Politikere har sviktet arbeiderklassen, det er opprør i Europa

0
Prague, Czechia, September 3rd 2022 - A demonstration against the Czech government, high energy prices, Green deal, EU, crises, Czech Republic, Revolution, angry people demanding change of government

Av Romy Rohmann.

Bilder fra opprør i EU gjør inntrykk, her fra Thomas Fazi sin artikkel: The EU is sleepwalking into anarchy. Les også: EU som en søvngjenger inn i krig og kaos

Vi går en hard vinter i møte, de katastrofale konsekvensene av Europas selvpålagte energikrise merkes allerede over hele kontinentet.

Flere land i Europa fortsetter å utarbeide urealistiske planer for energirasjonering, mens virkelighetene er at høye energipriser og fallende etterspørsel har ført til at prisøkninga og energimangelen allerede har fått energiintensive industrier – glass, stål, aluminium, sink, gjødsel, kjemikalier, til å kutte ned produksjonen eller legge ned, med det resultatet at tusenvis av arbeidere har blitt permittert.

New York Times har også nylig kommet til den erkjennelsen at Brussels sanksjoner har hatt en lammende innvirkning på industrien i Europa: ‘Crippling’ Energy Bills Force Europe’s Factories to Go Dark.

Det er kutt i produksjonen av sink, aluminium og silisium noe som har ført til at forbrukere i Europas stål-, bil- og konstruksjonsindustri har måtte importere fra bla Kina. Stålverk i Spania, Italia, Frankrike, Tyskland har bremset opp eller helt stoppet produksjonen.

Mer enn to tredjedeler av produksjonen av gjødsel er allerede stanset. Det tyske kjemikaliekraftverket BASF har midlertidig stengt ned 80 fabrikker over hele verden og planlegger ytterligere produksjonskutt ved 100 helt avhengig av hva som skjer med gassprisene.

Denne gjødselmangelen har sjølsagt en konsekvens, synkende produksjon av gjødsel vil merkes langt utafor Europa, vi snakker her om en global matmangel.

Men det er ikke bare mangel på gjødsel de europeiske bøndene står overfor, energikostnadene har også ført til at grønnsaksprodusenter legger ned.

Vi har skrevet om dette på Steigan.no tidligere i høst.

Store gartnerier stenger ned, og det varsles om at vi kan få mangel på norske tomater i vinter. Og ut fra det vi veit spørs det vel om det kan importeres noen tomater fra Nederland heller. I regioner i Nederland som driver gartnerier i stor skala snakkes det om full mørklegging og at opp mot 75 prosent av de ansatte i gartneriene er oppsagt.

Flere av landets største gartnerier stenger ned drifta i vinter og permitterer ansatte på grunn av skyhøye priser på strøm og gass. Dermed blir det full stopp i leveransene til Gartnerhallen og dermed til store deler av markedet.

Gartnerhallen beklager situasjonen og uttaler til Nationen:

«Energisituasjonen fører til at det dessverre ikkje blir produksjon av tomatar i vinter. Avgjerda er tatt i lag med gartneria og kundane våre. Vi synest situasjonen er beklageleg, seier Kai Knutsen, produksjons- og marknadssjef i Gartnerhallen, som er landets største leverandør av frukt og grønt.»

Dette betyr at leveransene av tomater stopper opp fra slutten av oktober. Det vil ikke lønne seg å produsere med dagens priser på strøm og gass, og vi kan ikke vente oss leveranser av norske tomater før ut i april.  Forrige vintersesong omsatte Gartnerhallen 440 tonn norske tomater.

Gartnerne som leverer til Coop som er den andre store aktøren i markedet, vil ta stilling til situasjonen i løpet av noen få dager sier de den 9.september. Kåre Wiig, som er involvert i to av landets største gartneri, Wiig Gartneri og Miljøgartneriet, som leverer til Coop, sier at de ikke kan produsere med tap.

Tre andre store gartnerier, Hanasand gartneri, Skavland gartneri og Lauvsnes gartneri varsler også stenging, de har til sammen over 300 ansatte.

Drivhusindustrigruppen Glastuinbouw Nederland sier at opptil 40 % av deres 3000 medlemmer er i økonomisk nød. Stenger disse ned vil det føre til enda høyere matvarepriser som, kombinert med skyhøye energiregninger, sannsynligvis vil drive millioner av europeiske inn i fattigdom. Med andre ord, den europeiske energi- og levekostnadskrisen kan raskt være på vei inn i en direkte humanitær krise.

Shutterstock

Men folk i Europa gjør opprør, vi hører lite om det i norske medier, det er jo mulig våre myndigheter er redd for at om de viser dette kan det ha en smitteeffekt.

Så her snakkes det og skrives det som om dette er ei midlertidig krise, men dette er ikke ei krise som går over bare vi kommer oss gjennom vinteren.

29.september skrev vi på Steigan.no Titusener demonstrerte i Praha for fred, nøytralitet og gassimport fra Russland

En ny stor demonstrasjon fant sted i Praha 28. september 2022. Demonstrantene krevde at regjeringa må gå av fordi den ikke evner å håndtere den pågående energikrisa.

Onsdagens demonstrasjon ble organisert av ei gruppe kalt The Czech Republic in the First Place, som også ba om at Tsjekkia oppretter direkte kontrakter med gassleverandører til lave priser, inngår militær nøytralitet og politisk uavhengighet i beslutningstaking i forhold til EU, melder nyhetsbyrået Xinhua.

«Vi ønsker å gjøre en fullstendig reversering av den politiske retninga i landet vårt. Vi ønsker å oppnå denne endringa på en ikke-voldelig måte, sa arrangøren Jiri Havel til det tsjekkiske nyhetsbyrået.

Politiet sa at titusenvis av deltakere deltok på demonstrasjonen på Václavplassen i Praha onsdag ettermiddag. En demonstrant sa at den tsjekkiske regjeringa «kjemper mot sitt eget folk og støtter Ukraina; vårt folk er fattige, enslige er fattige, pensjonister er fattige». En annen sa at «politikerne som sitter i regjeringa i dag er ikke politikere, de er aktører som spiller en rolle for Brussel».

Socialist Equality Party i Storbritannia skriver på sin hjemmeside 30.september:  

Storbritannia på randen av sosial eksplosjon, etter pundets kollaps

Den budsjettet som Truss har lagt fram vil bane vei for massive protester og klassekamp.

Det forventes at 45 millioner vil møte fattigdom på grunn av de økte energiprisene, folk vil fryse og liv vil gå tapt.

Det vi må forstå er at dette ikke er ei midlertidig krise, dette går ikke over bare vi kommer oss gjennom vinteren.

Administrerende direktør i Shell sa klart at dersom europeiske regjeringer insisterer på å frikoble Europa fra russiske forsyninger, vil kontinentet møte en gassmangel «som sannsynligvis vil vare flere vintre».

Nå er «frikoplinga» et uomtvistelig faktum, uansett om noen ville ønske er muligheten for å kople seg på russisk gass utelukket. Europa vil gå i møte flere år med avindustrialisering, arbeidsløshet, synkende levestandard og fattigdom.

Hvordan noen kan tro at Europa kan klare dette uten at det blir mer opprør er det vanskelig å tenke seg.

Forrige artikkelAldri før har et sete vært viktigere enn nå – og aldri er det brukt dårligere
Neste artikkelUSA kunngjør planer om å utvide «industribasen» for krig med Russland