Fem arabiske land pluss Iran blant dem som vil bli med i BRICS

0

Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Algerie, Egypt, Bahrain og Iran har formelt bedt om å bli med i BRICS-gruppa av nasjoner mens gruppa forbereder sitt årlige toppmøte i Sør-Afrika. Dette skriver nyhetsdesken i The Cradle.

Totalt har 19 nasjoner uttrykt interesse for å bli med i BRICS-gruppa som i dag består av Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika, ifølge Anil Sooklal, Sør-Afrikas ambassadør i gruppa.

«Det som vil bli diskutert er utvidelsen av BRICS og måten det skal skje på … Tretten land har formelt bedt om å bli med, og ytterligere seks har spurt uformelt. Vi får søknader om å bli med hver dag, sa den sørafrikanske tjenestemannen til Bloomberg tidligere denne uka.

BRICS skal holde sitt årlige toppmøte i Cape Town den første uka i juni. Utenriksministrene fra alle de fem medlemslandene har bekreftet at de vil delta.

Tidligere denne måneden avslørte Bloomberg at BRICS snart forventes å overgå de USA-ledede G7-statene i beregnet økonomisk vekst.

Ifølge deres analyse bidro G7- og BRICS-nasjonene like mye hver til den globale økonomisk veksten i 2020, men veksten i G7 har nylig gått ned. Innen 2028 forventes G7 å utgjøre bare 27,8 prosent av verdensøkonomien, mens BRICS vil utgjøre 35 prosent.

Estimatene kom bare noen få uker etter at nestlederen i Russlands statsduma, Alexander Babakov, avslørte at BRICS jobber med å utvikle en «ny valuta» som vil bli presentert på organisasjonens kommende toppmøte.

BRICS medlemsland står for over 40 prosent av verdens befolkning og rundt en fjerdedel av verdens BNP.

Interessen fra land i det globale sør for å bli med i BRICS kommer på et tidspunkt da flere og flere regjeringer beveger seg bort fra amerikanske dollar. Dollaren har blitt mer upålitelig på grunn av stigende renter som er regulert av US Federal Reserve (FED) og USAs militarisering av dollaren gjennom økonomiske sanksjoner.

I tillegg står Vesten – spesielt Europa – overfor ei økende energikrise som følge av sanksjoner rettet mot russiske energimarkeder på grunn av invasjonen av Ukraina og USAs sabotasje av Nordstream-rørledningen.

Dersom alle disse kandidatlandene blir tatt opp i BRICS vil det forandre hele den politisk-økonomiske dynamikken ikke bare i Midtøsten, men i hele verden.

Forrige artikkelAmerikanske selskaper tjener stort på Ukrainas olje og gass
Neste artikkelForsvaret har snudd om vaksineplikt