Medisin-professor tordner mot Nakstad: – De må fortelle oss mye mer detaljer

0
Illustrasjon: Shutterstock

Myndighetene må forklare oss hvilke bevis de mener er gode nok til å begrunne tiltakene, og det gjør de ikke. Dette sier professor Mette Kalager ved Institutt for helse og samfunn ved Universitetet i Oslo til Nettavisen. Hun er sterkt kritisk til den faglige begrunnelsen for tiltakene som nettopp er innført i hovedstaden.

– Hvor er vurderingene?

Mette Kalager etterlyser mer informasjon om hvordan myndighetene har vurdert fordeler og ulemper ved tiltak som rødt nivå på videregående skoler og stenging av butikker og restauranter. Begrunnelsen og avveiningene av smitteverntiltakene er mangelfull, mener professoren:

– Vi bør få en vurdering av hva den overordnede trusselen er. Hvor mye smitte, lidelse og død har vi hindret ved å stenge ned og med hvilken kunnskap eller hvilke data er dette beregnet? Det mangler en tallfesting av tiltakenes effekt veid opp mot ulempene de påfører oss, sier Kalager til Nettavisen.

Tiltakene er begrunnet med at mobiliteten reduseres, men dette er langt fra nok, synes Kalager.

– Myndighetene bør angi hvor mye lidelse, eventuelt død, de tenker at de forhindrer med tiltakene og hvor mye lidelse de skaper. Dette bør de belegge med den beste kunnskapen vi har tilgjengelig. Myndighetene må forklare oss hvordan de begrunner sine valg og vise oss avveiingen mellom fordeler og ulemper. Jeg kan ikke se at de gjør det.

– Hva blir kostnaden for de unge?

Konsekvensene for de unge blir beklaget på pressekonferansene, men ifølge Kalager mangler de strenge tiltakene en god forklaring som kan øke aksepten for de sosiale kostnadene dette medfører:

– Elever settes på rødt nivå på videregående skoler, med masse negative konsekvensene for elevene. Hvor mange sykehusinnleggelser hindrer dette? Hvilke ulemper medfører rødt nivå, for eksempel i form av tapt læring, depresjoner, selvskading, og sykehusinnleggelser hos unge?

Mette Kalager er lege, forsker og professor på Universitetet i Oslo (UiO). Hun har blant annet forsket på koronasmitte på treningssentre.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelMisforståelser om elektrifisering
Neste artikkelForsker: Høyt smittetall er misvisende – vil vite hvor mange som blir syke