Det danske Sundhedsministeriet slettet alle eposter om lockdownavgjørelsen

0
Statsminister Mette Fredriksen (S). Kopi fra Berlingske TV

Den danske avisa Berlingske skriver at det danske Sundhedsministeriet har hindret offentligheten i å få innsyn i det som skjedde forut for statsminister Mette Fredriksens dramatiske erklæring 11. mars 2020 om å stenge skoler og forretninger i Danmark:

Sundhedsministeriet forhindrede offentligheden i at få hele sandheden om de mulige konsekvenser, da alle e-mail i Statens Serum Institut i perioden under forårets nedlukning blev slettet ved en fejl. Selvom helt op til hver anden e-mail kunne være tabt, fik offentligheden at vide, at alle e-mail til en kommende udredning af forårets nedlukning kunne findes, viser en omfattende aktindsigt. »Det er udtryk for en politiserende tendens i ministerierne, hvor også kommunikationen påvirkes,« lyder det fra ekspert.

Det var 24. juli 2020 at Berlingske kunne avsløre at Mette Fredriksen ikke snakket sant da hun sa at vedtaket bygde på «myndighetenes anbefaling». Avisa kunne nemlig vise til at de to fremste rådgiverne til regjeringa bare sju timer før Fredriksens tale hadde frarådet å stenge skoler og barnehager:

‘Vi kan ikke ud fra sundhedsfaglige grunde anbefale et sådant tiltag i den nuværende situation,’ skrev Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, efter han havde drøftet sagen med Kåre Mølbak, faglig direktør hos Statens Serum Institut.

Faktisk advarede Søren Brostrøm også regeringen mod at indføre yderligere tiltag end dem, som allerede forelå fra myndighedsgruppen Den Nationale Operative Stab, og som lå meget langt fra en nedlukning af det omfang, som Mette Frederiksen endte med at gennemføre:

‘Det er på den baggrund vores sundhedsfaglige indstilling, at man afventer udmelding af yderligere tiltag ud over det i vedhæftede skitserede, indtil vi fra sundhedsmyndighedernes side vurderer, at det er hensigtsmæssigt,’ skrev Brostrøm.

Danske myndigheter foreslo ikke nedstengning slik Mette Fredriksen påstod

En dansk ekspertutredning slår fast at det ikke var belegg for å si at myndighetene i Danmark foreslo en nasjonal nedstenging, slik statsminister Mette Fredriksen har påstått. Dette skriver Jyllands-Posten, som fortsetter:

En uvildig ekspertudredning fastslår nu, at statsminister Mette Frederiksen ikke havde belæg for at sige, at myndighederne anbefalede den store, nationale nedlukning i foråret, sådan som hun ellers sagde på det historiske pressemøde i foråret, hvor landet gik i lockdown.

Redegørelsen »giver ikke støtte til den formulering, som statsministeren bruger på pressemødet den 11. marts 2020,« konkluderer ekspertudredningen, der har undersøgt håndteringen af coronaepidemien i foråret 2020.

Sundhedsstyrelsen var især imod at lukke daginstitutioner, skoler og uddannelsesinstitutioner på det tidspunkt, fremgår det af udredningen, som professor Jørgen Grønnegård Christensen har stået i spidsen for.

Det fremgår også, at Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, direkte har frabedt sig at være med på pressemøder med regeringen.

»Der er i det udleverede materiale flere eksempler på, at Sundhedsstyrelsens direktør har forsøgt at undslå sig deltagelse i regeringens pressemøder,« står der i ekspertudredningen.

Sundhedsstyrelsen var også skeptisk over for den ændring af epidemiloven, som regeringen fik hastet gennem Folketinget i løbet af et kaotisk døgn. En modstand, som ifølge ekspertudredningen »ikke tydeligt nok« blev videreformidlet til Folketinget.

Worst case-prinsipp

Den danske regjeringa har lagt opp hele sin koronapolitikk utfra et worst case-prinsipp, går det fram av ekspertutredninga:

«Regeringen vælger med henvisning til et forsigtighedsprincip at placere sig op ad de mest pessimistiske vurderinger og at indarbejde worst case-scenarier i sin planlægning og opbygning af beredskabet. Det er vurderinger udarbejdet på regeringens foranledning.»

Sundhedsstyrelsen sto derimot for et proporsjonalitetsprinsipp, nemlig alle tiltak må veies opp mot de konsekvensene de får.

Fredriksen snakket usant

Den ekspertutredningen som nå foreligger viser at det faktisk var slik Sophie Løde fra Venstre sa, at statsministeren hadde snakket usant, eller jugd, løyet, som vi sier på norsk.

Men hvis det ikke var danske helsemyndigheter som foreslo den drakoniske politikken som Mette Fredriksen gikk i spissen for, hvem var det da?

Det samme gjelder jo Norge. Erna Solberg & co vedtok nedstengninga dagen etter Danmark. Men hvor kom denne politikken fra? Den kom ikke fra FHI, og regjeringa har til denne dag ikke villet svare på hvem som tok initiativet, hvor forslaget kom fra, hvordan det var formulert eller hva slags konsekvensvurderinger, om noen, som ble gjort.

Les: Åpent brev til statsminister Erna Solberg: Hvem foreslo stenging av Norge?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.