Bruker du TikTok?

0

Om digitalisering og vår naivitet

Av Glenn Richard Bergstø.

“I Agree”

Mange lesere kjenner til World Economic Forum begrepet: “du vil eie ingenting og være lykkelig”. Og når de sier: “ingenting”, så mener de ingenting. 

Ikke bil, ikke bolig, ikke hytte, ikke båt, ikke bedrift, ikke arbeid, ikke truse, ikke tannbørste, ikke frihet og ikke engang din egen kropp.

Men hva med dine tastetrykk? Dine filer og dokumenter? Dine bilder? 

Hva med dine interesser? Dine preferanser? Ditt begjær?

Nei, dette skal du ikke eie, eller ha rett til å beskytte.

Når man sier dette blir man ofte møtt med mistro, skepsis eller direkte latterliggjøring. Man hører: “det er bare en konspirasjonsteori eller science fiction”, eller “det er ikke i nærheten av å være så ille”.

Men hvem leser tjenestevilkårene til de forskjellige tjenester, kjøp, sosiale plattformer, operativ system eller apper? 

I følge en studie er det bare en prosent, og jeg tror studien er litt optimistisk.

Det vil si at 99% vet ikke hva de samtykker til.

Denne studien viser ikke bare at vi ikke leser tjenestevilkår, den viser også hvor absurde ting de kunne få folk til å gi sitt samtykke til. Som navnerett til deres førstefødte eller å gi sin mor full tilgang til nettstedsdata historik. 

Veien til helvete er brolagt med blind tillit

Det er ikke slik at vi har blind tillit til disse plattformene eller teknologi selskapene. Nei, vi har blind tillit til at media og myndigheter vil avsløre og beskytte oss fra misbruk og lovbrudd.

Og selv nå som politiet har blitt så redde for ekte kriminalitet at de fortrekker å gjemme seg i trygge bygginger, bak skjerm og tastatur, for å dagen lang lete gjennom Facebook etter ord-forbrytelser, har de ingen planer om å bruke sin nye tastatur ekspertise på å beskytte folk fra Big Tech. Men jobber gjerne på vegne av Big Tech, og med å beskytte dem fra forbrukerene. 

Og denne blinde tillit gjelder også ungene våre. De vokser nå opp i et hav av ulovlige, eller i gråsonen, avtaler og tjenestevilkår. Hvilke foreldre “har tid” til å gå gjennom alt barna gjør på telefonen eller datamaskinen? Eller dobbeltsjekke hva de trykker samtykke til? Hvor mange foreldre har nok tekniske kunnskaper? 

“Ignorance is bliss”

TikTok er nå den nye “tingen”, for både barn og voksne. De laster ned appen uten å lese tjenestevilkår. Og deretter kaster bort verdifull tid foran skjermen. Noen føler en trang for å filme seg selv gjøre koordinerte armbevegelser til musikk.

Men de vet ingenting om appen eller hva de har samtykket til.

Hvem som eier TikTok kommer litt ann på hvor mye vi skal stole på kinesiske myndigheter og hvor mye vi kan om kinesiske lover. Offisielt er TikTok eid av det kinesiske selskaper ByteDance Limited, men kinesiske selskaper er ikke separate eller selvstendige fra staten eller CCP.

TikTok og tjenstevilkår

Noe av tjenestevilkårene for TikTok finnes på norsk, uten at det gjør at flere leser dem. Og hvor mange ville forstått dem selvom de leste dem? 

Jeg vil fremheve noen få av vilkårene vi samtykker til jeg mener viser hva som skjer og hvor vi er på vei.

1.

Produktene og tjenestene du får tilgang til gjennom dine TikTok For Business-, TikTok Ads Manager- og TikTok Business Center-kontoer styres av de separate kommersielle tjenestevilkårene. Så disse vilkårene gjelder din bruk av TikTok-appen, nettsteder, programvare og relaterte tjenester uansett hvordan du får tilgang til dem.”

Så med en gang er det forvirring over hvilke tjenestevilkår som gjelder. Er det TikToks tjenestevilkår eller de kommersielle tjenestevilkår, eller er det begge? Leser barn eller voksne begge? De kommersielle tjenestevilkår finnes ikke på norsk. 

Slapp av, vi har ikke begynt på det kompliserte enda.

2.

