Aldri før har det blitt importert så mye kjøtt til Norge som i fjor

0
Bakgrunnsfoto Shutterstock fra butikk i Kongsvinger

Hva er det vi holder på med her i landet? 

Av Romy Rohmann.

Nationen skriver 6. november 2022:

I 2021 ble det importert over 45.000 tonn kjøtt. En økning på mer enn 42 prosent sammenlignet med året før. Det var storfekjøtt (21.700 tonn) og svinekjøtt (16.900 tonn) som sto for det meste av importen.

Nortura Totalmarked, som er ansvarlig for markedsregulering på kjøtt i Norge, sier at de ikke har sett en større import av kjøtt enn den vi så i fjor.

Nationen skrev nylig at nordmenn flest har større tillit til norsk kjøtt sammenligna med utenlandsk kjøtt. Norge har sammen med Island det laveste forbruket av antibiotika i jordbruket, men det er ikke krav til verken medisinbruk eller dyrevelferd for kjøtt vi importerer.

Over halvparten av importen kommer fra Tyskland, og tilsvarer over 23.500 tonn kjøtt. Deretter følger våre naboland Danmark og Finland.

Det er Landbruksdirektoratet som forvalter importvernet for landbruksvarer og de skriver på sin hjemmeside:

Importvernet

Landbruksdirektoratet forvalter importvernet for landbruksvarer. Det overordnede målet med forvaltningen av importvernet er å legge til rette for import av landbruksvarer som et supplement til norsk produksjon, og å sikre avsetningsgrunnlaget for norsk produksjon.

For å supplere norsk produksjon og gi forbrukerne tilgang til landbruksvarer legger Landbruksdirektoratet til rette for import av landbruksvarer når det er behov for det, ved bruk av generelle og individuelle tollnedsettelser samt kvoter.

Legg merke til hva de skriver i uthevet skrift (min utheving) – det må være noe alvorlig galt med norsk landbrukspolitikk når opplever dette. Er det importavtaler som binder oss til slikt eller er det bare dårlig politisk styring.

Bondesamvirket Nortura er nødt til å be bøndene om å utsette slaktningen med to til fire uker fordi lagrene er smekkfulle av kjøtt, og etterspørselen er mye lavere enn «normalt». Det skal bli interessant å se hvor mye kjøtt vi ender opp med å importere i 2022.

Norsk forbrukere vil ha Norsk kjøtt, men med den prisøkninga vi har sett på energi og matvarer er det klart at mange ikke opplever at de har et valg, og når butikkene selger billigere importkjøtt blir svaret enkelt.

I Tyskland ble det i 2018 solgt 90,9 mg antibiotika per kg husdyr. I Norge, som ligger desidert lavest blant 31 land, var tallet 2,9. Tyske husdyrprodusenter bruker altså 31 ganger så mye antibiotika som norske bønder!

Vi har skrevet om dette på Steigan.no i mars 2021.

Salmonellasmitten i importert tysk kjøtt har rammet norske forbrukere. Det kommer fra et land med skyhøy bruk av antibiotika i dyreholdet. Importbakteriene kan rett og slett være resistente mot antibiotika.

Dagligvarekjedene og -leverandørene har nylig sittet og forhandlet om prisjusteringene som skal inntreffe i februar.

Vi skrev om dette på Steigan.no 25. oktober.

Da skrev vi at innkjøpssjef i Coop Tor Helge Gundersen reagerte på prisjusteringene som Nortura hadde varslet med følgende uttalelse:  

Da vi fikk priskravene i vår trodde jeg ikke mine egne ører, så kanskje jeg er blitt immun nå. Men jeg må si at jeg synes dette er utrolig vanskelig, og at det blir komplisert å få til en avtale med alle leverandørene i høst. Kanskje må vi velge alternativer, sier Gundersen i intervjuet.

Dersom dette alternativet blir å kjøpe importert kjøtt må «noen» gripe inn. Vi har nylig vært gjennom ei egenberedskapsuke og for første gang på mange år har dette vært ganske framtredende i norsk media. Når så Nortura er nødt til å be bøndene om å utsette slaktningen med to til fire uker fordi lagrene er smekkfulle av kjøtt, og om vi ender opp med å importere på grunn av for høye priser på norsk kjøtt er det helt klart at det er noen som ikke gjør jobben sin.

Forrige artikkelSelv ikke Klassekampen ville ha leserinnlegg med kritikk av BigPharma
Neste artikkelUnge idrettsfolk dør i hopetall og mediene bryr seg ikke