Verdens ti rikeste menn doblet sine formuer under pandemien, mens inntektene til 99 prosent falt

0
Verdens ti rikeste milliardærer er bare blitt enda rikere. Kilde: Forbes.

Verdens ti rikeste menn mer enn doblet formuen fra 700 milliarder dollar til 1,5 billioner dollar – med en hastighet på 15.000 dollar per sekund eller 1,3 milliarder dollar om dagen – i løpet av de to første årene av en pandemi som har sett inntektene til 99 prosent av menneskeheten falle og over 160 millioner flere mennesker tvunget inn i fattigdom. Dette skriver Oxfam i en rapport som ble publisert 17. januar 2022. Rapporten ble presentert av Oxfams internasjonale direktør, Gabriela Bucher.

«Milliardærene har hatt en fabelaktig pandemi»

«Milliardærener har hatt en fantastisk pandemi. Sentralbanker har pumpet trillioner av dollar inn i finansmarkedene for å redde økonomien, men mye av det har endt opp i lommene til milliardærer som har hatt en børsboom. Vaksiner var ment å få slutt på denne pandemien, men rike regjeringer tillot farmamilliardærer og monopoler å kutte forsyningen til milliarder av mennesker. Resultatet er at all tenkelig ulikhet risikerer å øke. Forutsigbarheten av det er kvalmende. Konsekvensene av det dreper, sa Bucher.

Veksten i milliardærenes formuer er den største som er registrert siden målingene begynte. Oxfam skriver videre:

Ekstrem ulikhet er en form for økonomisk vold, der politikk og politiske beslutninger som opprettholder rikdommen og makten til noen få priviligerte fører til direkte skade på det store flertallet av vanlige mennesker over hele verden og planeten selv.

En vel forberedt og villet politikk

Oxfam gir en presis oppsummering av de økonomiske, sosiale og klassemessige virkningene av koronapolitikken. De ultrarike er blitt ekstremt mye rikere og de fattige og til og med middelklassen er blitt fattigere. Men det de ikke har fått med seg er at dette var hensikten.

Det er ikke tilfeldig at det har gått som det har gått. De rike, og da spesielt finansgigantene hadde planlagt dette allerede i 2019. Da visste de at verden sto overfor ei finanskrise av dimensjoner som man aldri tidligere har opplevd. Både finanskrisa i 2008 og krakket i 1929 blekner mot den finanskrisa som var under oppseiling i 2019.

Gangen i dette har vært slik:

  • I august 2019 kunne BlackRock konstatere overfor sentralbanksjefene i G7 at den kommende finanskrisa ville bli så enorm at det ikke ville være tilstrekkelig å trykke sentralbankpenger, slik man gjorde etter finanskrisa i 2008. De foreslo at man i tillegg skulle «go direct», det vil si forsyne seg av statskassene over hele verden. Men for å kunne rettferdiggjøre det trengte man er krise som var stor nok til at folk ville akseptere dette. Les: I 2019 la BlackRock fram planen for den kommende krisa: – En finansiell operasjon uten sidestykke
  • Så begynte sentralbankene umiddelbart å «trykke penger». En måned etter møtet i Jackson Hole begynte U.S. Federal Reserve et støtteprogram der de pøste ut hundrevis av milliarder sentralbankdollar i uka til Wall Street. The Feds egne dokumenter sier at det ble overført 215 milliarder dollar om dagen eller 6.230 milliarder dollar på 29 dager!
  • Så begynte de å forsyne seg av statskassene: BlackRock ble så leid inn av The Fed, The Bank of Canada, Den europeiske sentralbanken og den svenske Riksbanken til å styre denne politikken.I USA sendte Kongressen 454 milliarder dollar av skattebetalernes penger over til The Fed, som så multipliserte dette opp til 4.540 milliarder sentralbankdollar.
  • Så i oktober 2019 gjennomførte  World Economic Forum og Bill & Melinda Gates Foundation sammen med The Johns Hopkins Center for Health Security, som er finansiert av Rockefeller Foundation en scenarioøvelse for en kommende pandemi – Event 201. Der ble alle virkemidlene og taktikkene i forbindelse med en kommende pandemi drøftet og systematisert. Der var Verdensbanken, CIA, WHO, Johnson&Johnson og USAs CDC, blant andre. Deres 7-punkts plan for en kommende pandemi la de fram i dette dokumentet.
  • 11. mars 2020 erklærte WHOs generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus at covid-19 utbruddet var en «pandemi», og utløste en måte å møte den på som aldri er brukt tidligere i menneskehetens historie, nemlig med en serie lockdowns og ekstreme tiltak som brakte verdensøkonomien i kne.
  • Lockdownpolitikken har drevet over 100 millioner mennesker ut i ekstrem fattigdom, ifølge en rapport fra Verdensbanken. Les: Koronatiltakene gir massiv økning av global fattigdom og sult og voldsom nedgang i lønn. Forskere: Millioner har dødd av koronatiltakene. Millioner av afrikanske barn i livsfare på grunn av nedstenging.
  • I de mest utviklede landene har den offentlige gjelden økt fra rundt 70 prosent av BNP i 2007, altså før den forrige finanskrisa, til 124 prosent av BNP i 2020, altså det andre året av denne finanskrisa. Dette går fram av en rapport fra Det internasjonale pengefondet (IMF). Les:  Koronakrisa har gitt gjeldseksplosjon.
  • Finansmarkedet har gjort enorme fortjenester på lockdownpolitikken. Det globale aksjemarkedet avsluttet året for tredje gang på rad med tosifrede veksttall, skriver Financial Times. Det er ikke minst sentralbankenes pengetrykking og stimuleringstiltak som har sendt aksjemarkedet i været, skriver den britiske finansavisa. Les:  Nyttårfest for finanskapitalen.
  • Verdens fattigste land har havnet i ei ny og verre gjeldskrise, skriver Financial Times. Og hvem skal de betale denne gjelda til?

Alle disse begivenhetene henger sammen og er ledd i en villet politikk som er tredd ned over menneskeheten av de store finansinstitusjonene og deres lakeier. Lockdownpolitikken har ikke utryddet noe virus, men den har gjort de fattige ekstremt fattige, satt arbeiderklassen voldsomt tilbake i lønn og arbeidsforhold og frarøvet ungdommen utdanning og framtid, og til og med slått beina under middelklassen. De eneste som har profittert på denne politikken er de ultrarike. Og det viser rapporten fra Oxfam godt, sjøl om den ikke klarer å forklare hvorfor det har skjedd.

Koronapolitikken har vært de ultrarikes klassekrig mot flertallet av menneskeheten, og man må jo innrømme at de har vært dyktige og at de har lykkes. De har lykkes ikke minst på grunn av servile medier, som de eier eller kontrollerer, og på grunn av at de som skulle ha vært arbeiderklassens ledere har forrådt sine egne og ikke bare godtatt denne politikken, men applaudert den.

Forrige artikkelInformasjonsmøte om Julian Assange
Neste artikkelKina trosser USAs Caesar Act og tar Syria inn i silkeveibeltet BRI
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).