“Ytterligere vilkår og retningslinjer kan gjelde for visse produkter eller funksjoner på plattformen som vi kan gjøre tilgjengelig for deg, hvis du legger ut eller direktestrømmer visse typer innhold, eller hvis du bruker plattformen for forretnings- eller kommersielle formål. De viktigste du bør være klar over, og som utgjør en del av disse vilkårene, er beskrevet nedenfor”.

Visse produkter” og “visse typer innhold”. Men hva betyr det? Hvilke produkter og hvilket innhold? Dette blir, så vidt jeg kan se, aldri forklart nærmere.

Det er da bra de er spesifikke om hva vi samtykker til…. 

Så lister de kun de “viktigste” vilkår som du bør være klar over, men ikke alle! Og de viser bare til “en del av disse vilkår”!

De ekstra vilkår de er villige til å opplyse om er: Retningslinjer for mynter, Retningslinjer for belønninger, Tjenestevilkår for musikk, Retningslinjer for immaterielle rettigheter, TikTok Shops kjøpervilkår, Retningslinjer for merkevareinnhold og Forretningsvilkår.

Leser vi alle disse ekstra vilkårene? Er de like uspesifikke som de forrige? Og hvorfor kan TIkTik bestemme at vi kun får lese hva de mener er viktigst og ikke alt vi samtykker til? Kan dette være lovlig?

3.

Det er fryktelig mange forskjellige tjenestevilkår og retningslinjer som hoved vilkårene inkluderer. Og et av dem er: “Retningslinjer for personvern”.

Disse retningslinjer beskriver hvordan opplysningene de samler inn er oppdelt i tre kategorier: “Opplysninger Du DelerAutomatisk Innsamlede Opplysninger og Opplysninger Fra Andre Kilder”. (Linkene på siden for tjenestevilkår til disse tre kategorier er falske og fører ingensteds, dvs at du ikke kommer direkte til f.eks: opplysninger fra andre kilder og hva det betyr.)

Hvis du fremdeles følger med skal jeg ramse opp noen av opplysninger de samler inn og hvordan, og jeg foreslår å lese dette flere ganger.

 • De samler inn informasjon om hvilken enhet (mobil/datamaskin) du bruker til å logge inn, hvilken merke og modell og hvilken nett og telefonleverandør.
 • Ip adresse, tidssone, sted, innstillinger, kontaktliste, skjermoppløsning, operativsystem, batteri tilstand, lyd tilkoblinger, bluetooth tilkoblinger, wifi tilkoblinger.
 • Nettstedsdata og historikk.
 • Alle apper du kikker på, klikker på eller laster ned, og de du har slettet.
 • Alle filer og dokumenter du har på enheten.
 • Alle bilder du har på enheten, (dette er vel kanskje den eneste de fleste nå er klar over)
 • Alle tastetrykk, og skjermtrykk mønstre. Dvs. de vet om alt du noen gang har skrevet i tekst eller søkt på. Og hvordan du bruker berøringsskjermen.
 • Hvor og når du logger på, med alle typer enheter. Og identifisere din aktivitet på tvers av alle enheter du bruker!
 • Data og informasjon fra enheter du ikke har installert TikTok!!
 • De kan bruke andre enheter du ikker eier eller bruker til å samle informasjon om din aktivitet!!!!
 • Tilgang til mikrofon når de vil og alt du og andre sier innenfor mikrofonens rekkevidde.
 • Tilgang til kamera når de vil og alt som skjer innenfor kameras rekkevidde.

Ditt liv

Det er ikke telefonen eller maskinen som inngår avtalen, det er deg. 

Det er deg, ditt liv, din aktivitet og “ditt innhold”. Og det virker ikke som mange forstår dette. Alle har hørt om: “selge data”. Men hvilken data selger de? Og hvordan kan de selge din data? Fordi den ikke lenger er din. Mange tror at de store plattformene er gratis, at du kan opprette konto og bruke tjenesten gratis, men slik er det ikke. Du betaler med “ditt liv”, med alt du gjør og sier, med alle bilder du tar og alt du skriver, med alt du liker og følger. “Du” er blitt en vare.

Spørsmålet om dette er en høy pris eller ikke, ikke om det er gratis eller ikke.

