Sjefen for Etterretningstjenesten (FE) i Danmark, Lars Findsen, ble pågrepet 8. desember 2021 og siktet for å ha lekket hemmeligstemplede opplysninger og sitter nå varetektsfengslet. Også tre andre personer med bakgrunn fra etterretningstjenestene er siktet. Den enorme skandalen ble offentlig kjent da danske medier fikk opphevet et forbud mot å publisere identiteten til Findsen, som i hemmelighet ble besluttet varetektsfengslet en måned tidligere.
Danmarks radio (DR) skriver:
Lars Findsen har stået i spidsen for rigets sikkerhed i to årtier – først som øverste chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET), derefter som departementschef i Forsvarsministeriet og senest som øverste chef for FE.
I jobbet som PET-chef har det mange gange været Lars Findsen, der med en dommerkendelse i hånden skulle beslutte, om mistænktes telefoner skulle overvåges, om der skulle opsættes skjulte mikrofoner i deres køkkener og stuer, og om de skulle skygges.
Men efter en række afsløringer i medierne var det pludselig Lars Findsen selv, som befandt sig i PET’s søgelys.
For offentligheden tog sagen sin begyndelse en formiddag i august 2020. Her offentliggjorde det uafhængige kontrolorgan Tilsynet med Efterretningstjenesterne en pressemeddelelse.
På fire opsigtsvækkende sider oplistede tilsynet en række alvorlige kritikpunkter af FE.
Den 13. september 2020 udgav Berlingske så en artikel, der tilsyneladende fik bægeret til at flyde over hos de danske myndigheder.
Under overskriften ”Hemmeligheden i pengeskabet” oprullede avisens journalister over seks sider en række hidtil ukendte detaljer om spionsamarbejdet mellem Danmark og USA.
Berlingske om etterretningsskandalen
I en artikkel 11. januar 2022 oppsummerer avisa Berlingske: Overblik: Her er hvad vi ved om den spektakulære sag med den fængslede spionchef
Vi ved, at han er sigtet efter paragraf 109 i den hårdeste del af straffeloven – kapitel 12 om forbrydelser mod staten – som med op til 12 års fængsel straffer «den, som røber eller videregiver meddelelse om statens hemmelige underhandlinger, rådslagninger eller beslutninger i sager, hvorpå statens sikkerhed eller rettigheder i forhold til fremmede stater beror.»
Som Berlingske og andre medier siden sommeren 2020 har afdækket, handlede kritikken fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne om et dybt hemmeligt samarbejde med den amerikanske tjeneste, National Security Agency, om at tappe data fra søkabler, som i Danmark forbinder Øst- og Vesteuropa.
Efterforskningsgruppen har også arbejdet på at finde ud af, hvem der lækkede oplysninger til Berlingske angående sagen om den danske statsborger Ahmed Samsam, som blev dømt i Spanien for at tilslutte sig Islamisk Stat på rejser til Syrien – men som ifølge Berlingskes oplysninger i virkeligheden var sendt på mission af danske efterretningstjenester.
Danmark som overvåkningsimperiets forpost
Opplysninger innhentet av NSA – med rød løper fra dansk etterretning – ble brukt til å overbevise den danske regjeringa om å kjøpe jagerfly fra Lockheed-Martin skrev Ron Ridenour i Covert Action Magazine. Les artikkelen her.
Danmarks militære tillater USAs National Security Agency (NSA) å spionere på landets finansdepartement, utenriksdepartement, det private våpenselskapet Terma, hele den danske befolkningen og Danmarks nærmeste naboer: Sverige, Norge, Frankrike, Tyskland og Nederland.
Informasjon som NSA fikk fatt i, ved hjelp fra det danske Forsvarets Efterretningstjeneste, ble brukt til å overbevise regjeringen om å kjøpe Lockheed-Martins Joint Strike Fighter F-35. Flyet er i stand til å bestykkes med atomvåpen, selv om Danmark forbyr besittelse av atomvåpen på sitt territorium.
I flere tiår har Danmark hatt en viktig europeisk kabel koblet til USA, som NSA tapper inn i. I tillegg kommer nye undersjøiske kommersielle kabler.
USAs spionasje mot politikere i Danmark, Sverige og Norge
Forsvarets Efterretningstjeneste i Danmark lot USA spionere på Angela Merkel, franske, norske og svenske toppolitikere gjennom danske internettkabler, skriver Danmarks Radio, DR.dk. En hemmelig etterforskning i FE med kodenavnet ‘Operation Dunhammer’ avslørte omfattende avlytting mot Danmarks naboland.
