Forsker: Høyt smittetall er misvisende – vil vite hvor mange som blir syke

0
Forsker Charlotte Haug (innfelt) kritiserer regjeringa for å være altfor mye opptatt av smittetall istedetfor å se på hvor mange som faktisk blir sjuke.

Immunolog Charlotte Haug (61) er kritisk til helsemyndighetenes corona-strategi. Hun mener vi må styre etter hvor mange som blir syke og dør, og ikke smittetall alene. Dette skriver avisa VG, som fortsetter:

– Jeg tror det er veldig viktig å holde hodet kaldt i denne situasjonen. Det er ikke snakk om å ha skikkelig kalas og la smitten spre seg vilt. Men jeg mener hovedtiltaket bør være å skjerme utsatte grupper.

Det sier lege Charlotte Haug (61) til VG. Hun har doktorgrad i immunologi og infeksjonssykdommer, er tidligere redaktør av Tidsskrift for den norske legeforeningen og jobber i dag som forsker.

Nå har hun sett seg lei av det hun mener er en misforstått bruk av smitte-begrepet og stadig nye runder med tiltak, og reagerer på at det nok en gang varsles innstramninger for barn og unge.

– Hvorfor kan vi ikke gjøre noe mer målrettet med dem som vi vet er utsatt? Det er denne strategien vi følger med vaksineringen, så hvorfor ikke med resten av tiltakene, spør legen.

– Står jo ikke ille til i Norge

– Det står jo ikke ille til i Norge. Det gjør det jo ikke. Vi har hatt veldig lite coronasykdom i Norge på et år. Vi har få innlagte, sier forskeren og presiserer samtidig:

– Det er aldri null risiko for å bli syk og dø noe sted i samfunnet, og vi må alltid gjøre avveininger.

Forskeren har lite tiltro til at strategien om å slå ned på smitte og mutert virus vil fungere, med mindre hele verdens befolkningen blir vaksinert samtidig.

– Nei, den fungerer ikke til syvende og sist. Mest sannsynlig vil viruset fortsette å være der, men det vil etter hvert bli det vi kaller endemisk, slik som vanlige forkjølelsesvirus.

Underskriver av The Great Barrington Declaration

Charlotte Haug, som altså har vært redaktør for Tidsskrift for Den norske legeforeningen og som er forsker ved Stanford. Hun blant annet ledet seksjon for spesialisthelsetjenester i Helsetilsynet og drevet med helsetjenesteforskning ved SINTEF Unimed. Haug er medlem av International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE), ofte kalt Vancouver-gruppe og er nestleder i Committee on Publication Ethics (COPE).

Haug er også en av de norske underskriverne av The Great Barrington Declaration. Den er undertegnet av rundt 55.000 forskere, leger og medisinske fagfolk fra hele verden og mer enn 750.000 engasjerte borgere. I deklarasjonen heter det i konklusjonen:

«De som ikke er sårbare, bør umiddelbart få lov til å gjenoppta livet som normalt. Enkle hygienetiltak, som håndvask og å være hjemme når man er syk, bør praktiseres av alle for å redusere hvor mye smitte som trengs før man når flokkimmunitet. Skoler og universiteter bør være åpne for undervisning med fysisk tilstedeværelse. Fritidsaktiviteter, som sport, bør gjenopptas. Unge voksne med lav risiko bør jobbe normalt, snarere enn hjemmefra. Restauranter og andre virksomheter bør åpne. Kunst, musikk, sport og andre kulturelle aktiviteter bør gjenopptas. Mennesker som er mer utsatt kan delta hvis de ønsker det, mens samfunnet som helhet dra nytte av beskyttelsen de sårbare blir gitt av de som har bygget opp flokkimmunitet.»

Du kan også se og høre en videosamtale om dette emnet der Charlotte Haug deltar:

VisionTalks – Health, Lockdown & Human Rights

VisionTalks – Health, Lockdown and Human Rights Part 2/5

Forrige artikkelMedisin-professor tordner mot Nakstad: – De må fortelle oss mye mer detaljer
Neste artikkelIntet nytt fra det europeiske skatteparadiset