Marokko etablerer diplomatiske forbindelser med Israel – og får betalt for det

0
Illustrasjon: Shutterstock

Israel og Marokko ble enige 10. desember 2020 om å normalisere forholdet seg imellom i en avtale som ble inngått med hjelp fra USA, noe som gjør Marokko til det fjerde arabiske landet som etablerer forbindelser Israel i løpet av de siste fire månedene. Dette skriver AlMasdarNews.

Reuters siterte en framstående tjenestemann i USA som sa at «Trump oppnådde enighet under en telefonsamtale på torsdag med den marokkanske monarken, kong Mohammed VI.»

Reuters la til: “Innenfor rammen av denne avtalen gikk USAs president Donald Trump med på å anerkjenne Marokkos suverenitet over Vest-Sahara, som er vitne til en flere tiår gammel regional konflikt mellom Marokko og Frente Polisario støttet av Algerie, en separatistbevegelse som søker å etablere en uavhengig stat i regionen.”

Tidligere har Emiratene, Bahrain og Sudan opprettet forbindelser med Israel. Palestinske talsmenn reagerer sterkt på avtalen og Bassam as-Salhi fra PLO tok skarpt avstand fra den.

Vest-Sahara er et omstridt territorium som både Marokko og Den saharawiske arabiske demokratiske republikk (SADR), ledet av frigjøringsbevegelsen Polisario, krever råderett over. Etter geriljakrigen mellom Marokko og SADR fra 1975 til 1991 ble det forhandlet frem en våpenhvile der de to partene delte området. Siden da har tre firedeler av territoriet vært kontrollert av Marokko (kysten og de vestlige områdene), mens SADR i hvert fall delvis har kontrollert den resterende firedelen med ufruktbare ørkenområder i øst, den såkalte frisonen. Området er lite beboelig, og majoriteten av saharawiene, som SADR representerer, lever i de sahrawaiske flyktningleirene i Tindouf-provinsen sørvest i Algerie. (Wikipedia.) Norge anerkjenner ikke Marokkos suverenitet over Vest-Sahara.

Vest-Sahara har blant verdens rikeste fiskeforekomster, og store fosfatgruver. Det er antatt at det befinner seg store olje- og gassreserver i havbunnen utenfor området.

Forrige artikkelRobotstøvsugere kan avlytte private samtaler
Neste artikkelCalifornias strømproblem