Danske myndigheter foreslo ikke nedstengning slik Mette Fredriksen påstod

0
Statsminister Mette Fredriksen (S). Kopi fra Berlingske TV

En dansk ekspertutredning slår fast at det ikke var belegg for å si at myndighetene i Danmark foreslo en nasjonal nedstenging, slik statsminister Mette Fredriksen har påstått. Dette skriver Jyllands-Posten, som fortsetter:

En uvildig ekspertudredning fastslår nu, at statsminister Mette Frederiksen ikke havde belæg for at sige, at myndighederne anbefalede den store, nationale nedlukning i foråret, sådan som hun ellers sagde på det historiske pressemøde i foråret, hvor landet gik i lockdown.

Redegørelsen »giver ikke støtte til den formulering, som statsministeren bruger på pressemødet den 11. marts 2020,« konkluderer ekspertudredningen, der har undersøgt håndteringen af coronaepidemien i foråret 2020.

Sundhedsstyrelsen var især imod at lukke daginstitutioner, skoler og uddannelsesinstitutioner på det tidspunkt, fremgår det af udredningen, som professor Jørgen Grønnegård Christensen har stået i spidsen for.

Det fremgår også, at Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, direkte har frabedt sig at være med på pressemøder med regeringen.

»Der er i det udleverede materiale flere eksempler på, at Sundhedsstyrelsens direktør har forsøgt at undslå sig deltagelse i regeringens pressemøder,« står der i ekspertudredningen.

Sundhedsstyrelsen var også skeptisk over for den ændring af epidemiloven, som regeringen fik hastet gennem Folketinget i løbet af et kaotisk døgn. En modstand, som ifølge ekspertudredningen »ikke tydeligt nok« blev videreformidlet til Folketinget.

Worst case-prinsipp

Den danske regjeringa har lagt opp hele sin koronapolitikk utfra et worst case-prinsipp, går det fram av ekspertutredninga:

«Regeringen vælger med henvisning til et forsigtighedsprincip at placere sig op ad de mest pessimistiske vurderinger og at indarbejde worst case-scenarier i sin planlægning og opbygning af beredskabet. Det er vurderinger udarbejdet på regeringens foranledning.»

Sundhedsstyrelsen sto derimot for et proporsjonalitetsprinsipp, nemlig alle tiltak må veies opp mot de konsekvensene de får.

Fredriksens uttalelse ikke riktig

Utredningen sier om Mette Fredriksens uttalelser 11. mars 2020:

Den uenighed, som hersker omkring dette væsentlige aspekt af den delvise nedlukning den 11. marts 2020, bliver imidlertid ikke kommunikeret klart til offentligheden på pressemødet i Statsministeriet den 11. marts 2020. Tværtimod bliver det på pressemødet af regeringen med statsministeren i spidsen fremstillet sådan, at nedlukningen af aktivitet i bl.a. daginstitutioner, skoler og uddannelsesinstitutioner sker på myndighedernes anbefaling.

Den redegørelse for forløbet op til nedlukningen, som er givet i rapportens kapitel 9, giver ikke støtte til den formulering, som statsministeren bruger på pressemødet den 11. marts 2020. Tilsvarende bliver Sundhedsstyrelsens forbehold over for revisionen af epidemiloven ikke tydeligt nok videreformidlet til Folketinget i forbindelse med behandlingen af forslaget til første ændring af epidemiloven den 12. marts 2020 (jf. kapitel 10) (Vår ut. red.)

Det er hensynsfullt formulert: undersøkelsene «gir ikke støtte til den formulering» statsminsiteren brukte. Eller for å si det på godt skandinavisk: det var en løgn!

Danmarks statsminister nektet å si hvem som anbefalte å stenge landet

23. mai 2020 siterte vi også Jyllands-Posten. Artikkelen finnes bak en brannmur, men innholdet er omtalt i dansk TV2:

Nedlukningen af Danmark skete 11. marts, efter at Mette Frederiksen på et efterhånden ikonisk pressemøde havde konstateret, at situationen var så alvorlig, at «det er myndighedernes anbefaling, at vi lukker al unødvendig aktivitet ned».

Jyllands-Postens gennemgang af forløbet op til den skelsættende dato viser imidlertid, at Sundhedsstyrelsen var ganske påpasselig med netop den anbefaling. Blandt andet udgav den så sent som dagen forinden en rapport med en covid-19-risikovurdering, strategi og mulige tiltag i bekæmpelsen, og her var hverken nedlukning eller tvangsindgreb nævnt.

Dansk TV2 skriver om oppslaget i Jyllands-Posten:

Til avisen kalder flere eksperter det både «frækt» og «dybt kritisabelt», at Mette Frederiksen på den baggrund dækkede sig ind med «myndighedernes anbefaling», da hun traf beslutningen om at lukke landet ned. En beslutning, hun i øvrigt efterfølgende og således også i dag har kaldt både politisk og hendes egen.

Partiet Venstre beskylder statsministeren for å fare med løgn når hun har omtalt hva som skjedde i forbindelsen med vedtaket om å stenge landet:

Det her indikerer, at statsministeren har talt direkte usandt til danskerne, siger Sophie Løhde fra Venstre til Jyllands-Posten.

Fredriksen snakket usant

Den ekspertutredningen som nå foreligger viser at det faktisk var slik Sophie Løde fra Venstre sa, at statsministeren hadde snakket usant, eller jugd, løyet, som vi sier på norsk.

Men hvis det ikke var danske helsemyndigheter som foreslo den drakoniske politikken som Mette Fredriksen gikk i spissen for, hvem var det da? Se det får vi foreløpig ikke vite. Sannsynligheten taler for at dette ikke skjedde i et vakum, og mest trolig kommer denne politikken utenfra, fra internasjonale aktører. Grunnen til at dette er overveiende sannsynlig er at det skjer samtidig og nokså likt i mange land og at de nasjonale kildene til politikken later til å være fraværende.

Det samme gjelder jo Norge. Erna Solberg & co vedtok nedstengninga dagen etter Danmark. Men hvor kom denne politikken fra? Den kom ikke fra FHI, og regjeringa har til denne dag ikke villet svare på hvem som tok initiativet, hvor forslaget kom fra, hvordan det var formulert eller hva slags konsekvensvurderinger, om noen, som ble gjort.

Les: Åpent brev til statsminister Erna Solberg: Hvem foreslo stenging av Norge?

Statsministeren svarer ikke, men vi kan hjelpe henne litt på vei

Forrige artikkelNår KVINNEN blir DEN
Neste artikkelAtlantic Council med strategi for kald krig mot Kina