Algerie vil redusere drastisk sine økonomiske forbindelser med Frankrike

0

Algerie forbereder en rekke sanksjoner mot Frankrike etter sistnevntes beslutning om å halvere antallet visum for algeriske statsborgere og den siste uttalelsen fra Emmanuel Macron som har som mål å opprette en splittelse i toppen av staten. Dette melder Algérie Patriotique.

– I motsetning til hva noen kanskje tror, ​​er Frankrike langt fra å stå i en sterk posisjon hvis det skulle oppstå et en konflikt med den tidligere kolonien, sier kilder som er kjent med saka. «Økonomiske og handelsmessige forbindelser har alltid vært gunstige for den franske partneren som alltid har vendt seg til profitten det som feilaktig kalles et vinn-vinn-samarbeid», legger kildene til.

Tap av økonomiske gevinster i den tidligere kolonien vil ramme fransk økonomi hardt, spesielt fordi landet allerede er i en svak økonomisk posisjon etter over halvannet år med lockdown.

«I motsetning til Algerie, som enkelt kan diversifisere sine leverandører og som kan finne andre kunder for gass og olje, sliter Frankrike med å skaffe kunder, enten det er landbruksprodukter, i møte med hard konkurranse fra Spania eller for våpen som er dyrere og mindre effektive enn dem deres deres russiske konkurrenter kan levere, for eksempel.» Fransk våpenindustri forsyner den franske hæren og er overdimensojnert i forhold til Frankrikes minkende økonomiske og politiske posisjon i verden. Kildene til den algeriske avisa sier at «å provosere Algerie på denne måten, til det å presse sistnevnte til å tilbakekalle ambassadøren til Paris, betyr å sage av den greina man sitter på. De sier også at uten samarbeid med Algerie har Frankrike svært lite å stille opp overfor grenseoverskridende terrorisme og organisert kriminalitet.

Flyforbud for franske militærfly

Den diplomatiske uenigheten mellom Algerie og Frankrike ble djupere 3. oktober 2021 etter at Alger forbød franske militære fly i sitt luftrom, det siste svaret på en konflikt om visum og kritiske kommentarer fra president Emmanuel Macron. Dette skriver France24.

Macrons hyllest til det franske kolonistyret falt svært dårlig jord

Ifølge franske og algeriske medieoppslag fortalte Macron etterkommere av ledende skikkelser i Algeries uavhengighetskrig 1954–1962 at landet ble styrt av et ”politisk-militært system” som hadde “totalt skrevet om” historien.

«Man kan se at det algeriske systemet er slitent, det har blitt svekket av Hirak,» la han til og refererte til den demokratiske bevegelsen som tvang Abdelaziz Bouteflika fra makta i 2019 etter to tiår ved roret.

I kommentarene, publisert i den franske avisa Le Monde, siteres Macron for at Algerie har en «offisiell historie» som har blitt «fullstendig omskrevet». Han sa at denne historien «ikke var basert på sannheter», men «på en diskurs om hat mot Frankrike», ifølge Le Monde.

«Fantes det en algerisk nasjon før fransk kolonisering?» spurte Macron spurte retorisk. Algerie vant sin uavhengighet fra Frankrike i 1962 etter en blodig militær kamp. Siden uavhengigheten har det nordafrikanske landets regjerende elite i stor grad blitt hentet fra veteraner fra frigjøringskrigen mot Frankrike.

Eksploderer Algerie kan også Frankrike gå i lufta

I 1962 under tegnet general og president Charles de Gaulle fredsavtalen som avsluttet den sju år lange krigen i Algerie. Han hadde da overlevd flere attentater fra franske høyreekstreme som for enhver pris ønsket å beholde kolonien som de så på som en integrert del av Frankrike.

De Gaulle hadde skjønt at Frankrike og Algerie var som olje og eddik i en salatdressing, etter en stund vil de skille seg. Men fredsavtalen avsluttet ikke det nykoloniale systemet som Frankrike fortsatte å utøve overfor Algerie. Fransk kapital ønsket algerisk olje og gass og lavtlønte algeriske arbeidere i franske fabrikker. Derfor er det i dag tre millioner mennesker som har dobbelt algerisks-fransk statsborgerskap.

Den aldrende presidenten Abdelaziz Bouteflika var på de Gaulles tid en ung militant fra frigjøringsbevegelsen FLN. Han har styrt Algerie i fire perioder, stort sett til den gamle kolonimaktas tilfredshet.

En politisk eksplosjon i Algerie ville høyst sannsynlig slå inn i Frankrike, der det er en stor befolkning med røtter i den tidligere kolonien.

Nær forbindelse til Russland

Mellom 2014 og 2018 forsynte Russland det algeriske militæret med 66 prosent av sine våpen, og Algerie var Moskvas største afrikanske klient, skriver Carnegie Endowment. Den russiske ambassadøren i Algerie Igor Beljajev anslo i juli 2018 at Algerie står for halvparten av Russlands våpensalg til Afrika. Russland ser også på Algerie som en stadig mer verdifull økonomisk partner i Nord-Afrika. Siden 2017 har Russlands ledende energiselskaper, Gazprom og Transneft, samarbeidet med Algerias statlige hydrokarbonselskap, Sonatrach, om rørledningsprosjekter. Etter den russiske utenriksministeren Sergei Lavrovs besøk i Alger i januar 2019, diskuterte det russiske energidepartementet også muligheten for å produsere Lada-biler i Algerie.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.