Økt spenning mellom Marokko og Algerie etter dødsfall i Vest-Sahara

0

Algerie og Marokko har utvekslet fornærmelser i ukevis, men tonen ble vesentlig skjerpet etter at tre algeriske lastebilsjåfører ble drept i Vest-Sahara, skriver CNews..

Dette området skal være kontrollert av Polisario-fronten, en bevegelse som støttes av Algerie, og som søker å oppnå uavhengighet. Ifølge det algeriske presidentskapet ble lastebilførerne mål for et dronebombardement. 

Denne hendelsen vakte umiddelbart oppsikt. De algeriske myndighetene snakket om et «feigt attentat» som ikke vil «forbli ustraffet», mens de tydelig anklaget de «marokkanske okkupasjonsstyrkene». Rabat har ennå ikke reagert offisielt. 

Det hele kommer på et tidspunkt da spørsmålet om Vest-Sahara igjen har vært i sentrum i flere måneder. USA har nemlig signert en avtale med Marokko om at landet skal normalisere forholdet til Israel, i bytte mot at Washington har forpliktet seg til å anerkjenne Rabats suverenitet over det omstridte området.

Siden august 2020 er de diplomatiske forbindelsene mellom Marokko og Algerie brutt. Det er også skarpe motsetninger mellom Algerie og Frankrike. Les: Algerie vil redusere drastisk sine økonomiske forbindelser med Frankrike.

Marokko etablerer diplomatiske forbindelser med Israel – og får betalt for det

Israel og Marokko ble enige 10. desember 2020 om å normalisere forholdet seg imellom i en avtale som ble inngått med hjelp fra USA, noe som gjør Marokko til det fjerde arabiske landet som etablerer forbindelser Israel i løpet av de siste fire månedene. Dette skriver AlMasdarNews.

Vest-Sahara er et omstridt territorium som både Marokko og Den saharawiske arabiske demokratiske republikk (SADR), ledet av frigjøringsbevegelsen Polisario, krever råderett over. Etter geriljakrigen mellom Marokko og SADR fra 1975 til 1991 ble det forhandlet frem en våpenhvile der de to partene delte området. Siden da har tre firedeler av territoriet vært kontrollert av Marokko (kysten og de vestlige områdene), mens SADR i hvert fall delvis har kontrollert den resterende firedelen med ufruktbare ørkenområder i øst, den såkalte frisonen. Området er lite beboelig, og majoriteten av saharawiene, som SADR representerer, lever i de sahrawaiske flyktningleirene i Tindouf-provinsen sørvest i Algerie. (Wikipedia.) Norge anerkjenner ikke Marokkos suverenitet over Vest-Sahara.

Vest-Sahara har blant verdens rikeste fiskeforekomster, og store fosfatgruver. Det er antatt at det befinner seg store olje- og gassreserver i havbunnen utenfor området.

Energikrisa driver fosfatprisene til himmels

Den enkleste måten å formulere forbindelsen mellom fosfatproduksjon og mat på er i formelen: Uten fosfat – ingen mat!

Prisene er nå på det høyeste nivået de har hatt siden 2012, da ettervirkningene av finanskrisa slo inn for fullt. I USA har dette ført til en dobling av prisen på soya, mais og hvete fra midten av 2020 til midten av 2021, skriver Rabobank.

Fosfatprisene går til himmels. Det gjør Marokko og ikke minst Vest-Sahara svært attraktivt for de imperialistiske kreftene.
KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTrettebergstuen vil ha Facebook til å skjerme norske medier
Neste artikkelEUs usynlige hånd