USA kunngjør planer om å utvide «industribasen» for krig med Russland

0
Lt. Gen. Christopher Cavoli, kommanderende general for U.S. Army Europe, blir sjef for den nye Ukraina-kommandoen i Wiesbaden, Tyskland / foto: US Army

Av Andre Damon, WSWS.

Forsvarsdepartementet (DoD) i USA kunngjorde onsdag at USA og landets allierte planlegger å «utvide nasjonenes industrielle base» for produksjonen av bomber, raketter og artilleri for krigen med Russland i Ukraina.

Under påskudd av å «besørge langsiktig støtte til Ukraina» eskalerer verdens ledende imperialistmakter massivt deres krigstidsproduksjon av «bakkebaserte langdistanse-ildgivning, luftvernsystemer, luft-til-bakke ammunisjoner».

New York Times kalte kunngjøringen et «Vendepunkt for allierte som bevæpner Ukraina» og et «tegn på at USA og landets allierte tror kampene i Ukraina vil vare i årevis».

Samme dag kunngjorde Washington planer om mer enn å doble antallet langtrekkende HIMARS-rakettutskytingssystemer levert til Ukraina. Ifølge Pentagon skal USA anvende ytterligere $ 1,1 milliarder på våpenforsendelser til landet.

Disse trekkene kommer samtidig som Russland har erklært at landet skal anerkjenne uavhengigheten til fire ukrainske territorier som er delvis under deres kontroll, i det som forventes å være opptakten til deres formelle annektering som er forventet i dag, fredag.

Mandag fant det sted ei rekke angrep på gassrørledningene Nord Stream I og Nord Stream II, som er ferdig lagt og har kapasitet til å overføre naturgass fra Russland til Tyskland. Det å få en slutt på Nord Stream II-rørledningsprosjektet var et hovedmål for USA i bestrebelsen for å provosere fram en krig med Russland.

Selv om ingen stat har påtatt seg ansvar for angrepene, meldte Radosław Sikorski, Polens tidligere utenriksminister og ektemannen til den amerikanske statsoperatøren Anne Applebaum, en tweet der han sa «Takk, USA» før han seinere slettet den.

Disse utviklingstrekkene følger den vesentlige militære fiaskoen for de russiske styrkene i det nordøstlige Ukraina tidligere denne måneden, der ukrainske US-NATO-proxy-styrker rykket fram flere titalls kilometre i løpet av få dager. I kjølvannet av de russisk forsvarsverkenes kollaps i Kharkiv-regionen truet Kreml med å bruke atomvåpen i krigen, mens amerikanske embetsrepresentanter erklærte de ikke ville la seg «avskrekke» fra å eskalere deres engasjement i krigen av trusselen om nukleær utslettelse.

Ukrainas lynframstøt ble muliggjort av det faktum at USA hadde levert ukrainske tropper sine mest sofistikerte bakkebaserte missil- og luftvernsystemer og hadde foreslått, organisert og ledet offensiven.

USA har, etter å ha forvandlet den ukrainske hæren til et heleid underbruk av Pentagon, effektivt sett tømt sine våpenarsenaler for alt av tilgjengelige våpen, for å sende dem til landet.

Våpenforsendelsen som Pentagon kunngjorde onsdag vil være den første der USA ikke trekker ned på eksisterende våpenlagre, men heller gir forsvarskontraktører i oppdrag å produsere våpen, potensielt for mange år inn i framtiden, sa Pentagon.

«Til forskjell fra forordningen Presidential Drawdown Authority (PDA), som DoD har fortsatt å utnytte for å levere utstyr til Ukraina fra DoD-lagre i et historisk tempo, er USAI en bemyndigelse der USA anskaffer kapasitet fra industrien,» sa Pentagon. «Denne kunngjøringen representerer begynnelsen på en kontraktsprosess for å besørge ytterligere prioriterte evner til Ukraina på mellomlang og lang sikt.»

Pentagon bemerket: «Totalt har USA nå forpliktet sikkerhetsassistanse til Ukraina for rundt $ 16,9 milliarder siden januar 2021. Siden 2014 har USA forpliktet ca. $ 19 milliarder i sikkerhetsassistanse til Ukraina, og mer enn $ 16,2 milliarder siden begynnelsen av Russlands uprovoserte og brutale invasjon den 24. februar.»

USA har, eksempelvis, levert Ukraina mer enn 1,5 millioner stykk 155 mm haubitsergranater, mens landet i fredstid kun produserer 30.000 granater i året.

«De militære våpenlagrene i de fleste [europeiske NATO-] medlemsstater har vært, jeg vil ikke si oppbrukt, men i en høy grad tømt, fordi vi har besørget mye kapasitet til ukrainerne,» sa Josep Borrell, EUs høye representant for utenriksaffærer og sikkerhet, tidligere denne måneden.

NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg erklærte: «Vi arbeider nå med industrien for å øke produksjonen av våpen og ammunisjon, på en eller annen måte som helhet, for å øke produksjonen.»

Mark Cancian, en tidligere oberst i US Marine Corps og seniorrådgiver ved Center for Strategic and International Studies (CSIS), sa til CNBC: «USA trenger å opprettholde våpenlagre for å støtte sine krigsplaner. … For noen ammunisjonstyper vil den drivende krigsplanen være en konflikt med Kina over Taiwan, eller i Sør-Kinahavet,» sa han.

USA har, i parallell med sin opprustningsplan, denne uka annonsert planer om å reorganisere hvordan de kommanderer, bevæpner og utruster landets proxy-styrker i Ukraina, og etablerer en enhetlig kommandostruktur for å organisere krigsinnsatsen.

Pentagon har så langt foreløpig ikke innrømmet opprettelsen av den nye kommandostrukturen, ifølge New York Times for å «unngå å fôre inn i narrativet til Russlands president Vladimir V. Putin at hans land er i krig med De forente stater».

Times rapporterer: «Systemet ville bli plassert under én enkelt ny kommando, basert i Tyskland, som vil bli ledet av en høytstående amerikansk general, ifølge flere offisielle embetsrepresentanter fra militæret og administrasjonen.»

Avisa la til: «Den nye kommandoen, som skal rapportere til general Cavoli, skal gjennomføre beslutningene tatt av Ukrainas Forsvarskontaktgruppe, en koalisjon av 40 land som forsvarsdepartementet opprettet etter den russiske invasjonen for å imøtekomme Ukrainas behov og forespørsler.»

«Rundt 300 personer vil bli dedikert til oppdraget, som vil være i Wiesbaden, Tyskland, US Army’s hovedkvarter i Europa. Mye av opplæringen av ukrainske soldater på amerikanske våpensystemer foregår allerede der, eller i nærheten», rapporterte New York Times.

Midt i eskaleringen av krigen har den amerikanske ambassaden i Moskva oppfordret sine statsborgere til å forlate Russland, og erklærte: «Amerikanske statsborgere bør ikke reise til Russland, og de som bor der, eller reiser rundt i Russland bør forlate Russland umiddelbart, mens de begrensede kommersielle reisemulighetene er tilgjengelige.»

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.