Hvordan skal vi forstå terroren i Europa?

0
Terrorister i Idlib. Foto: Shutterstock

Enda en gang har en europeisk storby blitt rammet av terror. Minst tre sivile og en gjerningsperson ble om kvelden 2. november 2020 drept da tungt bevæpnede personer skjøt mot personer på seks forskjellige steder i Wien. En av angriperne sympatiserte med IS, sier Østerrikes innenriksminister Karl Nehammer.

Foreløpig er det ikke klart hva slags gruppe det var som gjennomførte terroren i Wien, men det kan godt vise seg at det var ei islamistisk terrorgruppe. Men hvordan skal vi forstå dette? Er det «muslimene som er kommet for å ta oss»?

Dette ville være en absurd konklusjon. Terroristgrupper som IS, al-Qaida og så videre er naturligvis motivert av islam, og de bruker en ekstrem og fanatisk versjon av islam til å motivere seg. Men hvordan har disse gruppene oppstått? Hvem har finansiert dem, trent dem, holdt dem i live og gjort dem til de effektive drapsmaskinene de er?

Vi vet jo hvem. De dokumentene Edward Snowden hadde med seg fra NSA viste at USA hadde finansiert og støttet terroristene i FSA i Syria helt fra starten. De viste at dette skjedde i tett samordning med Saudi-Arabia. Vi vet at Qatar, Emiratene og Saudi-Arabia finansierer og støtter islamistiske terrorgrupper, og at de gjør det i full forståelse med USA, Frankrike og andre imperialistiske land. Og vi vet at også Israel har støttet, væpnet og finansiert slike terrorgrupper.

I noen tilfeller vet vi at terrorister som har vært trent av for eksempel MI6 i Storbritannia til å krige i Libya har kommet hjem og utført terror i Storbritannia, slik som Manchester-bomberen.

MI6 hjalp jihadister organisere seg i Manchester

Vi vet også at Norge, ikke minst under Erna Solberg har finansiert terrorgrupper i Syria med kanskje så mye som 15 milliarder norske skattekroner.

Hvis det nå er IS-ere og al-Qaida-folk som har stått bak terroren i blant annet Frankrike og Østerrrike, så er det altså «våre folk» som har kommet hjem. Imperialismen ser seg tjent med å utvikle leiehærer av fanatikere, og bruk av den ekstreme islamismen som ideologi for disse, har vist seg å være effektivt.

Skal vi forstå det som skjer må vi forstå denne sammenhengen. Den islamistiske terrorismen har ikke oppstått av seg sjøl. Den er trent fram, finansiert og hjulpet av imperialistmaktene. Dette er»våre folk». Det var slike folk som var infanteristene for Jens Stoltenberg og de rødgrønne da de ga dem luftstøtte med nesten 600 bomber over Libya.

Terroren som rammer Europa er derfor ikke bare en indirekte konsekvens av imperialsmen. Den er et direkte produkt av imperialismen. Sjefene deres er ikke noen imamer, men etterretningstjenestene i mange land. Europas befolkning burde begynne å stille våre makthavere til ansvar for å ha skapt disse morderbandene.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTerror i Europa – lytt til Syria
Neste artikkelOxford-ekspert: – Myndighetene bruker feil tall for å begrunne lockdown
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).