Den mektige amerikanske etterretningstjenesten NSA har brukt et samarbeid med for å avlytte danske internettkabler for å spionere på statsledere, toppolitikere og høytstående tjenestemenn i Tyskland, Sverige, Norge og Frankrike. Tysklands kansler Angela Merkel, daværende tyske utenriksminister Frank-Walter Steinmeier, og daværende tysk opposisjonsleder Peer Steinbrück er blant politikerne i Danmarks naboland som NSA har spionert på gjennom dansk-amerikansk samarbeid.
Dette var noen av de oppsiktsvekkende konklusjonene etter en hemmelig intern etterforskning i FE, som en arbeidsgruppe konkluderte i mai 2015. DR kan avsløre dette i samarbeid med SVT, NRK, Süddeutsche Zeitung, NDR, WDR og Le Monde basert på DRs forskning. – Angela Merkel, Steinbrück og Steinmeier er ikke bare toppen av tysk politikk: de er superligaen i europeisk politikk. Det får dem til å rykke oppover på amerikanernes ønskeliste, men omvendt skaper spionasje også Danmark et problem i Europa, sier lektor og etterretningsforsker Thomas Wegener Friis fra University of Southern Denmark.
Edward Snowden: Dette kan Joe Biden svare på, for han var med på det
Edward Snowden, som gjorde sine avsløringer om NSA mens Biden var visepresident, sier at den nåværende presidenten bør være «godt forberedt» på å svare på beskyldningene, og at det bør være et krav om «fullstendig avsløring» fra både Danmark og USA.
«Biden er godt forberedt på å svare på dette når han snart besøker Europa, siden han selvfølgelig var dypt involvert i denne skandalen første gang,» twitret han. «Det bør være et eksplisitt krav om fullstendig offentliggjøring ikke bare fra Danmark, men også deres seniorpartner.»
Sverige: – Kortene på bordet
«Vi vil ha alle kortene på bordet,» sa Sveriges forsvarsminister Peter Hulqvist. «Det er ikke holdbart å spionere på allierte.» Han sier til SVT:
– Jag tar den här situationen på allvar. Jag har till Danmark ställt krav på att vi vill ha information om det är så att danska system eller plattformar har funnits med i den här typen av aktivitet.
Danmarks forsvarsminister Trine Bramsen (S) informerte aldri sine svenske og norske kollegaer, enda hun visste hva som skjedde, skriver SVT.
USA spionerte også på norske politikere, men fra dem har vi foreløpig ikke hørt noenting om denne avslrøinga.
Allerede i 2013 kom det fram gjennom Snowden-avsløringene at NSA overvåket Merkels telefon . Den gangen tok det offisielle Tyskland opplysningene veldig alvorlig. Merkel hadde samtaler med Obama som skal ha lovet at dette ikke skulle skje igjen.
Banan-kongedømmet Danmark avslørt
2. juni 2021 skrev Ron Ridenour: Nye avsløringer om Danmarks systematiske spionasje mot lederne av sine nærmeste naboer – Tyskland, Frankrike, Norge og Sverige – siden 2013 ble publisert av Danmark Radio (DR) den 30. mai 2021. Artikkelen hans publiserte vi her.
- Den danske etterretningstjenesten (Forsvarets Efterretningstjeneste – FE) har spionert på EU/NATO allierte, på USAs vegne og uten at parlamentet og kanskje til og med regjeringsledere har hatt kjennskap til det.
- Franske, norske og svenske ledere som ble spionert på har kommet med sterk kritikk og krav om etterforskning, full åpenhet, og en slutt på slik ”grotesk” oppførsel. De støtter Tysklands forbundskansler Angela Merkel sine kritiske uttalelser i 2014 da Edward Snowden avslørte at USA avlyttet hennes private mobiltelefonsamtaler.
- Denne spionasjen fikk kodenavnet Operasjon Dunhammer (norsk: Dunkjevle,siv)
I tillegg til å spionere på naboene, har FE ulovlig og systematisk spionert på sine egne borgere for å fremme USAs økonomiske profitt og politiske interesser.
Informasjonen NSA fikk fatt i ved hjelp av Danmarks forsvars-etterretningstjeneste ble brukt til å overbevise regjeringen om å kjøpe Lockheed-Martins Joint Strike Fighter F-35, som er i stand til å bestykkes med atomvåpen, selv om Danmark forbyr besittelse av atomvåpen på sitt territorium.
NSA og FE undertegnet en avtale i 2008 som gjør det mulig for NSA å avlytte enorme mengder data hentet fra danske fiberoptiske kommunikasjons-kabler som går gjennom Danmark. Disse metadataene lagres av den danske forsvars-etterretningstjenesten i et senter bygget med NSA-veiledning og teknisk assistanse på den lille danske øya Sandagergaard som NSA har tilgang til.