– De spanske hemmelige tjenestene sto bak terroren i Barcelona

0
Sørgende på La Rambla etter terroraksjonen som drepte 15 mennesker i Barcelona 17. august 2017. Foto: Shutterstock.

Den tidligere politisjefen José Manuel Villarejo har innrømmet at de spanske hemmelige tjenestene (CNI) sto bak jihadistenes terrorangrep i Barcelona i august 2017.

Han sa at intensjonen var «å skremme Catalonia rett før uavhengighetsavstemningen» slik at publikum ikke ville stemme for uavhengighet fra Spania.

17 personer fra ulike nasjonaliteter ble drept i det statlig organiserte angrepet, da en lastebil kjørte over fotgjengere i Barcelona. 140 personer ble skadet. De kledde hendelsen opp for å se ut som et terrorangrep.

Vi skrev kort etter terroraksjonen:

Hovedmannen bak Barcelona-terroren var informant for sikkerhetstjenesten

Den spanske avisa El Païs skriver at den spanske etterretningstjenesten CNI har innrømt at den «har hatt kontakt» med hovedmannen bak terrorangrepene i Catalonia i sommer, Abdelbaki Es Satty. De hemmelige tjenestene sier ingenting om hvor lenge denne kontakten pågikk eller hvilken form den hadde. Es Satty ble ifølge El Païs rekruttert som informant for CNI da han satt i fengsel for narkotikaforbrytelser 2010–2014.

Også Washington Post og New York Times omtaler påstandene om at Es Satty var CNI-informant. Og begge skriver megetsigende at Spania svarer «ingen kommentarer» til påstandene fra El Païs.

Det er åpenbart at det fortsatt er mye som er ukjent når det gjelder hva spansk etterretning visste og ikke visste forut for terroraksjonen og hva slags forbindelser det har vært og er mellom spansk etterretning og terroristene. Spansk presse har vært nødt til å hale innrømmelsene ut av CNI bit for bit, og etterretninga har ikke vært det minste villig til å legge kortene på bordet.

I 2019 skrev vi:

Lederen for terrorangrepet i Barcelona var informant for spansk etterretning

Lederen for den jihadistgruppa som gjennomførte terrorangrepet på Barcelonas La Rambla 17. august 2017, Abdelbaki Es Satty, var informant for den spanske etterretningstjenesten CNI helt fram til angrepet som førte til at 15 mennesker ble myrdet. Dette skriver nettavisa Público.es basert på hemmelig informasjon som de har vært i stand til å skaffe seg. Den samme informasjonen viser at CNI visste at terrorcellen planla en aksjon og fulgte gruppas bevegelser til og fra bombefabrikken deres.

CNI fulgte terrorcellen helt fram til angrepet

De nye avsløringene viser hvor godt informert CNI var om forberedelsene til terroren. Gjennom 2016 og 2017 fulgte CNI alle gruppas bevegelser. Dete går fram av eposter som Público.es har fått tak i, slik som denne:

Den eller de offiserene som fulgte Es Sattys bevegelser hadde til og med opprettet en epostadresse for ham som de brukte til kommunikasjon med ham. Público.es skriver at CNI også stilte opp for ham for å hindre at han skulle bli utvist fra Spania og gjorde det mulig for ham å bli godtatt som imam i Ripoll. Også fransk etterretning deltok i overvåkinga av denne terrorcellen i samarbeid med CNI.

Krav om etterforskning

Den tidligere presidenten for regjeringa i Catalonia, Carles Puigdemont, og regjeringsmedlemmene Toni Comín og Clara Ponsati; de republikanske parlamentsmedlemmene Diana Riba og Jordi Solé, samt Bildu Pernando Barrena har signert et brev adressert til EU-kommissæren for justis, Didier Reynders, der de krever «uttømmende etterforskning» av avsløringene og påstandene til Villarejo.

De skriver at «de spanske myndighetene nekter å undersøke omstendighetene rundt angrepet og rollen til CNI».

Uttalelsene til den tidligere politisjefen har skapt stor oppsikt i Spania, skriver El Periódico. Presidenten for Generalitat, Pere Aragonès, og parlamentets president, Laura Borràs, har pålagt sine respektive juridiske tjenester om de skal ta juridisk aksjon etter Villarejos uttalelse. ERC og Junts ba igjen om at det må opprettes en etterforskningskommisjon for angrepene. I sosiale nettverk tok uavhengighetsbevegelsen Villarejos ord som bevis på at det som har vært kalt «konspirasjonsteoriene om 17-A-angrepene» er sanne.

Det pågår en rettssak mot Villarejo, og uttalelsene hans er kommet som en del av hans forsvar. Spanske myndigheter prøver å avvise avsløringene som taktiske utspill fra den tidligere politikommisæren. Men han insisterer på at det var tidligere CNI-direktør Félix Sanz Roldán som var ansvarlig for angrepene i Barcelona og Cambrils i august 2017.

Den endelige historien om de vestlige etterretningstjenestens bruk av jihadistene er ennå ikke skrevet. Men vi vet allerede at i tillegg til CIA har fransk etterretning, britisk etterretning i MI5 og MI6, samt altså også spansk etterretning vært djupt involvert. Det er også rimelig å anta at tysk etterretning har en bøling med svin på skogen.

Les for eksempel: MI6 hjalp jihadister organisere seg i Manchester

Britiske MI5 og MI6 trener toppspioner for Saudi-Arabia, Emiratene og Egypt

Manchester-bomberen ble reddet ut fra Libya av Royal Navy bare tre år tidligere

Hvordan skal vi forstå terroren i Europa?

Forrige artikkelNato mot Russland: Er «kloke avgjerder» mulig?
Neste artikkelPrinsen tidligere kjent som Andrew