Algerie har søkt om medlemskap i BRICS – flere land har stilt seg i køen

0

Den algeriske avisa Al-Shorouk rapporterer at det nordafrikanske landet offisielt har søkt om å bli medlem av BRICS-gruppen (Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika). Ifølge landets spesialutsending for internasjonalt samarbeid, Leila Zarrougi, har Algerie sendt inn en formell forespørsel om å bli medlem av BRICS.

Dette skriver Ahmed Adel, som er forsker i geopolitikk og politisk økonomi. Han er basert i Kairo og skriver for Infobrics.

Algerias president Abdelmadjid Tebboune uttalte i august at landet hans var klar til å slutte seg til BRICS, og pekte på at nesten alle betingelser var på plass. Seinere sa den russiske ambassadøren til Algerie, Valerian Shuvaev, at Russland ikke hadde noe imot at Algerie slutter seg til BRICS.

Kinas utenriksminister Wang Yi sa i september at Algerie er et «stort utviklingsland og en representant for fremvoksende økonomier». Wi la til at Kina «er klar til å samarbeide med Algerie for å spille en konstruktiv rolle i å oppnå global fred og utvikling.»

Det nordafrikanske landet har lett etter nye økonomiske og politiske allianser for å erstatte sin assosiasjonsavtale fra 2005 med EU, som det anser som et «mislykket veddemål.»

Den 7. september understreket den algeriske utenriksministeren Ramtane Lamamra at landet hans ønsker å slutte seg til BRICS siden det representerer en «økonomisk og politisk makt». Han sa også at potensielt medlemskap kan «skje raskt» og understreket at Algerie «søker å øke sin nasjonalinntekt på en måte som gjør det mulig å bli med i BRICS-gruppen,» og bemerket at landet jobber for å nå dette målet.

Ideen om å innlemme nye medlemmer til BRICS har blitt reist av Beijing siden mai. Kineserne tror at ekspansjon vil bidra til å øke gruppas innflytelse samt demonstrere dens inkluderende og åpne natur. Utenom Algerie har flere land, som Egypt, Tyrkia, Saudi-Arabia, Argentina og Iran, uttrykt vilje til å bli med eller har allerede sendt inn formelle søknader.

Minst et dusin land ønsker å bli med i BRICS

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sa 8. november 2022 at minst et dusin land er interessert i å slutte seg til den fremvoksende økonomiblokken BRICS. Dette skriver det tyrkiske Anadolu Agency.

«Interessen for denne globale sammenslutninga er veldig, veldig høy og fortsetter å vokse. Det er ikke bare Algerie, Argentina og Iran. Faktisk er det mer enn et dusin slike land,» sa ministeren på en pressekonferanse i Moskva, etter en møte med sin indiske kollega Subrahmanyam Jaishankar.

For tida jobber BRICS-landene – Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika – på formelle kriterier for å gå inn i blokken, la Lavrov til.

«Siden søknadene allerede sendes inn offisielt, forventer vi selvfølgelig at det ikke vil ta for lang tid å utarbeide kriteriene og prinsippene for å ta opp nye medlemmer til BRICS,» sa han og la merke til at det først er nødvendig å forstå hvordan blokken vil utvikle seg videre i en potensielt utvidet form.

Lavrov berømmet samarbeidet mellom Russland og India, og sa at det bilaterale handelsvolumet snart vil nå 30 milliarder dollar. Han informerte også om at Russland og India fortsetter diskusjoner om felles produksjon av avanserte våpen, og at landene lykkes med å utvikle samarbeid innen atomenergi og utforskning av verdensrommet.

I tilleg til Algerie har Iran og Argentina søkt om BRICS-medlemskap, mens en rekke nasjoner inkludert Egypt, Indonesia, Kasakhstan, Kenya, Mexico, Nigeria, UAE, Saudi-Arabia, Senegal, Thailand og Tyrkia er i tett dialog med BRICS.

BRICS med ny reservevaluta

Under BRICS-toppmøtet i juli 2022 kunngjorde Russlands president Vladimir Putin at BRICS planlegger å utstede en «ny global reservevaluta.» «Spørsmålet om å opprette den internasjonale reservevalutaen basert på kurven av valutaer til våre land er under vurdering,» sa Putin den gang. «Vi er klare til å jobbe åpent med alle rettferdige partnere,» la han til. I tillegg vurderer Tyrkia, Egypt og Saudi-Arabia å bli med i BRICS-gruppen. Analytikere mener at BRICS-tiltakene for å opprette en reservevaluta er et forsøk på å undergrave den amerikanske dollaren og IMFs SDR (spesielle trekkrettigheter).

Les: Saudi Arabia interested in joining BRICS group, South Africa president says

The Rise of BRICS: The economic giant that is taking on the West

Forrige artikkelXi Jinpings historiske reise til Riyadh
Neste artikkelEn tsunami av kriser er i ferd med å skylle over Europa