Algerie undertegner stor olje- og gassavtale med Kina

0
Det algeriske selskapet Sonatrach undertegner avtale med Kina i mai 2022. Foto: Al-Ain.com

Den 28. mai signerte det algeriske nasjonale oljeselskapet Sonatrach en kontrakt på 490 millioner dollar for felles produksjon av olje med Kina. Dette skriver avisa The Cradle.

Dette var Sonatrachs andre avtaleundertegning med Kina. Den første var en avtale på 520 millioner dollar 19. mai for å bygge et anlegg for metyl-tertiær butyleter (MTBE), en brennbar væske som brukes som tilsetning på blyfri bensin.

I henhold til oljeavtalen vil det bli produsert 95 millioner fat olje i løpet av de 25 årene avtalen skal vare. MTBE-anleggskontrakten vil produsere 200.000 tonn per år når prosjektet starter i 2025.

Gjennom sitt Belt and Road Initiative (BRI) har kinesiske investeringer beløp seg til 10 milliarder dollar i direkte investeringer siden juni 2019, med handel mellom de to landene på 9 milliarder dollar årlig.

Dette skjer samtidig som Algerie er i konflikt med Spania på grunn av spanjolenes nye politikk overfor Marokko og Vest-Sahara. Algerie, som er Afrikas nest største gass-leverandør, sier de vil stanse gassleveranser til Spania. Les: Algerie advarer EU-land om gassforsyning. Dette henger igjen sammen med USAs og Israels nye tilnærming til Marokko. Marokko etablerer diplomatiske forbindelser med Israel – og får betalt for det.

Silkeveibeltet har nådd Algerie

Ifølge en undersøkelse fra The Cradle, fokuserer Kina på Vest-Asia og Nord-Afrika for sitt BRI-veikart for investeringer.

«De ambisiøse tilkoblings- og utviklingsprosjektene BRI kan bringe inn i et krigsherjet, utmattet Vest-Asia vil kunne transformere områdene fra Levanten til Persiabukta til et blomstrende verdensmarkedsknutepunkt,» heter det i undersøkelsen: West Asia transforms: Twenty Arab states in China’s BRI sights.

Algerie har også styrket båndene med Russland. Utenriksminister Sergej Lavrov besøkte Algerie 9. mai og partene bekreftet dette. Begge landene er store gasseksportører som ønsker å samarbeide midt i ei global energikrise som er blitt forverret av vestlige sanksjoner mot Moskva. Ifølge Al Mayadeen kan Moskvas strategi presse Algerie i retning av alliansen mellom Russland, Kina, Iran og Venezuela.

Ifølge en analyse fra The Cradle er mye av den arabiske verden avhengig av hveteforsyninger fra Russland og Ukraina. Krisa i de globale matforsyningene og priseksplosjonen vil merkes mest akutt blant land som allerede er rammet av økonomiske problemer, nemlig Libanon, Jemen, Syria, Palestina og Egypt.

Under radaren til vestlige medier

Siden vestlige medier er så ekstremt fokusert på USA og Europa går svært mye av det som skjer i Asia, Afrika og Latin-Amerika under radaren. Det som skjer utenfor de vestlige TV-rutenes og avisforsidenes verden er en omfattende omgruppering av styrkeforholdene der USA presses til side mens Kina og Russland styrker seg. Denne omgrupperinga omfatter også land i Sentral-Asia, India, de store landene i Afrika og Latin-Amerika. Uten å få med seg dette blir innbyggere i Vesten ute av stand til å skjønne i hvor stor grad særlig Vest-Europa blir marginalisert og stadig mindre relevant i store deler av verden.

Les: Det viktigste møtet du ikke hørte om denne uka

Forrige artikkelApestreker fra Faktisk.no
Neste artikkelIransk ingeniør drept i droneangrep på militæranlegg nær Teheran