Da Nancy Pelosi tok sin «woke» flytur til Taiwan , så det ut til at USA håpet på en kinesisk militær reaksjon på det. De plasserte et hangarskip og to amfibiske landgangsskip i regionen. De sendte også flere jagerfly til Japan og Sør-Korea.
Kinesiske og internasjonale kommentatorer tegnet opp potensielle scenarier for et sammenstøt som en tvungen avledning av Pelosis fly. Den kinesiske regjeringa beholdt imidlertid roen. Reintegrering av Taiwan i Kina er ikke en presserende sak. Den hadde planlagt for langsiktige tiltak designet for å presse den pro-uavhengighetsregjeringa i Taiwan til lydighet.
Kinesiske militærøvelser vil nå bli holdt rundt øya uten hensyn til det Taipei hevder som sine grenser. Disse rakettoppskytningene, sjø- og luftmanøvrene vil ikke være truende nok til å forårsake en farlig militær konfrontasjon. Men de vil gjentas i løpet av de neste årene og vil stadig bevege seg nærmere og nærmere Taiwans kyst.
Medianlinja mellom Kina og Taiwan, som aldri ble offisielt anerkjent, men overholdt, vil nå bli ignorert.
Kina bestemte seg egentlig for å koke den velkjente frosken til taiwansk uavhengighet ved sakte, sakte å øke presset:
Kinas People’s Liberation Army (PLA) stenger seks områder rundt Taiwan fra torsdag til søndag og forventes å holde øvelser, inkludert øvelser med levende ild, i enkelte områder innenfor 12 nautiske mil fra øya.
Øvelsene forventes å være større enn missiltestene Kina lanserte under den tredje Taiwanstredet-krisa som ble utløst i 1995 av at USA ga visum til den tidligere taiwanske presidenten Lee Teng-hui.
Både kinesiske og amerikanske analytikere mener at de enestående militærøvelsene kan bli rutine, en konsekvens av Pelosis provoserende besøk.
Taiwan er avhengig av sjøhandel. De kinesiske militærmanøvrene vil i hovedsak blokkere den de neste dagene. Det er en demonstrasjon av hva som kan komme hvis Kina skulle bli virkelig seriøs.
Denne militære stillinga vil bli hjulpet av utvalgte økonomiske sanksjoner designet for å fjerne støtten til Taiwans nåværende pro-uavhengighetsregjering:
Kina innførte også sanksjoner mot Taiwan på grunn av Pelosi, inkludert et forbud mot eksport av naturlig sand, og stopp på import av fisk og fruktprodukter fra øya.
Et forbud mot eksport av naturlig sand, hvorav 90 % Taiwan importerer fra Kina, kan høres ufarlig ut. Men hvis du bor på en stein i et område utsatt for jordskjelv, kan det være lurt å bygge høyblokkene dine med betong. Ingen sand – ingen betong. Byggekostnadene i Taiwan vil stige og myndighetene vil få skylden for det.
Taiwans mjuke kraft vil også bli svekket :
Myndighetene vil iverksette straffetiltak mot «Taiwan Foundation for Democracy» (TFD) og «International Cooperation and Development Fund» (ICDF), to organisasjoner som har nære bånd med hardbarkede løsrivelsesmedlemmer, sa Ma Xiaoguang, en talsperson for Taiwan Affairs. Statsrådets kontor.
Foretak som har donert til de to fondene, som Speedtech Energy, Hyweb Technology, Skyla Corporation, Skyeyes GPS Technology, skal forbys å utføre transaksjoner eller samarbeid med fastlandsorganisasjoner, bedrifter og enkeltpersoner. De ansvarlige for disse virksomhetene har innreiseforbud til fastlandet.
Folket i Taiwan støttet ikke Pelosis posering:
Nyhetssider gjennomførte meningsmålinger, med nesten to tredjedeler av UDNs respondenter som sa at besøket var destabiliserende. Talkradio diskuterte forberedelser og rømningsplaner, og ledet lytterne gjennom deres økende angst.
Det ble ikke hjulpet av Pelosi sin tonedøvhet:
På en pressekonferanse med Taiwans president Tsai Ing-wen onsdag ble Pelosi spurt om hva hun kunne tilby Taiwan for å kompensere for de mulige kostnadene øya ville pådra seg – inkludert økonomisk gjengjeldelse fra Kina – som en konsekvens av besøket hennes.
Hun svarte at besøket hennes var en del av en bredere amerikansk innsats for å ha «bedre økonomisk utveksling» med Taiwan, og hun sa at «betydelige» taiwanske bedrifter allerede planlegger å investere i produksjon i USA.
«Du vil få sanksjoner mens vi stjeler den største fordelen din innen brikkeproduksjon,» er ikke akkurat en oppløftende melding.
Andre land som Pelosi også besøkte følte seg satt på sidelinja av hennes anti-Kina krumspring:
Pelosis besøk kan også skade et press fra Det hvite hus for å samle støtte mot Kina fra viktige allierte i regionen som analytikere sier har følt seg satt på sidelinjen av reisen, og frustrert over den økende spenninga. Mens mye oppmerksomhet nylig spist opp av Kinas raseriutbrudd over besøket, sa allierte at de skulle ønske de hadde blitt bedre konsultert i forkant av Pelosis reise.
Sør-Korea, hvor en nylig økonomisk ubalanse og handelsunderskudd har skapt bekymring, avviste Pelosi: President Yoon Suk-yeol planlegger å snakke på telefon med den besøkende speakeren i USAs Representantenes hus, Nancy Pelosi, seinere torsdag, sa man fra kontoret hans, etter at tjenestemenn sa tidligere at et møte mellom de to ikke er planlagt siden Yoon er på sommerferie.
Pelosi syntes ikke det var morsomt: Korea Pro @southkoreapro –
Yoon-administrasjonen og ROK nasjonalforsamling sendte ingen delegasjon for å ønske Pelosi velkommen i går kveld. Pelosi var ikke fornøyd med situasjonen, sa flere rapporter.
Til sammen ble ikke turen til Pelosi den suksessen hun kanskje trodde den skulle bli. Det var en felle hun hadde satt for seg selv da det først ‘lekket’ at hun skulle besøke Taiwan. Hvis hun ikke hadde dratt, ville republikanerne ha utskjelt henne som en feiging. Nå vil hun bære ansvaret for ytterligere forverring av USAs forhold til Kina .
Taiwan, som alle brouhaha angivelig handler om, vil ytterligere tape i sine økonomiske forhold til Kina og vil visne bort som en økonomisk makt.
Etter hvert vil folket i Taiwan stemme på et annet parti og forening vil igjen komme til syne.
Originalens tittel: How Pelosi’s Visit Hurts Taiwan