Zelensky legger Ukraina åpent for BlackRock

0
Foto: Den ukrainske presidentens kontor

Vladimir Zelenskyy og BlackRocks Larry Fink ble onsdag enige om å «fokusere på kort sikt på å koordinere innsatsen til alle potensielle investorer og deltakere i gjenoppbyggingen av landet vårt, og kanalisere investeringer inn i de mest relevante og virkningsfulle sektorene i den ukrainske økonomien.» Dette skriver CNBC 28. desember 2022.

Denne uka fikk administrerende direktør Larry Fink i BlackRock de facto frie tøyler for å «koordinere investeringene i gjenoppbyggingen av Ukraina», som det het i kunngjøringa fra regjeringa i Kiev etter et videomøte mellom de to mennene.

Et referat fra den ukrainske presidentens offisielle nettsted sa at Zelensky og Fink hadde «blitt enige om å fokusere på kort sikt på å koordinere innsatsen til alle potensielle investorer og deltakere i gjenoppbyggingen av landet vårt, og kanalisere investeringer til de mest relevante og virkningsfulle sektorene i det ukrainske landets økonomi.»

BlackRock Financial Markets Advisory og det ukrainske økonomidepartementet signerte et memorandum of understanding i november, etter at Fink og Zelensky møttes i september for å diskutere hvordan offentlige og private investeringer i Ukraina kan brukes under gjenoppbygginga av landet etter krigen.

BlackRock som er verdens største investeringsforvalter, har gitt «rådgivende støtte for utforming av et investeringsrammeverk, med et mål om å skape muligheter for både offentlige og private investorer til å delta i den fremtidige gjenoppbyggingen og utvinningen av den ukrainske økonomien,» som selskapet sa i en uttalelse forrige måned.

Vesten forbereder seg på å plyndre etterkrigstidas Ukraina med nyliberal sjokkterapi

Mens USA og Europa oversvømmer Ukraina med våpen for titalls milliarder dollar, bruker det som en anti-russisk stedfortreder og heller bensin på bålet til en brutal krig som ødelegger landet, legger de også planer om å plyndre landets etterkrigsøkonomi.

Representanter for vestlige regjeringer og selskaper møttes i Sveits i juli 2022 for å planlegge en rekke harde nyliberalistiske politiske retningslinjer som skal påtvinges Ukraina etter krigen, og ber om å kutte arbeidslovgivningen, «åpne markeder», droppe tollsatser, deregulere industrier og «selge statseide bedrifter til private investorer.»

Den 4. og 5. juli 2022 møttes topptjenestemenn fra USA, EU, Storbritannia, Japan og Sør-Korea i Sveits for en såkalt «Ukraina Recovery Conference«. Der planla de Ukrainas gjenoppbygging etter krigen og kunngjorde ytelsesforpliktelser – mens de siklet over en bonanza av potensielle kontrakter.

I mars 2022 vedtok det ukrainske parlamentet en nødlovgivning som tillater arbeidsgivere å suspendere tariffavtaler. Så i mai vedtok parlamentet ei permanent reformpakke som effektivt fritok det store flertallet av ukrainske arbeidere (de i bedrifter med færre enn 200 ansatte) fra ukrainsk arbeidslov.

Dokumenter som ble lekket i 2021 viste at den britiske regjeringa veiledet ukrainske tjenestemenn i hvordan de kunne overbevise en motstridig offentlighet til å gi opp arbeidernes rettigheter og implementere antifagforeningspolitikk. Opplæringsmateriell beklaget at folkemeningen til de foreslåtte reformene var overveldende negativ, men ga meldingsstrategier for å villede ukrainere til å støtte dem.

Ukraina er konkurs, så kreditorene vil forsyne seg av ressursene

Svært mye av den «bistanden» som er gitt til Ukraina er gitt i form av lån, ulike former for finansiering og låne/leie-ordninger. Det betyr at landet har satt seg i gjeld til langt over pipa. Det finnes ingen måte Ukraina kan tilbakebetale denne gjelda på, så kreditorene vil kreve sitt pund kjøtt, som det heter i Kjøpmannen fra Venezia, i form realverdier, det vil si jord, gruver og andre ressurser.

Krigen har gjort at Ukrainas BNP vil falle med om lag 45% i 2022, skriver Verdensbanken.

BlackRock er den fremste representanten for vestlig multinasjonal kapital, og vil fungere som bobestyrer for det økonomiske etterspillet, eller auksjonen, som man kan kalle det. Tilbake vil det sitte et land som er plyndret til skinnet og kolonisert av de største kapitalgribbene i verden.

Zelenskijs økonomiske politikk er nyliberalisme av Pinochet-typen

Den ukrainske akademikeren Olga Baysha forklarer i et intervju med The Grayzone at den økonomiske politikken Vladimir Zelenskij står for i Ukraina er en ekstrem form for nyliberal politikk. Denne politikken er så upopulær blant vanlige folk i Ukraina at Zelenskij som ble båret inn på en populistisk bølge og 73 prosent av stemmene i 2019 rett før den russiske invasjonen hadde en oppslutning på bare 31 prosent.

Den ukrainske akademikeren Olga Baysha, forfatter av Democracy, Populism, and Neoliberalism in Ukraine: On the Fringes of the Virtual and the Real, har studert Zelenskijys oppgang til makten og hvordan han har utøvd den makten siden han ble president. I intervjuet med The Grayzone diskuterer Baysha Zelenskijs omfavnelse av nyliberalismen og økende autoritarisme, hvordan hans handlinger bidro til den nåværende krigen; hans kontraproduktive og selvopptatte lederskap gjennom hele krigen, ukrainernes komplekse kulturelle og politiske synspunkter og identiteter og partnerskapet mellom nyliberale og den radikale høyresiden under og etter Maidan.

Forrige artikkelFolkelige opprør 
Neste artikkelEUs energipristak er skjebnebestemt til å mislykkes