiopia spesielt har vært anstrengt over omstridt jordbruksland langs grensa, konflikten i Tigray-regionen som drev titusenvis av flyktninger inn i Sudan og Grand Ethiopian Renaissance Dam.

Les: Etiopia: Cyberangrep fra Egypt

Striden om Nilen – spillet bak spenninga mellom Etiopia og Sudan

Forrige artikkelLandbruksoppgjøret nærmer seg og Norsk Bonde og Småbrukarlag er klare
Neste artikkelAvdollarisering skjer i et «overveldende tempo», sier finansekspert