USAs spionasje mot politikere i Danmark, Sverige og Norge

0
American soldier in military uniform using high tech computer in headquarters intelligence center. Focus on US ARMY tag and USA flag patch on uniform.

Edward Snowden: Biden burde kunne svare på dette når han besøker Europa, han var nemlig sjøl djupt involvert.

Forsvarets Efterretningstjeneste i Danmark lot USA spionere på Angela Merkel, franske, norske og svenske toppolitikere gjennom danske internettkabler, skriver Danmarks Radio, DR.dk. En hemmelig etterforskning i FE med kodenavnet ‘Operation Dunhammer’ avslørte omfattende avlytting mot Danmarks naboland.

Den mektige amerikanske etterretningstjenesten NSA har brukt et samarbeid med for å avlytte danske internettkabler for å spionere på statsledere, toppolitikere og høytstående tjenestemenn i Tyskland, Sverige, Norge og Frankrike. Tysklands kansler Angela Merkel, daværende tyske utenriksminister Frank-Walter Steinmeier, og daværende tysk opposisjonsleder Peer Steinbrück er blant politikerne i Danmarks naboland som NSA har spionert på gjennom dansk-amerikansk samarbeid.

Dette var noen av de oppsiktsvekkende konklusjonene etter en hemmelig intern etterforskning i FE, som en arbeidsgruppe konkluderte i mai 2015. DR kan avsløre dette i samarbeid med SVT, NRK, Süddeutsche Zeitung, NDR, WDR og Le Monde basert på DRs forskning. – Angela Merkel, Steinbrück og Steinmeier er ikke bare toppen av tysk politikk: de er superligaen i europeisk politikk. Det får dem til å rykke oppover på amerikanernes ønskeliste, men omvendt skaper spionasje også Danmark et problem i Europa, sier lektor og etterretningsforsker Thomas Wegener Friis fra University of Southern Denmark.

Edward Snowden: Dette kan Joe Biden svare på, for han var med på det

Edward Snowden, som gjorde sine avsløringer om NSA mens Biden var visepresident, sier at den nåværende presidenten bør være «godt forberedt» på å svare på beskyldningene, og at det bør være et krav om «fullstendig avsløring» fra både Danmark og USA.

«Biden er godt forberedt på å svare på dette når han snart besøker Europa, siden han selvfølgelig var dypt involvert i denne skandalen første gang,» twitret han. «Det bør være et eksplisitt krav om fullstendig offentliggjøring ikke bare fra Danmark, men også deres seniorpartner.»

Sverige: – Kortene på bordet

«Vi vil ha alle kortene på bordet,» sa Sveriges forsvarsminister Peter Hulqvist. «Det er ikke holdbart å spionere på allierte.» Han sier til SVT:

– Jag tar den här situationen på allvar. Jag har till Danmark ställt krav på att vi vill ha information om det är så att danska system eller plattformar har funnits med i den här typen av aktivitet.

Danmarks forsvarsminister Trine Bramsen (S) informerte aldri sine svenske og norske kollegaer, enda hun visste hva som skjedde, skriver SVT.

USA spionerte også på norske politikere, men fra dem har vi foreløpig ikke hørt noenting om denne avslrøinga.

Allerede i 2013 kom det fram gjennom Snowden-avsløringene at NSA overvåket Merkels telefon . Den gangen tok det offisielle Tyskland opplysningene veldig alvorlig. Merkel hadde samtaler med Obama som skal ha lovet at dette ikke skulle skje igjen.

Også i Frankrike reageres det på den siste utviklingen med opplysninger om målrettet overvåking av topp-politikere.

– Hvis disse opplysningene viser seg å stemme, er dette så klart uakseptabelt – og vi vil la våre relevante partnere få vite det. Vi har krevd forklaringer, og forsikringer om at dette må stoppe. Dette sier en høystående kilde i franske myndigheter til avisa Le Monde.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTrondheim stenges ned på grunn av «indisk variant». India: – Det finnes ingen indisk variant.
Neste artikkelAtomvåpentilhengerne blant oss