Andre plattformer

Det kan være at TikTok er ekstra ille på grunn av sitt bånd til KKP og hva KKP kan bruke all denne data til, og at de har gjemt flere “spionprogrammer” enn de andre. Men det er ikke store forskjeller på TikToks tjenestevilkår og tjenestevilkårene til Apple, Microsoft, YouTube, google, Facebook/meta eller Snapchat. Etter å ha lest Apple sine vilkår mener jeg de er enda verre enn TikTok. Og jeg har allerede gitt dem mitt samtykke, så hva skal jeg gjøre?

I en propaganda artikkel som prøver å forklare hvem som eier TikTok skriver de: Ja, TikTok samler inn noen av dine personlige opplysninger. Det er imidlertid ikke mer informasjon enn noen annen plattform ville samle inn. Når plattformer som TikTok, Snapchat eller Instagram samler inn din personlige informasjon, er det ikke av skurkaktige grunner. I stedet prøver disse plattformene å gi det beste innholdet for din demografi og dine personlige interesser.”

Misbruk

Så slapp av, det er bare for å tilpasse reklamer og gi deg det beste innholdet, eller? Blir oppdateringer brukt til å gjemme ting de ikke vil du skal vite? Vi samtykker oftere på oppdateringer enn samtykker og jeg tror vi leser oppdateringene mindre enn tjenestevilkårene. 

Er det mulig at total eierskap og kontroll over alt du leser, skriver, fotograferer, filmer, trykker på og sier vil føre til misbruk? Er det mulig at det allerede skjer?

Hvordan ville du reagert hvis du i morgen fikk beskjed om at alt du sier i alle telefonsamtaler vil bli tatt opp, analysert og evaluert?

Er personvern lovene kun for de som har noe å gjemme? Kun for kriminelle og ekstremister? Kan vi like så godt bare kvitte oss med dem?

Det norske forsvar har ingen problemer med at sine soldater bruker TikTok, og vil ikke engang fraråde det. Betyr det at det norske forsvar er totalt inkompetent eller at de har ingen problemer med at Kina vet alt de gjør? Svaret finner man lett gjennom å sette seg inn i globalisme ideologien.

Sveriges SVT er tydelig mer bekymret enn det norske forsvaret. Ingen ansatte der får lov til å laste ned TikTok på SVT enheter. De forbyr TikTok på jobbtelefon.

SVT har god grunn til å forby TikTok, men de illustrerer det egentlige problemet.

SVT selv har ikke lest eller forstått det mest elementære med tjenestevilkårene: at det er ikke en avtale med telefonen, med med personen. 

Ved å samtykke tjenestevilkårene på sin private telefon har TikTok lov til å bruke jobbtelefonen selv om appen ikke er installert der.

Så vidt jeg kan se er det kun India som har totalt forbud mot TikTok, og 58 andre kinesiske apper.

Er personvern en menneskerett? 

Kan dette forbudet være fordi høyesteretten i India ser på personvern som en grunnleggende menneskerett?

Datatilsynet forklarer personvern slik: “Personvern handler om retten til et privatliv og retten til å bestemme over egne personopplysninger.”

Og de referer til menneskerettighet paragraf 8 og norsk grunnlov paragraf 102.

Kanskje det er derfor datatilsynet i begynnelsen ikke likte smittesporingsappen? Kanskje fordi datatilsynet visste at den brøt menneskerettighetene og fordi de mente at menneskerettighetene skulle gjelde også under pandemier.

Etter press fra coronatyranniet skiftet de standpunkt og sa det måtte være opp til hver enkelt og at “helt nye avveininger om personvern må tas”.

Bare i gode tider

Snart gjelder menneskerettighetene bare i gode tider, når alt er bra, når det er ingen kriser og når det er ingen smittsomme sykdommer. Som i praksis betyr at menneskerettighetene vil slutte å eksistere.

Menneskerettighet blir trøkket på og ignorert. Nasjonale lover om personvern blir gjort impotente og ingen bryr seg.

Digitaliseringen av absolutt alt skal gjennomføres koste hva det vil, uansett konsekvenser eller tap av frihet og menneskerettigheter.

Fordi “digital” betyr smartere, raskere og bedre……..eller?

Glenn Richard Bergstø

Menneskerettsforkjemper

Forrige artikkelMacrons farvel til Boris Johnson
Neste artikkelHvordan Pelosis besøk gjør vondt i Taiwan