Av The Cradle.
Den algeriske regjeringen vil bevilge omtrent 22 milliarder dollar til forsvarsbudsjettet i 2023 – mer enn dobbelt så mye som landets militære utgifter i 2022, som var på rundt 10 milliarder dollar.
Den massive økningen i Algeries forsvarsbudsjett, nå det største i Afrika, gjør den arabiske nasjonen til en enda større aktør på det geopolitiske området, og passerer land som Spania, Tyrkia, Iran, Israel, Canada og De forente arabiske emirater.
Det nye budsjettet, godkjent 22. november, representerer en økning på 110 prosent siden i fjor, ifølge Radio France Internationale (RFI).
Ifølge den algeriske journalisten Akram Kharie, som spesialiserer seg på forsvarsspørsmål, er økningen nødvendig for å oppdatere og vedlikeholde militært utstyr kjøpt fra Russland i 2007.
«Dette utstyret trenger oppdateringer og forbedringer, spesielt de som ble kjøpt under den store 2007-avtalen med Russland. Dette er flåten av jagerfly, ubåter og luftvernutstyr, sa han.
«Jeg tror også Algerie tenker på nye oppkjøp og forbereder seg på å modernisere hæren,» la Kharie til.
Det nye budsjettet vil tillate Algerie å modernisere militæret med nye kjøp fra Russland, Iran, Kina og Tyrkia og spre våpenkjøpene på flere land enn bare Russland.
Senator fra Florida Marco Rubio ba om sanksjoner mot Algeries kjøp fra Russland i september, og omtalte Algerie som «de største globale kjøperne av militært utstyr fra den russiske føderasjonen.»
I oktober 2021 kunngjorde Algerie og Russland en felles militærøvelse kjent som «Desert Shield», som var planlagt til andre og tredje uke i november 2022. Det algeriske forsvarsdepartementet kunngjorde imidlertid 28. november at øvelsene ennå ikke har funnet sted.
Økningen i Algeries forsvarsbudsjett vekker bekymring hos noen av naboene, spesielt Marokko, som hadde et forsvarsbudsjett på 5,4 milliarder dollar i 2021.
Algerie har vært en kjent støttespiller for Polisario-fronten i det Marokko-okkuperte Vest-Sahara.
Medlemmer av Polisario-fronten kunngjorde etableringen av den saharawiske arabiske demokratiske republikken i 1976 mens de var i eksil i Algerie. Som svar forbød Rabat den nasjonale frigjøringsbevegelsen under den vedvarende konflikten.
Marokko har forsøkt å oppveie Algeries militære makt ved å knytte bånd til Israel, signere en normaliseringsavtale i 2020, og senere kjøpe avansert israelsk elektronisk krigføringsteknologi og 150 angrepsdroner.
Les: Marokko etablerer diplomatiske forbindelser med Israel – og får betalt for det
Ifølge en rapport fra det palestinske nettstedet Akka 19. september, har Marokko anskaffet et elektronisk etterretningssystem (ELINT) som er i stand til å samle radarsignaler og utføre signaletterretningshandlinger (SIGINT).
Systemet er beregnet på å hjelpe den marokkanske hæren med å undersøke og analysere kommunikasjon fra sine motstandere og innhente tidssensitiv etterretning.
De marokkanske kongelige væpnede styrker kjøpte også dronene WanderB og ThunderB VTOL for å styrke evnen til rekognosering, overvåking og luftforsvar.
Les: Israel vil selge «Iron Dome»-systemet til Marokko til bruk mot Algerie
I november 2021 kjøpte Marokko israelskproduserte Harop Loitering Munitions-droner til en verdi av 22 millioner dollar og gjorde nok en kjøpsavtale verdt 500 millioner dollar i februar i år.