Trener Kina på å senke USAs hangarskip?

0
Den kinesiske hangarskipsdreperen, det hypersoniske missilet 2F-ZF.

Ifølge USNI News som er organ for U.S. Naval Institute, har Kina bygd strukturer med fasong og størrelse som USAs hangarskip. Disse skal være bygd i Taklamakan-ørkenen, hevder USNI News.

De skriver:

Det kinesiske militæret har bygget mål i form av et amerikansk hangarskip og andre amerikanske krigsskip i Taklamakan-ørkenen som en del av et nytt målområdekompleks, ifølge bilder levert til USNI News av satellittbildeselskapet Maxar. Fullskala omrisset av et amerikansk transportskip og minst to Arleigh Burke-klasse destroyere er en del av målområdet som er bygget i Ruoqiang-regionen i det sentrale Kina. Stedet ligger i nærheten av et tidligere målområde som Kina brukte til å teste tidlige versjoner av sine såkalte carrier killer DF-21D anti-skip ballistiske missiler, ifølge pressemeldinger i 2013.

Denne nye målområdet viser at Kina fortsetter å fokusere på anti-hangarskipkapasiteter, med vekt på krigsskip fra den amerikanske marinen. I motsetning til den iranske marinens hangarskipformede mål i Persiabukta, viser det nye anlegget tegn på et sofistikert instrumentert målområde.

Siden denne meldinga kommer fra en instans i USA som er direkte interessert i å bidra til USAs opprustning mot Kina, må den naturligvis tas med den dertil egnede klypa med salt.

På den andre sida virker ikke nyheten usannsynlig. USA driver med marinetrusler mo Kina. Kina har avanserte høyhastighetsmissiler som angivelig skal kunne skyte hangarskip med høy treffsikkerhet. Og hvis det skulle bli alvor, kan det være nyttig å ha trent på forhånd.

Detailed Photos of the mobile target at the Ruoqiang facility. H I Sutton Illustration for USNI News Satellite image ©2021 Maxar Technologies

Kina advarer USAs hangarskipsflåte med avanserte missiler

USA har som tidligere meldt sendt to hangarskipsgrupper til Sørkinahavet. Dette kanonbåtdiplomatiet med en formidabel flåte på minst 16–17 marinafartøyer i tillegg til de to hangarskipene har ikke skremt Kina. Tvert i mot advarer de USA om at Kina har missiler som kalles «hangarskipsdrepere» som kan gjøre disse enorme flytende festningene til noe nær «sittende ender».

Kinas marine sier at de har øyenkontakt med den amerikanske flåten og at denne flåten «lever på nåden til Folkets frigjøringshær».

Den offisielle kinesiske avisa Global Times skriver at Kina har et stort utvalg av våpen som kan sette denne flåten ut av spill. Så truende denne situasjonen er, er det lite trolig at den vil føre til noen form for krig mellom de to stormaktene. USAs flåtesjefer vet at disse advarslene er reelle og at hangarskipene vil bli senket om det skulle komme til en konfrontasjon. Det blir med sabelrasling i denne omgangen.

Forrige artikkelIsrael vil selge «Iron Dome»-systemet til Marokko til bruk mot Algerie
Neste artikkelStatsbudsjettet for 2022 – Støres forslag