Intet nytt fra det europeiske skatteparadiset

0

Av Daniel Ducrocq.

Leserne av Steigan.no, har tidligere kunne lese om de såkalte LuxLeaks, avsløringene publisert av flere europeiske mediehus om skatteparadiset Luxemburg. LuxLeaks besto av 28000 sider som avslørte hemmelige avtaler inngått fra 2002 og 2010 mellom over 300 multinasjonale selskap og skattemyndighetene i Luxemburg. Avsløringene var ingen hindring for at Jean Claude Juncker (som i tjue år hadde vært finansminister i Luxemburg) ble president for EU-kommisjonen fra 2014 til 2019. 

Hva har skjedd siden Luxleaks ble publisert for 10 år siden? Er Luxemburg fortsatt et skatteparadis, en »Caimanøy uten sol» hvor penger hvitvaskes?

16 internasjonale mediehus, blant dem Le MondeSüddeutsche Zeitung, Le Soir, OCCRP, IrpiMedia, McClatchy, Woxx, har på nytt sett nærmere på 140.000 foretak registrert i Luxemburg. I over ett år har mediehusene samlet flere millioner dokumenter. Resultatet av deres omfattende arbeid ble nylig publisert under navnet Openlux

Les: Shedding Light on Big Secrets in Tiny Luxembourg

Openlux avslører at halvparten av foretakene som er registrert i Luxemburg er offshore finansselskap som til sammen veier 6500 milliarder euro. I en jungel av selskap, datterselskap og datterdatterselskap, finner man noen av EUs største børsnoterte selskap som Airbus, Renault og Veolia, eierne av store formuer, kjendiser, idrettsfolk, medlemmer av kongefamilier, hvitsnippforbrytere, osv. Disse er sikret både gunstige skatteordninger og …. diskresjon.   

Siden avsløringene for ti år siden, har Luxemburgs myndigheter tatt noen grep i et forsøk på å rette opp landets omdømme. Derfor har Luxemburg blitt »oppgradert» fra skatteparadis til trygg beskatningshavn for kapital, skriver Le Monde. En kosmetisk »oppgradering» som vil falle tungt for brystet på en hardpresset europeisk arbeiderklasse som ser seg nødt til å konstatere: alt er ved det gamle, intet nytt fra skatteparadiset.

Daniel Ducrocq

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.