Israel vil selge «Iron Dome»-systemet til Marokko til bruk mot Algerie

0

Israel har angivelig tatt kontakt med Marokko angående muligheten for å selge Iron Dome-missilsystemet, nesten et år etter at Tel Aviv-regimet og det nordafrikanske landet normaliserte diplomatiske forbindelser i en avtale meglet fram av USAs tidligere president Donald Trump, skriver det iranske nyhetsbyrået PressTV.

Ifølge en rapport publisert av den franskspråklige marokkanske avisa Le Desk, har Rafael Advanced Defense Systems, som har utviklet systemet, uttrykt interesse for å levere det militære våpensystemet til Marokko. Rapporten hevdet at Iron Dome-missilsystemet, designet for å avskjære og ødelegge kortdistanseraketter og artillerigranater, ville sikre bedre beskyttelse av Marokkos følsomme militære områder.

Den spanske dagsavisen La Razón rapporterte torsdag at Algerie hadde utplassert raketter nær grensa til Marokko, etter at tre algeriere ble drept i et luftangrep tidligere i uken som Algerie sier at Marokko utførte mot grenseområdet mellom Mauritania og det omstridte territoriet i Vest-Sahara.

Økt spenning mellom Marokko og Algerie etter dødsfall i Vest-Sahara

Algerie og Marokko har utvekslet fornærmelser i ukevis, men tonen ble vesentlig skjerpet etter at tre algeriske lastebilsjåfører ble drept i Vest-Sahara, skriver CNews..

Dette området skal være kontrollert av Polisario-fronten, en bevegelse som støttes av Algerie, og som søker å oppnå uavhengighet. Ifølge det algeriske presidentskapet ble lastebilførerne mål for et dronebombardement. 

Denne hendelsen vakte umiddelbart oppsikt. De algeriske myndighetene snakket om et «feigt attentat» som ikke vil «forbli ustraffet», mens de tydelig anklaget de «marokkanske okkupasjonsstyrkene». Rabat har ennå ikke reagert offisielt. 

Det hele kommer på et tidspunkt da spørsmålet om Vest-Sahara igjen har vært i sentrum i flere måneder. USA har nemlig signert en avtale med Marokko om at landet skal normalisere forholdet til Israel, i bytte mot at Washington har forpliktet seg til å anerkjenne Rabats suverenitet over det omstridte området.

Siden august 2020 er de diplomatiske forbindelsene mellom Marokko og Algerie brutt. Det er også skarpe motsetninger mellom Algerie og Frankrike. Les: Algerie vil redusere drastisk sine økonomiske forbindelser med Frankrike.

Marokko etablerer diplomatiske forbindelser med Israel – og får betalt for det

Israel og Marokko ble enige 10. desember 2020 om å normalisere forholdet seg imellom i en avtale som ble inngått med hjelp fra USA, noe som gjør Marokko til det fjerde arabiske landet som etablerer forbindelser Israel i løpet av de siste fire månedene. Dette skriver AlMasdarNews.

Reuters siterte en framstående tjenestemann i USA som sa at «Trump oppnådde enighet under en telefonsamtale på torsdag med den marokkanske monarken, kong Mohammed VI.»

Reuters la til: “Innenfor rammen av denne avtalen gikk USAs president Donald Trump med på å anerkjenne Marokkos suverenitet over Vest-Sahara, som er vitne til en flere tiår gammel regional konflikt mellom Marokko og Frente Polisario støttet av Algerie, en separatistbevegelse som søker å etablere en uavhengig stat i regionen.”

Tidligere har Emiratene, Bahrain og Sudan opprettet forbindelser med Israel. Palestinske talsmenn reagerer sterkt på avtalen og Bassam as-Salhi fra PLO tok skarpt avstand fra den.

Israel i en helt ny posisjon i Nord-Afrika

Israel har så langt lykkes i sin strategi for å splitte araberlandene og etablere seg i Nord-Afrika. USA deltar også i dette spillet. Daniel Ducrocq skriver på steigan.no:

I mars 2021 har amerikanske og marokkanske styrker hatt øvelser i Marokko og i Vest-Sahara, i følge den spanske mediekanalen EFE og marokkanske aviser, skrev Algérie Patriotique

Disse øvelsene nær den algeriske grensen har skapt reaksjoner i Algerie. Som den siste store arabiske staten som ikke har normalisert sitt forhold til Israel, er landet det siste »bad guy» i området. Algeriske aviser uttrykker frykten for at landet kan bli utsatt for press, også militært. Denne frykten ble forsterket nylig av en artikkel i The Economist, 31.03.21: »The French armed forces are planning for high-intensity war».

Forrige artikkelSkjerpet konfrontasjon mellom Polen og EU: Polen nekter å betale EUs dagsbøter
Neste artikkelTrener Kina på å senke USAs hangarskip?